Luna Prematurităţii: acţiuni în sprijinul copiilor născuţi prematur

Aflaţi ce acţiuni pentru conştientizarea problemelor cu care se confruntă familiile cu copii prematuri au făcut un ONG cu prilejul Zilei Internaţionale a Prematurităţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Luna Prematurităţii: acţiuni în sprijinul copiilor născuţi prematur

Iluminatul Ministerului Sănătăţii în mov – culoarea prematurităţii, o campanie-ştafetă între părinţi de copii prematuri pentru a pune sub reflectorul de culoare mov problemele cu care s-au confruntat, dar şi un eveniment tip Human Library sau o paradă a “Absolvenţilor de terapie intensivă neonatală” sunt acţiunile realizate de Asociaţia Unu şi Unu în luna noiembrie, de Ziua Internaţională a Prematurităţii. Este o lună în care sunt în prim plan cei mai curajoşi dintre bebeluşi, sunt încurajaţi părinţii lor, sunt sprijinite cadrele medicale fără de care cei mici nu ar fi câştigat lupta cu viaţa. În România se nasc anual 18.000 de bebeluşi, ceea ce înseamnă că 1 din 10 nou-născuţi are nevoie de multă atenţie şi dragoste pentru a creşte frumos şi pentru a recupera startul timpuriu în viaţă.
 

Iluminarea în mov a Ministerului Sănătăţii

Practica de a ilumina în mov anumite obiective importante din oraşele mari pentru a atrage atenţia asupra problemelor prematurităţii are deja o istorie de ani buni în rândul Asociaţiilor de părinţi afiliate EFCNI (European Foundation of Care of Newborn Infants). De-a lungul timpului au fost luminate în culoarea prematurităţii mai multe monumente, statui sau clădiri  precumThe Empire State Building (New York), iar anul acesta CN Tower Toronto sau Olympic Tower (Berlin).

Pe 17 noiembrie 2018, Ziua Internaţională a Prematurităţii, Asociaţia Unu şi Unu a reuşit iluminarea Ministerului Sănătăţii în culoarea prematurităţii!

“Salut  iniţiativele Asociaţiei Unu şi Unu prilejuite de Ziua Internaţională a Prematurităţii, printre care s-a numărat şi iluminarea în culoarea mov a Ministerului Sănătaţii. Micuţii pacienţi merită toata atenţia şi grija noastră. Am identificat  modalităţile prin care secţiile ATI de neonatologie să fie dotate cu incubatoare şi ventilatoare, aparatura necesară pentru îngrijirea nou-născuţilor prematuri. Vom achiziţiona 7 tipuri de incubatoare şi ventilatoare cu care vom dota peste 140  de maternităţi şi secţii de neonatologie din cadrul spitalelor de pediatrie din ţară”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Campania “1 din 10 ferestre e mov”

Între 1 şi 30 noiembrie Asociaţia Unu şi Unu a iniţiat o ştafetă în Bucureşti şi Cluj, prin care părinţii au fost invitaţi să îşi lumineze fereastra casei/apartamentului cu un reflector mov, atrăgând astfel atenţia că în acea familie s-a născut un bebeluş prematur. Familiile au postat pe pagina de FB a Asociaţiei cea mai reuşită fotografie, împreună cu comentariul prin care să pună în lumină una dintre problemele legate de prematuritate cu care s-a confruntat. Împreună, vocile noastre au pus în lumină problemele prematurităţii, trăgând astfel, un semnal de alarmă asupra riscurilor şi gradului mare de prematuritate în România!

Problemele semnalate de părinţi s-au grupat în jurul a două probleme majore: lipsa resurselor şi educaţia socială. Părinţii au vorbit despre nevoia de aparatura necesară în secţiile de terapie intensivă, despre personalul medical insuficient, despre lipsa unui program de follow up al prematurilor până la 7 ani, dar şi de lipsa unor programe de consiliere a părinţilor sau programe skin-to skin care s-au dovedit foarte eficiente în ţările în care au fost implementate. Cei care au avut în vedere educaţia socială, au pus sub reflector probleme precum: mentalitatea cu privire la prematuritate, integrarea şcolară şi socială a copiilor care rămân cu anumite dizabilităţi în urma prematurităţii, dar şi informarea viitorilor părinţi cu privire la cauzele naşterii premature.
 

Ziua Prematurilor sărbătorită la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Pe 19 noiembrie cadrele medicale ale secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti au sărbătorit cei mai mici şi curajoşi pacienţi ai spitalului. Asociaţia Unu şi Unu a fost partener al acestui eveniment, unde au participat directorul medical Dorin Ionescu, şeful secţiei de neonatologie Dr. Adriana Dan, fostul şef al secţiei Dr. Ana Culcer, dar şi nenumăraţi medici, asistente şi părinţi care au venit să îi sărbătorească pe micii luptători născuţi la SUUB.

Aproape 50 de copii născuţi prematur au păşit curajoşi pe covorul roşu în parada „Absolvenţilor de Terapie Intensivă Neonatală”, fiind aplaudaţi de părinţi şi cadre medicale pentru performanţa de a câştiga lupta cu viaţa!

Biblioteca Vie a Bebeluşilor din Terapie 23 noiembrie

Evenimentul din 23 noiembrie Librăria Cărtureşti din Cluj-Napoca a fost unul dominat de emoţiile celor prezenţi. Organizat ca un event tip Human Library, pe parcursul celor două ore, cei prezenţi au putut “citi”/asculta live poveştile unor oameni care fie au trăit, fie au asistat la povestea emoţionantă “scrisă” de destin între un părinte şi copilul lui născut prematur.

Cei care au dorit să afle mai multe despre ce înseamnă prematuritatea au putut interacţiona direct cu povestea spusă de o mămică ce nu şi-a putut ţine în braţe copilul prematur, cu cea a unei mame care, datorită programului Pui de Om În Terapie, i-a putut fi alături bebeluşului său, ori cu povestea unui tată, a unui frate sau soră de prematur rămas singur acasă, a unui neonatolog, a unei asistente din terapie intensivă, dar şi a unui psiholog.

Asociaţia Unu şi Unu a realizat acest eveniment pentru a aduce în prim plan importanţa legăturii dintre părinţi şi copiii lor prematuri, importanţă ce a dus la realizarea şi implementarea proiectului Pui de om în terapie, în urma căruia peste 30 cadre medicale din Maternitatea Dominic Stanca din Cuj-Napoca au fost trainuite în 2018 pentru a implementa transformarea secţiei de neonatologie în Family Centred Care, adică centru în care părinţii îşi pot îngriji copiii născuţi prematur. Acesta este şi trendul la nivel internaţional, tocmai pentru că beneficiile acestei îngrijiri a bebeluşilor de către proprii părinţi sunt nenumărate: de la scăderea numărului zilelor de spitalizare, o scădere a dizabilităţilor cauzate de prematuritate, dar şi o îmbunătăţire a ataşamentului mama/copil.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”