Infertilitatea are şi cauze psihosociale, nu doar medicale

Un cuplu din şase este afectat de infertilitate, iar natalitatea a atins un prag scăzut, este îngrijorătorul semnal de alarmă tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Infertilitatea are şi cauze psihosociale, nu doar medicale

Un cuplu din şase este afectat de infertilitate, iar natalitatea a atins un prag scăzut, este îngrijorătorul semnal de alarmă tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Mai mult, Eurostat arată că rata fertilităţii în ţara noastră (conform raportului din 2013, cel mai recent) este de 1,41 copii per femeie, sub media UE28, de 1,55.

Psihologii cred, totuşi, că acest fenomen mondial, care se acutizează de la an la an, nu are numai cauze medicale, ci, de cele mai multe ori, cauze psihosociale.

Specialiştii consideră că mai mulţi factori concură la această rată de fertilitate din ce în ce mai mică, iar viaţa stresantă, situaţia economică, vârsta din ce în ce mai înaintată la care femeile aleg să devină mame sunt cauze principale.

Psiholog: “Este necesar ca viitorii părinţi să facă analize medicale înainte de a aduce un copil pe lume”

“Când vorbim de infertilitate, vorbim despre viaţa intimă a unui cuplu. Cauzele infertilităţii sunt diferite: feminine, masculine, mixte sau necunoscute. Este necesar ca viitorii părinţi să facă analizele medicale înainte de a aduce un copil pe lume. Există infertilitate provocată de afectarea trompelor, de anovulaţie, din cauza endometriozei. De asemenea, inflamaţiile produse de gonoree, chlamidia, mycoplasma, HPV, etc. prezintă un risc crescut al infertilităţii”, este de părere psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Modul de viaţă este foarte important pentru o viitoare mamă

Studiile arată că rata fertilităţii scade în rândul femeilor obeze, celor cu afecţiuni tiroidiene, fumătoarelor, consumatoarelor de alcool, droguri, medicamente. Specialistul afirmă că există situaţii în care, deşi femeia este sănătoasă din punct de vedere fizic, cuplul întruneşte toate condiţiile pentru venirea copilului, femeia nu rămâne însărcinată.
La inseminarea in vitro, sarcina este respinsă de corp. “Întâlnim în această situaţie femeia care la modul inconştient, din punct de vedere psihologic, refuză să crească, este femeia care face regresie undeva în copilărie şi se comportă ca o fetiţă; iar o fetiţă nu poate fi mamă.Tot în această situaţie sunt femeile care au fost abuzate fizic şi emoţional.
Rata infertilităţii este crescută şi la femeile “amazoane”. În această situaţie sunt femeile care sunt mai bărbate decât bărbatul din viaţa lor. Infertilitatea din cauze psihoemoţionale are rezolvare în urma psihoterapiei individuale şi de cuplu”, explică psihologul Maria Verdi.

Diferenţa dintre femeia din Epoca de Aur şi femeia modernă din ziua de azi

psihologul Maria Verdi
Psiholog Maria Verdi

Psihologul explică, de asemenea, diferenţele majore de mentalitate dintre femeile care alegeau să devină mame pe vremea lui Ceauşescu şi cele care aleg să devină mame în era actuală. “În anii socialismului, femeile se căsătoreau la vârste fragede. Până la acea vârstă nu aveau timp pentru a se îngriji de feminitatea lor, de cariera lor. După căsătorie, veneau şi pruncii. Avea loc o dezvoltare şi maturizare emoţională a mamei, în timpul creşterii şi dezvoltării copilului. Creşteau împreună”, afirmă psihologul Verdi.

Ca o comparaţie, psihologul afirmă că femeia modernă din generaţia actuală este preocupată de corpul ei, de senzualitatea ei, de libertate, de carieră. “Ca şi cum ar fi preluat un testament nescris, tinerele femei recuperează libertatea pentru două generaţii, experimentează viaţa cu tot ce conţine ea până către 30 de ani. Maturizarea psihologică ar trebui să se producă la 21 de ani.

Femeia implicată în studii de lungă durată acordă mai puţin timp ideii de căsătorie, de famile. Datorită nesiguranţei materiale, finaciare, tânăra generaţie este preocupată de carieră. Un job bun şi sigur presupune stabilitate fizică, financiară, emoţională. Femeia modernă, în mare procent, nu mai este dependentă fizic şi material de bărbat. Implicarea în relaţia de cuplu este făcută de cele mai multe ori pentru satisfacerea nevoilor de bază. Faptul că cei doi locuiesc împreună este pentru acomodare, de multe ori pentru reducerea costurilor financiare, nu pentru ideea de căsătorie şi naştere de copii”, declară psihologul Maria Verdi.

Specialistul mai spune că, dacă un cuplu trece testul anilor, apare şi dorinţa de familie şi copil. “Să nu uităm însă, că după 30 de ani, fertilitatea femeilor scade. Foarte interesant este faptul că în ultimii ani se face inversare de rol în cuplu. Femeia este cea care preia conducerea, bărbatul este preocupat de administrare. Observăm o masculinizare a femeii, începând de la atitudine, vestimentaţie, comportament. Din punct de vedere hormonal, la analizele medicale făcute, femeile care nu rămân însărcinate, se confruntă cu scăderea hormonilor specifici feminini.
În acelaşi timp, sesizăm efeminizarea bărbatului. Chiar în zona fashion este promovat  bărbatul cu trăsături mult feminine. În cuplul în care femeia preia controlul şi ea se ocupă de siguranţa relaţiei, bărbatul nu mai are  încredere în el, rezultă diminuarea stimei de sine, tulburările sexuale sunt inerente. Este unul din motivele pentru care vânzările produselor farmaceutice pentru potenţă cresc din an în an. Consumul mărit de suplimente pentru creşterea musculară arată că bărbatul doreşte să-şi reia locul în societate. Acela de „vânător” şi cel care asigură nevoile de bază ale cuplului, familiei.

Psiholog: Feminitatea nu are legătură cu obezitatea sau cu dietele de înfometare

Psihoterapeutul afirmă că fertilitatea ne duce cu gândul la femeia plină de forme, la cea care hrăneşte pruncii, la femeia senzuală, la femeia care emană prin toţi porii feminitate. Feminitatea nu are legătură cu obezitatea, nu are legătură cu dietele de înfometare şi cu aspectul de umbră doar pentru că este în trend.

“O femeie trebuie să îşi spună permanent că este femeie. Are grijă de sănătatea ei fizică, are un program de hrană, mişcare, somn. Când nevoile primare sunt satisfăcute, se îngrijeşte de următoarele nevoi: se pregăteşte pentru cariera dorită, se dezvoltă în acelaşi timp pe toate planurile – mental, emoţional, spiritual.

O femeie puternică nu este cea care preia rolul bărbatului, puterea femeii vine din interior. Fără agresivitate. Este bine să ştie că nu este în competiţie cu nimeni. Reamintesc că bărbatul din viaţa ei are darul siguranţei, protecţiei, nu este un concurent”, declară psiholog psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life

Psiholog: Atunci când educi o femeie, evoluează întreaga societate

Psihologul mai spune că viaţa sexuală nu este o ruşine, iar cuplurile au nevoie de îndrumare pentru a preveni  experienţe neplăcute în ce priveşte raportul sexual, bolile sexuale. “Este necesară educaţia sexuală, pentru a costrui o generaţie fără frustrări dar în acelaşi timp responsabilă. Este necesar să creştem tinerele femei din punct de vedere psihologic la vârsta la care să îşi asume rolul de mamă conştientă şi cu dragostea de care este capabilă o adevărată femeie.

Dacă în familie, tema sexualităţii este încă o ruşine, în cadrul terapiei de grup, a terapiei individuale, în cadrul atelierelor pe tema feminităţii, această armonizare şi creştere are loc cu succes. Să nu uităm, atunci când educi o femeie, evoluează întreaga societate”, conchide psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”