Gravidele au voie să consume alcool? Ce spun medicii

Consumul de alcool în timpul sarcinii poate avea efecte foarte grave asupra dezvoltării fătului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Gravidele au voie să consume alcool? Ce spun medicii

Consumul de alcool în timpul sarcinii este complet contraindicat, indiferent de stadiul acesteia, arată un nou studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane (JAMA).

Potrivit acestuia, femeile însărcinate trebuie să evite alcoolul pe durata sarcinii, dar şi în lunile premergătoare.

În caz contrar pot apărea complicaţii la naştere şi tulburări în dezvoltarea cognitivă a copilului.

Studiul a arătat că alcoolul consumat în timpul sarcinii, chiar şi în cantităţi mici, poate creşte riscul de retard mintal.

„Am observat că tulburările de dezvoltare cognitivă sunt vizibile la scanarea imagistică încă din primele zile de viaţă ale bebeluşului”, spune autorul principal al studiului, profesorul William P. Fifer, de la Universitatea Columbia din New York.

Consumul de alcool în timpul sarcinii este asociat cu naştere prematură, greutate scăzută a fătului şi preeclampsie, o afecţiune cu potenţial fatal pentru gravidă, care constă în creşterea exagerată a tensiunii arteriale.

Alcoolul în sarcină: ce efecte nocive poate avea

Gravidele care consumă frecvent alcool îşi pun în pericol copilul nenăscut. Principalul motiv pentru care este contraindicat consumul de alcool în timpul sarcinii este faptul că fătul poate dezvolta sindromul alcoolic fetal (FAS).

În această situaţie, fătul poate veni pe lume mult mai devreme, deci prematur, caz în care greutatea sa este mult mai scăzută, iar organele – insuficient dezvoltate.

De asemenea, s-a constatat că tulburările de creştere sunt specifice copiilor născuţi din mame care obişnuiau să consume alcool în timpul sarcinii.

Unii copii dezvoltă trăsături faciale specifice, precum dimensiune redusă a capului, nas mic, buză superioară foarte subţire şi ochi foarte mici. Toate acestea pot favoriza apariţia unor probleme precum tulburările de respiraţie sau de vedere.

În plus, copiii cu sindrom alcoolic fetal deprind mai greu noţiuni de limbaj, au dificultăţi de concentrare, memorare şi atenţie şi pot fi hiperactivi.

Totodată, riscul de depresie şi de anxietate socială este mai crescut în cazul acestor copii ale căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii, deoarece tulburările cognitive îi pot diferenţia de alţi copii la grădiniţă sau la şcoală şi se pot simţi marginalizaţi sau neînţeleşi.

În ciuda tuturor acestor efecte adverse ale consumului de alcool în timpul sarcinii, aproape jumătate dintre gravide obişnuiesc să consume alcool, în cantităţi mai mari sau mai mici.

Autorii studiului subliniază că alcoolul ar trebui evitat de tot pe parcursul sarcinii. Deci nici măcar un pahar, doamnelor!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân