Ela Crăciun dezbate subiectul momentului: înfăşăm sau nu bebeluşul pe timpul verii?

Ela Crăciun a vorbit despre importanţa înfăşatului şi ce impact are asupra somnului bebeluşului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ela Crăciun dezbate subiectul momentului: înfăşăm sau nu bebeluşul pe timpul verii?
FOTO: shutterstock / Ela Crăciun dezbate subiectul momentului: înfăşăm sau nu bebeluşul pe timpul verii?

Înfăşatul bebeluşului reprezintă unul din subiectele cele mai dezbătute în comunitatea proaspeţilor părinţi din România. Unii sunt adepţii acestei proceduri ce datează de generaţii, în timp ce alţii preferă să îşi lase copiii să doarmă liber. Subiectul este cu atât mai dezbătut cu cât ne aflăm în plin sezon estival, când temperaturile înalte ar putea provoca un disconfort micuţilor înfăşaţi.

Cu toate acestea, specialiştii susţin că obiceiul înfăşatului pentru somn nu ar trebui oprit nici pe timpul verii, existând textile din bumbac fin ce lasă pielea să respire, păstrând în acelaşi timp membrele fixate, pentru ca cei mici să poată dormi liniştiţi. Ela Crăciun este adepta înfăşatului bebeluşilor, cunoscând, din propria experienţă, beneficiile acestuia.

“I-am înfăşat şi pe fiica mea, Alesia, şi pe Nicholas. I-a ajutat foarte mult să aibă un somn liniştit, să se odihnească. Somnul este extrem de important pentru dezvoltarea fizică şi psihică a copilului. Înfăşatul le oferă celor mici senzaţia de confort şi siguranţă din pântecul mamei şi îi împiedică să se mişte haotic şi să tresară în timpul somnului.

Atunci când nu dorm suficient, copiii sunt mai irascibili, creşterea poate fi afectată, repararea celulară este afectată, creşte inflamaţia ca răspuns la stres şi scade bariera pielii care o ajută să rămână hidratată. Pentru bebeluşi somnul este extrem de important şi de asta încerc să mă asigur că doarme în fiecare zi suficient. E treaz 8 ore pe zi, în intervalul în care trebuie să mănânce şi atunci avem timp şi de joacă şi de iubire şi să ne alintăm. Restul de timp e destinat somnului, moment în care bebeluşii cresc şi îşi dezvoltă creierul.

Multor mame le este teamă să îşi înfaşe copilul, mai ales în timpul verii, de teamă să nu se supra încălzească sau să se sufoce. Nu este cazul să ne temem de acest lucru, atât timp cât nu poartă hăinuţe pe dedesubt şi îl înfăşăm cu o pătură subţire, moale, din bumbac 100% organic”, declară vedeta.

Ela Crăciun a postat pe blogul ei o înregistrare video în care explică paşii pe care părinţii îi pot urma pentru un înfăşat corect al micuţilor.

“Înfăşatul îi calmează şi le oferă un somn liniştitor.

  • Îl aşezăm pe spate peste patura pixată până la nivelul umerilor.
  • Băgăm mânuţele în mânecuţele păturii, dacă aceasta este prevăzută cu aceste buzunăraşe
  • Aplicăm părţile laterale ale păturii, una peste alta, peste burtică, lăsând picioarele libere
  • Mânuţele trebuie să rămână fixate de-a lungul corpului şi nu sub el
  • Dacă vrem, punem şi picioruşele în buzunarul de jos al păturii

Bumacul organic fiind foarte fin, îi lasă pielea să respire şi îi oferă în acelaşi timp senzaţia de confort şi mângăiere ca atunci când era în burtica mamei sau când este ţinut în braţe”, explică vedeta.

Somnul: de ce este atât de important pentru bebeluşi?

Ela Crăciun a citat mai multe studii de specialitate cu privire la importanţa somnului pentru cei mici, explicându-le cititorilor blogului său de ce este bine să găsească soluţii pentru ca cei mici să poată avea un somn suficient şi odihnitor.

„Dezvoltarea somnului pentru sugari este un proces extrem de dinamic care apare în paralel şi în interacţiune cu creşterea cognitivă şi fizică.Studiile asupra somnului bebeluşilor arată că aproximativ 20% -30% din bebeluşi se trezesc noaptea în primii 2 ani de viaţă. Odată cu dezvoltarea copiilor, numărul de treziri în timpul nopţii se reduce şi capacitatea de a dormi noaptea creşte. 50% -75% dintre care copii dorm noaptea de la 12 săptămâni până la 10 ani şi cel puţin 90% de la 6 luni până la vârsta de 11 ani. Dr. John Herman, profesor de Psihologie şi Psihiatrie la Universitatea din Texas, expert în odihna sugarilor, spune că: „Este o greşeală ca alte activităţi să aibă loc în detrimentul somnului. Părinţii trebuie să-şi amintească că orice altceva în viaţa bebeluşului este mai puţin important decât odihna şi hrana”.

Dr. Marc Weissbluth, cercetător, pediatru, fondator al „Centrului de tulburări ale somnului” din Chicago spune în cartea sa, „Healthy Sleep Habits, Happy Child”, că un pui de somn la prânz este unul dintre obiceiurile care duce la un somn sănătos în ansamblu. Acesta explică cum un somn la prânz oferă o pauză de la stimulii exteriori şi îi permite copilului să îşi recapete energia.

Dr. Charles Schaefer, profesor american de psihologie susţine aceste studii şi afirmă că: „Somnul de prânz structurează ziua bebeluşului şi a mamei, reglându-le dispoziţia amândurora şi oferindu-i acesteia un moment de relaxare sau şansa să se ocupe de treburile sale „.

Deşi bebeluşii au nevoie de un număr de ore de somn diferite, este important să înţelegeţi cum evoluează nevoile odată cu vârsta. Numărul orelor de somn ale bebeluşului pe parcursul zilei, intervalul 7 dimineaţa – 7 seara, joacă un rol important în calitatea somnului său pe durata nopţii.

Momentele în care acesta se odihneşte sunt importante pentru a evita suprasolicitarea. Un bebeluş care este lăsat sa doarmă prea mult spre finalul zilei va avea probleme în a adormi la ora de culcare.

De cele mai multe ori între 8 şi 12 săptămâni părinţii se confruntă cu primele probleme legate de somnul copilului, datorită dezvoltării etapelor non-REM. În primele săptămâni de la naştere cei mai mulţi copii sunt capabili să adoarmă uşor aproape oriunde, indiferent de mediu şi de cele mai multe ori somnul durează câteva ore. Din păcate, pe măsura ce etapele non-REM se dezvoltă şi diferenţiază în somn uşor şi adânc, nou-născutul nu va putea adormi la fel de uşor după terminarea unui ciclu de 40-50 de minute, în special dacă este obişnuit sa doarmă într-un mediu luminos şi gălăgios. Acest lucru se datorează somnului uşor din etapele unu şi doi ale non-REM, din care putem fi foarte uşor treziţi. Pe măsură ce ziua înaintează, bebeluşul devine mai iritabil, suprasolicitat şi are probleme în a adormi.

Părinţii care nu realizează cauza acestei probleme ca fiind calitatea proastă a somnului din timpul zilei folosesc hrănitul şi legănatul pentru a adormi sugarul. Obişnuit cu acestea, va avea nevoie de ele şi în timpul nopţii pentru a reuşi să adoarmă.

În primele două săptămâni de viaţa cei mai mulţi bebeluşi nu pot sta treji mai mult de o oră, mare parte din timp fiind folosit pentru hrănit şi schimbat. Între săptămânile doi şi patru durata maximă creşte la o ora jumătate. În aceasta perioadă este foarte important să nu lăsăm copilul să stea treaz mai mult de două ore deoarece de cele mai multe ori acesta va deveni prea obosit şi nu va adormi când încercaţi sa îl culcaţi. Oboseala prea mare este una dintre principalele cauze din cauza cărora sugarii nu adorm când trebuie şi nu au un somn odihnitor.

În momentul în care au ajuns la 2 luni, în măsura în care dorm bine noaptea, este posibil ca aceştia să reuşească să stea treji pentru aproape două ore până sa aibă nevoie de somnul de dimineaţă. Un exemplu tipic ar fi ca atunci când se trezesc dimineaţa stau treji pentru 2 ore, iar după somnul de dimineaţă, reuşesc sa reziste încă o oră, o oră jumătate. Important este să urmărim semnele de oboseală pe care ni le oferă bebeluşul şi să ne asigurăm că este hrănit şi gata de somn când acestea apar”, explică Ela Crăciun.

Semne ca bebeluşul este gata de somn

  • Începe să caşte, şi nu doar o dată, ci de mai multe ori consecutiv
  • Ochii săi se deschid şi închid rapid
  • Îşi mişcă capul într-o parte ca şi cum ar căuta hrană
  • Corpul său devine tensionat, unii bebeluşi arcuindu-şi spatele
  • Începe să se agite şi sa plângă
  • Bebeluşii mai mari se pot trage de urechi sau îşi pot suge degetele

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân