Dr. Bogdan Slăbescu, medic endocrinolog: Ovare polichistice – ce se întâmplă dacă nu te tratezi

Dr. Bogdan Slăbescu: ”Recent s-a descoperit faptul că sindromul ovarelor polichistice pare să fie parte dintr-un sindrom metabolic de rezistenţă la insulină”
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Bogdan Slăbescu, medic endocrinolog: Ovare polichistice - ce se întâmplă dacă nu te tratezi
Dr Bogdan Slăbescu: Ovare polichistice - ce se întâmplă dacă nu le tratezi, foto arhivă

Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP) este una dintre cele mai întâlnite şi problematice afecţiuni întâlnite la femeile cu vârsta între 18 şi 25 de ani.

SOP este o boală complexă, cu multe faţete, iar diagnosticul se stabileşte pe baza unor criterii clinice, ecografice, biochimice şi metabolice.

Medicul endocrinolog Bogdan Slăbescu vine cu amănunte.


Ce simptome apar în sindromul ovarelor polichistice?

”Manifestările clinice variază de la lipsa ovulaţiei şi a ciclicităţii până la hirsutism, la obezitate, adipozitate, distribuţie de tip masculin a pilozităţii, oligomenoree (menstruaţie de cantitate redusă şi la intervale mari) şi alte semne de hiper-androginism,” explică medicul endocrinolog Bogdan Slăbescu.

Ce riscă femeile care nu tratează ovarele polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice nu trebuie lăsat netratat din cauza complicaţiilor ce se pot instala de-a lungul timpului. ”Pot să apară, de asemenea, tulburări ale metabolismului carbohidraţilor, risc crescut de ateroscleroză, infarct etc. În timp şi netratate, aceste tulburări cresc riscul de ateroscleroză şi boală cardio-vasculară”, a completat medicul endocrinolog.

Pot face copii femeile cu ovare polichistice?

Din punct de vedere clinic, intervalul 18-25 ani este cel mai recomandat pentru femeile care îşi doresc să rămână însărcinate, acest lucru fiind îngreunat şi prezentând riscuri tot mai crescute pe măsură ce viitoarea mamă înaintează în vârstă. Însă chiar şi acolo unde întâlnim probleme de tipul avortului spontan sau sarcinii extrauterine, cu ajutorul noilor tehnologii de investigaţii (analize genetice, imagistice etc) putem interveni mult mai prompt şi mai bine în identificarea cauzelor şi a tratamentului corespunzător în cazul sarcinilor viitoare.

Medicii ginecologi din întreaga lume atrag atenţia şi asupra faptului că sindromul ovarelor polichistice afectează şi fertilitatea femeilor. Ce se întâmplă însă astăzi, când medicina a evoluat? ”Şansele unei femei cu ovare polichistice de a rămâne însărcinate sunt relativ bune, atâta timp cât aceasta cooperează cu medicul şi este dispusă să facă terapie şi să se încadreze într-un regim alimentar şi de viaţă în aşa fel încât să reuşească să slăbească”, a explicat dr. Bogdan Slăbescu.

Se poate trata complet această afecţiune?

Deşi medicina a evoluat, în momentul de faţă nu există un tratament curativ pentru ovarele polichistice.

”Afecţiunea nu poate fi tratată complet, dar simptomele pot fi ameliorate prin medicaţie” completează endocrinologul. Foarte important este însă ca pe lângă medicaţie să se ajungă la o greutate cât mai aproapiată de ideal în raport cu înălţimea.  Pentru pacientele supraponderale, pierderea în greutate prin urmarea unui stil de viaţă sănătos va avea un impact semnificativ în creşterea calităţii vieţii”, atrage atenţia dr. Slăbescu.

De altfel, ovarele polichistice prezintă diverse forme clinice, 5% dintre cazuri fiind severe. De altfel, s-a observat că în sudul Europei incidenţa este mai mare decât în nord” a completat medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân