Din ce lună de sarcină nu mai ai voie să conduci. Detaliul pe care puţine gravide îl știu

Află din ce lună de sarcină ar fi bine să renunţi să mai conduci şi ţine cont de câteva reguli de siguranţă la volan dacă eşti gravidă.
  • Publicat:
Din ce lună de sarcină nu mai ai voie să conduci. Detaliul pe care puţine gravide îl știu
Din ce lună de sarcină nu mai ai voie să conduci. Detaliul pe care puţine gravide îl știu. Foto: Shutterstock

Foarte multe gravide se întreabă din ce lună se sarcină nu mai au voie să conducă o maşină. Însă răspunsul nu e atât de simplu. În general, femeile însărcinate pot conduce pe toată durata sarcinii, atâta vreme cât se simt confortabil, ajung cu uşurinţă la obiectele de care au nevoie şi pot manevra în siguranţă maşina. Există însă gravide care, din cauza sarcinii, se pot simţi extrem de obosite sau nu au suficientă flexibilitate în mişcări, caz în care şofatul este contraindicat. 

În general, cu cât sunt într-un stadiu mai avansat al sarcinii, cu atât riscul de accidente este mai crescut, pentru că burta mare, picioarele umflate, dureroase, lipsa de somn pot favoriza incidente la volan.

Centura de siguranţă, obligatorie pentru protecţia gravidei şi a fătului

Alte gravide se pot simţi inconfortabil din cauza centurii de siguranţă care trece pe deasupra burţii, motiv pentru care ar putea ceda tentaţiei de a nu o mai folosi, asumându-şi însă riscuri foarte mari în cazul unui accident rutier.

Trebuie menţionat că „centura de siguranţă reduce cu până la 50% riscul de ruptură uterină sau de placentă ori chiar deces al fătului în cazul unui accident”, spune dr. Emmanuel de Sostoa, medic ginecolog.

Cel mai indicat este ca gravidele să ceară sfatul medicului lor curant în privinţa şofatului, deoarece el cunoaşte cel mai bine istoricul medical, precum şi starea actuală de sănătate a pacientei sale.

Distanţa burtă-volan trebuie să fie de minimum 25 de centimetri

Un alt aspect important este ca burta gravidei să se situeze la o distanţă de minimum 25 de centimetri faţă de volan, prin lăsarea scaunului pe spate, astfel încât, în eventualitatea producerii unui accident, lovitura puternică să nu fie resimţită la nivelul abdomenului.

Dacă burta stă aproape lipită de volan sau chiar deasupra acestuia, ar mai înţelept ca gravida să renunţe la şofat, pentru a preveni o tragedie.

De asemenea, se recomandă evitarea drumurilor lungi cu maşina, opririle frecvente (pentru mişcare, mers la toaletă etc.), purtarea unor haine largi, lejere, a unor încălţări cu talpă plată, confortabile.

Prin urmare, gravida nu are interzis la volan de la un anumit stadiu al sarcinii, mai ales dacă are o stare bună de sănătate şi greutatea corporală este în parametri normali.

Majoritatea gravidelor renunţă la şofat, de obicei, în ultima lună de sarcină. În schimb, dacă apare disconfortul la volan, în orice stadiu al sarcinii, este mai bine ca gravida să renunţe la şofat până după naştere, pentru a evita evenimente nedorite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”