Cu gravidele-n vacanţă!

Te pregăteşti pentru întâlnirea cu bebeluşul tău? Ca să fii relaxată, nu rata vacanţele şi momentele de respiro în cele nouă luni. Însă protejează-te de orice posibil risc care ar putea apărea în timpul unei călătorii la mare distanţă!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cu gravidele-n vacanţă!

Te pregăteşti pentru întâlnirea cu bebeluşul tău?

Ca să fii relaxată, nu rata vacanţele şi momentele de respiro în cele nouă luni. Însă protejează-te de orice posibil risc care ar putea apărea în timpul unei călătorii la mare distanţă!

Iată ce te sfătuiesc specialiştii de la Centrul European al Consumatorului!

Cu avionul

Călătoria cu avionul este cea mai uşoară dacă eşti în al doilea trimestru de sarcină. În primul trimestru, greţurile de dimineaţă pot face călătoria neplăcută, în al treilea trimestru, există riscul creşterii presiunii sângelui, iar riscul să naşti prematur este mare.

În plus, poate creşte riscul de a face varice, deci ar trebui să faci mişcare în timpul zborului şi să eviţi pe cât posibil zborurile lungi. Nu există nicio dovadă care să susţină legătura dintre zbor şi riscul ridicat de a face avort sau de a naşte prematur când călătoreşti în străinatate, alta decât una indirectă (de exemplu, din cauza febrei mari provocate în urma unei infecţii sau deshidratarea cauzată de diaree), deşi femeile care au avut sau au înclinaţia spre avort sunt sfătuite să nu zboare în mijlocul sarcinii. Şi nu uita că atunci când o femeie naşte în avion, copilul va lua cetăţenia avionului. Aşa că fii foarte atentă şi la acest aspect.

Toate companiile aeriene mari dau voie femeilor însărcinate să călătorească până la a 28-a săptămână de sarcină, deşi este nevoie să dovedeşti când este stabilit termenul naşterii cu hârtiuţa de la doctor. După aceasta, politicile companiilor aeriene variază. Pentru sarcinile simple şi cu un singur copil, multe companii pun limita la săptămâna 34. Unele îţi permit totuşi să călătoreşti, în ciuda acestui fapt, din motive de compasiune sau urgenţe medicale. Cele mai multe companii aeriene pretind certificat medical după ce a început a 28-a săptămână de sarcină, în care trebuie să se precizeze când se ajunge la termen, că sarcina nu este complicată şi că poţi zbura. Sarcinile complicate sau cu gemeni sau mai mulţi copii înfruntă mai multe restricţii. Companiile aeriene se pot adresa doctorului direct pentru întrebări şi confirmări de zbor.

Cu feribotul, trenul sau maşina

Operatorii de feriboturi au aceleaşi reguli stricte ca şi companiile aeriene. În anumite situaţii, femeile însărcinate ar trebui să poarte centura de siguranţă sub burtă şi nu peste ea.

Asigurări

Dacă ai o poliţă de asigurare anuală, verific-o cu atenţie pentru că unii asiguratori nu o acoperă dacă vei călători în timpul sarcinii, în special în ultimele faze ale sarcinii. De asemenea, poţi descoperi, înainte ca o companie să îţi facă asigurare, că ai nevoie de o declaraţie de la doctor în care să precizeze că sarcina nu prezintă riscuri. Verifică dacă politica asiguratorului acoperă cheltuielile în cazul unei naşteri premature sau îngrijirile şi asistenţa medicală după naştere ca o consecinţă a sarcinii.

Unde poţi merge?

Mamele în  devenire nu ar trebui să călătorească în avioane mici şi ar trebui să evite zonele în care există un risc mare de îmbolnăvire, precum şi destinaţiile la înălţimi mai mari de 2.500 de metri. Este posibil ca schimbările nivelului de oxigen la altitudini mari să ducă la o naştere prematură.

Consideraţii medicale

Înainte de a călători, mergi întotdeauna la control la medicul ginecolog. Ia cu tine acte în care este precizată grupa sanguină şi toate documentele medicale. Este necesar să eviţi vaccinarea sau alăptarea altui copil în timpul sarcinii, deşi unii doctori consideră că unele vaccinuri se pot folosi în timpul sarcinii. Vaccinurile care trebuie evitate sunt acelea care ”trăiesc”, adică cele care îţi dau o mică doză din boala pentru a atrage anticorpi.

Dacă chiar trebuie să vizitezi zone cu un risc mare de îmbolnăvire, gândeşte-te dacă beneficiile vaccinului depăşesc riscul îmbolnăvirii. Malaria împreună cu encefalita japoneză şi febra galbenă sunt cele mai frecvente şi serioase cazuri de îmbolnăvire în timpul sarcinii. Cea mai bună metodă este să eviţi zonele afectate de malarie. Copiii sunt sensibili la malarie încă din burtică, deci chiar dacă alăptezi şi iei tablete, trebuie să reduci doza de lapte a copilului. Principalele medicamente împotriva malariei sunt considerate sigure şi pentru copii.

Pentru informaţii suplimentare, adresează-te Centrului European al Consumatorilor – ECC Romania. www.eccromania.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân