Ce nu ai voie să mănânci atunci când eşti gravidă. Alimente de care ar trebui să te fereşti

Alimentaţia femeii gravide este extrem de importantă pentru sănătatea mamei şi a bebeluşului. Află din acest articol ce nu ai voie să mănânci atunci când eşti gravidă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce nu ai voie să mănânci atunci când eşti gravidă. Alimente de care ar trebui să te fereşti

Atunci când eşti gravidă este important să ai o alimentaţie echilibrată şi să te fereşti de anumite alimente. Femeile însărcinate trebuie să se asigure că dieta lor furnizează suficienţi nutrienţi şi energie pentru ca bebeluşul să se dezvolte şi să crească sănătos. De asemenea, trebuie să se asigure că întregul corp este suficient de sănătos pentru a face faţă schimbărilor care apar. Pentru o sarcină sănătoasă, dieta mamei trebuie să fie echilibrată şi hrănitoare. Acest lucru implică echilibrul corect de proteine, carbohidraţi şi grăsimi, precum şi o mare varietate de legume şi fructe. Unele diete ale femeilor pot fi afectate de convingeri etice, de cerinţe religioase sau de afecţiuni de sănătate, astfel încât verificarea cu un medic este o parte importantă a planificării unei diete pentru sarcină.

Alimente de care trebuie să te fereşti

Următoarele alimente ar trebui evitate în timpul sarcinii, spun specialiştii:

    Mercurul din unele tipuri de peşte: rechinul, peştele  sabie şi marlinul trebuie evitate sau consumate foarte rar.
    Carne crudă sau parţial gătită – acest lucru trebuie evitat sub orice formă. Crustacee crude – există riscul contaminării bacteriene sau virale care poate provoca intoxicaţii alimentare. Unele bacterii şi viruşi pot, de asemenea, să traverseze placenta şi să facă rău bebeluşului.
    Ouă crude – inclusiv orice alimente cu ouă crude sau parţial fierte în ele. Ouăle trebuie bine fierte, pentru a evita infecţia cu salmonella.
    Mâncarea semi-preparată – este esenţial ca mesele pregătite să fie gătite până se fierb corespunzător. Există riscul listeriozei, precum şi infecţiei cu alţi agenţi patogeni.
    Pate – orice tip de pate, fie că este vorba de legume sau pe bază de carne – riscul infecţiei cu listeria apare şi aici.
    Brânză moale maturată – cum ar fi brânza cu mucegai, Brie sau Camembert. Există riscul de infecţie cu listeria. Listeria este un grup de bacterii care poate provoca infecţii potenţial fatale femeilor însărcinate şi bebeluşilor lor.
    Alimentele cu calorii goale – prăjituri, biscuiţi, fursecuri, chipsuri şi bomboane – trebuie să fie reduse la minimum. Multe dintre aceste opţiuni au un conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi, au un conţinut nutritiv redus şi pot submina eforturile unei femei însărcinate de a menţine o greutate corporală sănătoasă.

Alimente indicate în sarcină

Fructe şi legume

Consumaţi cinci porţii de fructe şi legume pe zi. Pot fi sub formă de suc, uscate, conserve, congelate sau proaspete. Produsele proaspete şi congelate (dacă sunt congelate imediat după cules) de obicei, au un nivel mai ridicat de vitamine şi alţi nutrienţi. Consumul de fructe este de obicei mai bun decât sucul realizat din acestea, deoarece nivelul natural de zahăr în suc este foarte ridicat. 

Alimente bogate în carbohidraţi amidonici

Alimentele bogate în carbohidraţi amidonici includ cartofi, orez, paste şi pâine. Carbohidraţii au un nivel ridicat de energie şi sunt, prin urmare, o componentă importantă a unei diete bune pentru sarcină.

Proteine

Proteinele sănătoase, provenite de la animale, includ peştele, carnea slabă de pui şi ouăle. Toate femeile însărcinate şi în special veganii ar trebui să considere următoarele alimente ca surse bune de proteine: quinoa – cunoscută sub numele de „proteina completă”, include toţi aminoacizii esenţiali, tofu şi produse din soia, fasole, linte, leguminoase, nuci, seminţele şi unturi de nuci, care sunt o bună sursă de proteine şi fier.

Grăsimi

Grasimile nu ar trebui sa reprezinte mai mult de 30% din dieta unei femei însărcinate. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au raportat în Jurnalul de Fiziologie că o dietă bogată în grăsimi poate programa genetic copilul pentru a dezvolta diabet. Există şi alte riscuri pentru o sarcină cu o dietă a cărei conţinut de grăsimi este excesiv, de aceea este necesar un echilibru, iar grăsimile monoasaturate şi omega-3 sau „grăsimile sănătoase” ar trebui să fie alegerile principale în acest sens. Exemple de alimente bogate în grăsimi monoinsaturate includ uleiul de măsline, uleiul de arahide, uleiul de floarea soarelui, uleiul de susan, uleiul de canola, avocado, multe nuci şi seminţe.

Fibre

Alimentele integrale, precum pâinea integrală, orezul sălbatic, pastele integrale, legumele precum fasolea şi lintea şi anumite fructe sunt bogate în fibre. Femeile au un risc mai mare de a dezvolta constipaţie în timpul sarcinii; consumul de multe fibre este eficient în minimizarea acestui risc.

Calciu

Este important să aveţi un aport sănătos zilnic de calciu. Alimentele lactate precum brânza, laptele şi iaurtul sunt bogate în calciu. Dacă mama este vegană, ar trebui să ia în considerare următoarele alimente bogate în calciu; lapte de soia fortificat cu calciu şi alte tipuri de lapte sau sucuri pe bază plante, tofu suplimentat cu calciu, soia, bok choy, broccoli, varză chinezească, boabe de muştar, fasole şi salată kale.

Zinc

Zincul este un oligoelement vital. Acesta joacă un rol major în creşterea şi dezvoltarea normală, integritatea celulară şi mai multe funcţii biologice, inclusiv metabolismul acidului nucleic şi sinteza proteinelor. Deoarece toate aceste funcţii sunt implicate în creşterea şi divizarea celulelor, zincul este important pentru dezvoltarea fătului. Cele mai bune surse de zinc sunt pui, curcan, şuncă, creveţi, crab, stridii, carne, peşte, produse lactate, fasole, unt de arahide, nuci, seminţe de floarea soarelui, ghimbir, ceapă, tărâţe, germeni de grâu, orez, paste, cereale, ouă, linte şi tofu.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”