Care sunt problemele gravidelor în toiul pandemiei de COVID-19

Află care sunt temerile gravidelor în această perioadă de pandemie şi de ce nu este indicat să asculte sfaturile primite pe grupurile de mămici de pe Facebook.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Care sunt problemele gravidelor în toiul pandemiei de COVID-19

„Mai pot naşte natural dacă maternitatea nu mai primeşte decât urgenţe?”, „Soţul meu poate fi lângă mine la naştere?” şi „Cum iau legătura cu medicul meu ginecolog dacă am o problemă?” sunt doar câteva dintre întrebările care îngrijorează în această perioadă femeile însărcinate. Dr. Radu Botezatu, medic specialist în obstetrică-ginecologie la Spitalul Filantropia şi pe o platformă dedicată evaluării medicale la distanţă, fondată de dr. Horaţiu Ioani, a dat răspunsuri şi a explicat cum pot gravidele să aibă în continuare parte de îngrijire şi evaluare, chiar şi în condiţiile actuale.

Cum spitalele din România mai tratează acum doar urgenţele medicale, femeile s-au văzut nevoite să apeleze la evaluarea medicală la distanţă, un mod de comunicare cu medicii destul de nou în România. Astfel, ele pot pune întrebări, pot ţine la curent medicul cu evoluţia unui tratament, pot trimite poze şi rezultatele unor analize recente pentru interpretare.

Naşterea şi temerile în vremea COVID-19

„Cel mai adesea sunt neliniştite pentru că nu pot fi alături de partenerul lor în travaliu, că nu pot primi vizite în spital, că pot contracta coronavirusul în apropierea naşterii şi vor fi nevoite să nască în spitalele dedicate COVID-19; mă întreabă dacă, în cazul în care contractează virusul, acesta poate fi transmis la nou-născut, dar au şi temeri legate de alăptare în contextul restricţiilor privind izolarea”, spune specialistul.

Deja grupurile de Facebook erau surse de informare pentru multe femei, în defavoarea specialiştilor, din păcate. Acum, riscul dezinformării creşte odată cu răspândirea de fake-news. Soluţia?

„Să îşi ia informaţiile din surse sigure, mai precis de la medicii specialişti în Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie (în ceea ce priveşte starea de sănătate a mamei şi a copilului), dar şi de la MAI – Ministerul Afacerilor Interne (în ceea ce priveşte regulile de prevenire a răspândirii epidemiei)”, atenţionează dr. Botezatu.

Evaluarea medicală la distanţă, soluţia pentru multe paciente

„În acest moment ţin legătura online cu 60-80 de paciente. Unele îmi cereau părerea de la distanţă şi înainte, dar acum numărul lor a crescut“, spune dr. Botezatu. 

„Întrebările pe care le primesc sunt despre naşterea naturală, ele având diverse patologii asociate, despre intervenţiile chirurgicale ale pacientelor cu probleme ginecologice, dacă este nevoie sau nu de ele, sau întrebări cu privire la intervalul când trebuie monitorizată o anumită afecţiune“.

Dr. Botezatu are un interes special în managementul sarcinilor cu risc crescut, aşadar aproximativ 70% dintre pacientele sale sunt gravide şi multe au anumite patologii asociate.

„Dintre pacientele care îmi cer sfatul online sau telefonic, un procent mic au fost urgenţe, probabil 10-20%. Cu restul, discut despre problemele referitoare la disfuncţia perineală postpartum (incontinenţa urinară, exerciţii perineale), problemele referitoare la alăptarea şi la îngrijirea nou-născutului sau ofer sfaturi cu privire la reluarea activităţii sexuale, îngrijirea plăgii postoperatorii (în cazul operaţiei cezariene) sau a plăgii perineale (în cazul rupturilor de perineu la naştere sau în cazul epiziotomiei).”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”