Cand ramai insarcinata dupa ce ai luat pilule?

Dupa incetarea tratamentului cu anticonceptionale, cele mai multe femei au parte de menstruatii neregulate, tulburari hormonale si nu stiu cand ar trebui sa inceapa “procedurile” pentru a ramane insarcinate. Afla raspunsurile la 3 dintre cele mai frecvente intrebari pe pe care si le pun acestea.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cand ramai insarcinata dupa ce ai luat pilule?
Cand ramai insarcinata dupa ce ai luat pilule?

Dupa incetarea tratamentului cu anticonceptionale, cele mai multe femei au parte de menstruatii neregulate, tulburari hormonale si nu stiu cand ar trebui sa inceapa „procedurile” pentru a ramane insarcinate. Afla raspunsurile la 3 dintre cele mai frecvente intrebari pe pe care si le pun acestea:

1. Am incetat sa mai iau anticonceptionale, iar menstruatia mea este acum dereglata, ciclurile sunt foarte lungi. Se poate sa fi ramas insarcinata?

In mod normal, daca nu mai iei contraceptive este nevoie de cateva luni pentru ca ciclul sa se regleze. In toata aceasta perioada este foarte posibil ca menstruatiile sa intarzie destul de mult incat sa te ingrijorezi chiar ca ai fi putut ramane insarcinata. Pentru a scapa de stres, poti sa faci un test de sarcina, insa de cele mai multe ori hormonii sunt de vina pentru intarzierea menstruatiei. Mergi la ginecolog daca ciclul continua sa fie neregulat si dupa trei luni de la incetarea tratamentului cu anticonceptionale.

2. Cand este cel mai bine sa am contact sexual daca vreau sa raman insarcinata? Cum aflu cand sunt la ovulatie?

Durata unui ciclu menstrual (care se intinde de la prima zi de sangerare dintr-o luna si pana la prima din urmatoarea luna) variaza de la femeie la femeie, limitele normale fiind intre 21 – 35 de zile. Statisticile arata ca cele mai multe femei au ciclul de 28 de zile. Lundu-le drept exemplu, ovulatia in cazul lor apare in cea de-a 14-a zi.

Dar daca ciclul tau nu este de 28 de zile, cum calculezi? Scade 14 zile din totalul zilelor si ceea ce rezulta este ziua in care are loc ovulatia in cazul tau. De exemplu, daca ciclul tau este de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile, ovulatia survine in ce-a de-a 16-a zi. In plus, ovului traieste intre 12 si 24 de ore, iar spermatozoizii traiesc in medie 3 – 5 zile. Astfel incat, cel mai bine este sa incepeti activitatea de concepere cu o zi doua inainte de ovulatie.

3. La cat timp de la incetarea tratamentului cu contraceptive voi ramane insarcinata? Daca nu am luat niciodata pilule, in cat timp raman insarcinata?

Unui cuplu sanatos, fara probleme de fertilitate si care nu a folosit niciodata pilule contraceptive, ii poate lua maxim un an pana sa conceapa. Asta deoarece nu fiecare act sexual are drept rezultat fecundarea unui ovul. De ce? Pentru ca spermatozoizii, dupa ce ajung la ovul, s-ar putea sa nu reuseasca sa-l fertilizeze.

Apoi, ovulul chiar daca a fost fertilizat, s-ar putea sa nu reuseasca sa se cuibareasca in uter. In plus, ovulul traieste cateva ore lunar si, chiar daca fertilizarea si cuibarirea au loc cu succes, din pricina unor tulburari genetice, in foarte scurt timp poate surveni avortul spontan.

Daca ai luat pilule o perioada de timp, abia dupa trei luni del aoprirea tratamentului menstruatia se regleaza si poti sa incerci sa ramai insarcinata. Daca ai folosit ca metoda contraceptiva anticonceptionale injectabile va trebui sa astepti pana la un an pana cand redevii fertila. Din acest moment, poti sa mai astepti inca cel putin un an, exact ca in cazul unui cuplu sanatos, pana cand veti reusi sa concepeti.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Pericolul din sandvisuri
Pericolul din sandvisuri
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân