Au voie gravidele să ţină cure de slăbire? Cât pot mânca în sarcină?

Cât este indicat să mănânce o gravidă ca să să îi asigure corpului energia necesară dezvoltării bebeluşului, dar să menţină sănătatea sa în parametri optimi?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Au voie gravidele să ţină cure de slăbire? Cât pot mânca în sarcină?
Au voie gravidele să ţină cure de slăbire? Cât pot mânca în sarcină? foto Shutterstock

Pe lângă numărul kilogramelor câştigate şi sarcină, slăbire spectaculoasă sau din contră stagnarea greutăţii de imediat după naştere ani de zile, alte subiecte incendiare vizavi de femeile însărcinate sunt meniul gravidelor şi poftele lor. Cât au voie să mănânce în sarcină? Sunt ele îndreptăţite să poftească diverse alimente?

Sarcina este o perioadă cu stări şi senzaţii diverse în viaţa unei femei. Fiecare gravidă trăieşte proapria experienţă – unele au o poftă exagerată de mâncare, altele din contră. Pe măsură ce lunile trec, dorinţele, senzaţiile, trăirile femeilor însărcinate se schimbă, se diversifică. Împreună cu medicul obstretician se va monitoriza starea mamei şi inclusiv numărul de kilograme acumulate. Observaţiile celor din jur, poate nu cu rea intenţie, nu sunt mereu folositoare unei viitoare mame şi aşa ”bombardată” de schimbări pe toate planurile. Aşadar, medicii sunt în măsură să vă sfătuiască.

Mâncăm cât pentru doi în sarcină?

Ei bine, auzim tot mai des ”o gravidă nu trebuie să mănânce pentru doi” şi conform medicilor din lumea întreagă această informaţie este adevărată că nevoile calorice ale femeilor însărcinate cresc doar cu 15% la sută faţă de raţia normală. Mai pe scurt, la începutul sarcinii o femeie care consumă 1800 kcal zilnic are nevoie de 270 kcal în primul trimestru. În trimestrul al doilea de sarcină sunt necesare circa 300 kcal în plus faţă de dieta normală, iar în ultimul trimestru 400 kcalorii pe lângă cele 1800.

De ce nu sunt permise curele de slăbire?

Chiar dacă aparent o gravidă a luat prea multe kilograme în raport cu luna sarcinii, înălţimea sa etc curele de slăbire sunt contraindicate. Fătul are nevoie de glucoză pentru a creşte, iar dietele sărace în carbohidraţi pot afecta dezvoltarea cerebrală a copilului. Acesta este doar un singur aspect din lanţul efectelor negative pe care o dietă restrictivă le-ar putea avea în timpul sarcinii.

De ce au gravidele pofte?

Mai ales partenerii viitoarelor mame au poveşti despre drumurile făcute noaptea la supermarket pentru a cumpăra murături, fructe, îngheţată. Însă apariţia poftelor pentru alimente exotice sau pentru alimente greu de găsit ori la ore nepotrivite nu este neapărat obligatorie. Însă, conform observaţiilor medicilor unele pofte precum pofta de alimente sărate pot fi conectate cu creşterea volumului de sânge, sodiumul este esenţial pentru menţinerea echilibrului fluidelor în organism. 

Sursă – Vom fi împreună, Nestle, consultanţi ştiinţifici pentru România prof dr. Gabriel Bănceanu şi prof dr. Silvia Stoicescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân