Trauma abandonului afectează dezvoltarea creierului la copii. Studiu făcut de Universitatea Harvard

România este o ţară cunoscută pentru abondonul copiiilor, dar şi pentru condiţiile vitrege din multe centre de plasament. Iată un studiu despre traumele copiilor
07.02.2020
Trauma abandonului afectează dezvoltarea creierului la copii. Studiu făcut de Universitatea Harvard
Trauma abandonului afectează dezvoltarea creierului la copiii, foto Shutterstock

Copiii abandonaţi de părinţi sunt expuşi la diverse traume. Pe lângă cele fizice – deoseori se întâmplă să fie abuzaţi fizic, există şi traume psihologice greu de reparat, însă efectele negative ale abandonului nu se opresc aici. Universitatea Harvard a făcut un studiu la copiii orfani. Iată ce observaţii s-au făcut.

Alianţa România Fără Orfani (ARFO) a făcut public un studiu realizat de Universitatea Harvard în Bucureşti, timp de 16 ani, a arătat că trauma abandonului afectează nivelul de dezvoltare a arhitecturii cerebrale. Însă, atunci când copiii au şansa de a găsi o familie în care să fie iubiţi şi în care să se simtă în siguranţă, creierul lor este capabil să-şi regenereze conexiunile lipsă şi să-şi restabilească funcţiile pierdute.

Câţi copii orfani are oficial România?

Conform datelor puse la dispoziţie de Alianţa România Fără Orfani (ARFO) în România, avem peste 50.000 de copii lipsiţi de îngrijire părintească dintre care aproape 20.000 sunt în centre, apartamente sau case sociale. Din păcate, odată intraţi în sistem, copiii stau în medie 7,5 ani, doar 6% au şansa teoretică de a fi adoptaţi (sunt declaraţi adoptabili) şi doar 2,5% sunt adoptaţi efectiv în fiecare an.

Alianţa România fără Orfani (ARFO) reuneşte organizaţii nonguvernamentale şi profesionişti, persoane publice şi private, care s-au devotat slujirii nevoilor fizice, psihice şi spirituale ale copiilor aflaţi în dificultate, serviciile acestora incluzând adopţia, plasamentul familial, asistenţa maternală, consilierea şi prevenirea abandonului. Alianţa România Fără Orfani (ARFO) este afiliată World Without Orphans (WWO) şi Christian Alliance for Orphans (CAFO). Puteţi susţine cauzele Alianţei Româna Fără Orfani făcând o donaţie sau redirecţionând gratuit 3,5% din impozitul pe venit.

 

Cel mai nou articol Video:
Platou de post rapid de făcut și foarte sănătos
Recomandări: