Toţi copiii nou-născuţi vor beneficia de testare audiometrică

“Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Toţi copiii nou-născuţi vor beneficia de testare audiometrică

Ministerul Sănătăţii intenţionează dezvoltarea intervenţiei Prevenirea deficienţelor de auz prin screening neonatal prin extinderea screeningului pentru depistarea precoce a deficienţelor de auz la nou-născut la nivel naţional.

“Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat.

Screeningul auzului la nou născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă.

Din această cauză am hotărât ca, începând cu anul 2015, să asigurăm procedurile de screening în toate maternităţile şi pentru toţi copiii nou-născuţi. Instruirea personalului medical, dar şi dotarea tuturor celor 150 maternităţi de pe teritoriul României cu aparatura de screening auditiv la nou-născut se vor face din fonduri europene. În acest sens am demarat deja un proiect european”, a declarat Nicolae BĂNICIOIU, ministrul Sănătăţii.

În prezent, testarea pentru depistarea surdităţii la nou-născuţi se desfăşoară în cadrul unui număr de 17 maternităţi din ţară care dispun de condiţiile necesare.

Începând cu 2015, procedurile de testare se vor realiza în toate maternităţile. Copiii care nu vor trece testele de screening vor fi îndrumaţi către unităţile sanitare de specialitate pentru continuarea investigaţiilor audiologice.

Menţionăm că tratamentul pentru deficienţa de auz este asigurat, de asemenea, gratuit în cadrul programelor gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Dacă în anul 2013, fondurile asigurate în cadrul programului de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38 000 de copii, pentru 2015 Ministerul Sănătăţii îşi propune testarea a 200 000 de copii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”