Ingredientele periculoase din jucării

Iată câteva sfaturi în privinţa alegerii jucăriilor pentru cei mici, care pot fi aplicate nu doar în perioada Sărbătorilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ingredientele periculoase din jucării
FOTO: 123rf.com / 95% din jucăriile periculoase sunt fabricate în China

Uniunea Europeană a interzis încă din 2017 utilizarea la fabricarea jucăriilor a următorilor tipuri de ftalaţi: ftalat de bis 2-etilhexil (DEHP), ftalat de butil si de benzil (BBP), ftalat de dibutil (DBP) şi ftalat de dizobutil (DIBP), aceştia având efect perturbator asupra sistemului endocrin!

În cursul anului 2018, ANPC a transmis doar 9 notificări pe platforma Sistemului Rapid de Alertă al UE pentru Produse Non-alimentare Periculoase, de 11 ori mai puţine ca Bulgaria şi de 19 ori mai puţine decât Ungaria. Asociaţia Pro Consumatori, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, a analizat rapoartele săptămânale publicate de la începutul anului pe platforma Sistemului rapid de alertă al UE pentru produse non-alimentare periculoase. Acţiunea face parte din cadrul Campaniei naţionale de informare şi educare a consumatorilor „Tu ştii ce jucărie cumperi copilului tău?”

În perioada Sărbătorilor, jucăriile sunt la mare căutare, iar oferta este impresionantă. În acest sens, Asociaţia Pro Consumatori vă oferă câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi cont în momentul în care achiziţionaţi jucării pentru copiii dumneavoastră, astfel încât sănătatea lor să nu fie pusă în pericol. Jucăriile aduc o contribuţie esenţială la dezvoltarea copilului dumneavoastră. Ca totul să fie în regulă şi copiii să se poată bucura de darurile Moşului, iată ce trebuie să ştiţi atunci când alegeţi/cumpăraţi o jucărie:

Asiguraţi-vă că aţi citit toate etichetele de pe jucării

Fiţi conştienţi de vârsta copilului şi de recomandările de siguranţă făcute de către producător! Nu cumpăraţi jucării care nu au marcajul CE pe produsul propriu-zis sau pe ambalaj. Cu toate că marcajul CE nu este un mod de diferenţiere a produselor de către consumatori, el este un angajament din partea producătorului că produsul respectă cerinţele aplicabile în materie de securitate impuse la nivel de UE, ele fiind cele mai stricte din lume. Marcajul CE arată că în procesul de fabricaţie au fost respectate standardele europene armonizate.

Cerinţele esenţiale de securitate vizează:

  • proprietăţile fizice şi mecanice (eliminarea pericolului rănirii, înghiţirii, inhalării etc.);
  • inflamabilitatea (materialele nu trebuie să fie inflamabile sau să ardă încet etc.);
  • proprietăţile chimice (să nu conţină substanţe chimice periculoase etc.);
  • proprietăţile electrice;
  • igiena;
  • radioactivitatea.

În plus faţă de aceste cerinţe, Comisia Europeană a decis, de-a lungul anilor interzicerea utilizării în procesul de fabricaţie a unor substanţe periculoase pentru sănătate (ftalaţi, DMF).

Alegeţi jucăriile adecvate vârstei copilului şi abilităţilor lui

Jucăriile care nu sunt destinate unui copil de o anumită categorie de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţa sa. Asiguraţi-vă că aţi citit şi urmat recomandările privind vârsta – în special simbolul 0 – 3 sau formularea „nu sunt potrivite pentru copiii sub 36 de luni” însoţită de o indicaţie de pericol. Acest simbol şi formularea reprezintă un avertisment şi nu o recomandare.

Nu cumpăraţi jucării cu piese mici pentru copiii sub vârsta de 3 ani, aceştia având tendinţa de a băga în gură jucăriile, iar piesele de mici dimensiuni prezintă un risc de sufocare. Asiguraţi-vă că ochii, nasul (la jucăriile din pluş) şi alte piese de mici dimensiuni sunt bine securizate.

Urmaţi cu atenţie instrucţiunile de folosire

Întotdeauna cumpăraţi jucării de la comercianţii cu amănuntul cunoscuţi şi/sau de la puncte de vânzare online de încredere. Comercianţii cu amănuntul cunoscuţi au grijă de produsele pe care le vând şi de obicei  acceptă să primească înapoi produsele necorespunzătoare. Atenţie, există şi comercianţi care nu ţin seama de cerinţele de siguranţă ale produselor pe care le vând şi pot să ofere spre vânzare jucării contrafăcute. O atenţie deosebită trebuie acordată jucăriilor achiziţionate online, jucăriilor primite de copii sub formă de cadouri şi jucăriilor cumpărate la mâna a doua.

Supravegheaţi copiii când se joacă – asiguraţi-vă că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului.

Examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot cauza un prejudiciu sau un risc pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Aruncaţi jucăriile stricate.

Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 36 de luni.

Scoateţi şi aruncaţi toate ambalajele, inclusiv pungile de plastic, carton, hârtie şi bucăţi de plastic (dar se păstrează întotdeauna instrucţiunile!). Copiii mai mici nu trebuie lăsaţi să se joace cu materialele din plastic de la ambalaje, putând exista riscul de sufocare. Aveţi grijă, de asemenea, să reciclaţi bateriile în condiţii de siguranţă.

Învăţaţi-vă copiii să aranjeze frumos jucăriile, pentru a evita accidentele. Nu lăsaţi jucăriile pe scări sau pe podea în zonele aglomerate ale casei.

Întotdeauna anunţaţi producătorul şi autorităţile publice competente, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră găsiţi o problemă de siguranţă, la jucărie.

Aceste sfaturi se aplică tot anul şi nu numai în preajma Crăciunului!

Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, trapeze, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere. De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.

Jucăriile funcţionale, adică cele care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul “Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.

În cazul jucăriilor care conţin substanţe sau preparate chimice periculoase trebuie respectate condiţiile prevăzute în reglementările speciale care vizează ambalarea şi etichetarea substanţelor sau preparatelor chimice periculoase. Mai mult, este obligatorie înscrierea unui avertisment asupra pericolelor care pot apărea din utilizarea acestora. Instrucţiunile de folosire trebuie să conţină informaţii de prim ajutor în eventualitatea unor accidente.

Jucăriile chimice vor purta următorul avertisment: “Atenţie! A se utiliza numai de către copii peste (x) ani. A se utiliza numai sub supravegherea unei persoane adulte.” În categoria jucăriilor chimice sunt încadrate: truse pentru experimente chimice, seturi pentru mulaj pe bază de ipsos, seturi pentru developare fotografii etc.

Patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: “Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.

Jucăriile destinate utilizării în apă de mică adâncime vor fi obligatoriu inscripţionate cu următorul avertisment: “Atenţie! A se utiliza numai în apă de adâncime mică şi sub supravegherea unei persoane adulte.”

„Achiziţionarea de jucării sigure pentru copii este extrem de importantă, mai ales în cazul în care copiii au vârste diferite. Asiguraţi-vă că jucăriile nu au sfori sau alte materiale cu ajutorul cărora copilul se poate strangula şi sufoca.  Jucăriile nu trebuie să aibă colţuri ascuţite sau tăioase. Jucăriile care au piese mai mici de 7cm x 7cm sunt un real pericol pentru copiii mai mici de patru ani, deoarece pot fi înghiţite. Jucăriile care operează cu baterii trebuie să fie ţinute în locuri sigure şi oferite spre joacă copiilor doar sub supravegherea adulţilor. Nu folosiţi baterii diferite faţă de cele menţionate în prospectul jucăriei şi citiţi cu mare atenţie instrucţiunile de folosire înainte de a oferi copilului jucăria.” a precizat dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”