Ziua Siguranţei pe Internet: ghidul părinţilor pentru siguranţa copiilor în social media

Cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet, Facebook oferă 10 sfaturi părinţilor pentru siguranţa celor mici în mediul online.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ziua Siguranţei pe Internet: ghidul părinţilor pentru siguranţa copiilor în social media
FOTO: profimediaimages.ro / Ziua Siguranţei pe Internet: ghidul părinţilor pentru siguranţa copiilor în social media

De Ziua Siguranţei pe Internet, Facebook îşi propune să le vină în ajutor părinţilor cu sfaturi atât pentru ei, cât şi pentru cei mici, astfel încât să se bucure de o experienţă sigură pe platformele de social media. Părinţii nu trebuie să se teamă de tehnologie şi de modul în care copiii o folosesc, ba chiar trebuie să fie deschişi să discute cu ei despre acest subiect şi despre siguranţa lor în mediul online. Dacă această iniţiere are loc încă din primele etape ale vieţii digitale a celor mici, va contribui la dezvoltarea unei relaţii bazate pe încredere, în care cei mici ştiu că orice problemă sau nelămurire pe care o întâmpină în online poate fi discutată deschis în familie.

Dacă te îngrijorează activităţile pe care copilul tău le desfăşoară online, un prim pas este să descoperiţi împreună instrumentele care pot contribui la o experienţă sigură. Verifică dacă ştie unde se află butonul de raportare, cum poate să blocheze sau să restricţioneze accesul cuiva la profilul lui. În plus, este foarte important să îl asiguri că poate să vorbească oricând cu tine sau cu un adult în care are încredere despre experienţele din mediul online care îl fac să se simtă trist sau inconfortabil. De multe ori, copiii nu îşi întreabă părinţii despre astfel de lucruri pe care le descoperă online şi care îi îngrijorează, pentru că au impresia că înţeleg mai bine tehnologia decât aceştia. Însă, printr-o discuţie deschisă, îi demonstrezi că puteţi rezolva împreună, în familie, astfel de probleme.

Pentru a veni în sprijinul tău, îţi oferim 10 sfaturi care vă pot ajuta, pe tine şi pe cel mic, să vă bucuraţi de o experienţă sigură pe platformele de social media. Totul începe cu o discuţie, iar deschiderea unei astfel de conversaţii încă din primele etape ale vieţii lui digitale te va ajuta mult să o continui pe măsură ce el creşte.  

Discută cu copilul tău cât mai devreme, chiar înainte să înceapă să folosească social media

Studiile arată că mulţi copii, începând chiar de la şase ani, au acces la smartphone-uri sau tablete. Astfel, este foarte important să începi să discuţi cu cel mic despre tehnologie cât mai devreme, chiar înainte de vârsta de 13 ani, când îşi pot face un cont pe platformele de socializare. Dacă fiul sau fiica ta sunt pe Facebook sau pe Instagram, împrieteneşte-te şi tu cu ei.

Acordă atenţie restricţiilor de vârstă

Facebook şi Instagram impun utilizatorilor să aibă cel puţin 13 ani pentru a-şi crea un cont pe platformă (în unele ţări, limită de vârstă poate fi chiar mai mare, în funcţie de legislaţia locală).

Explică-i copilului că în mediul online se aplică aceleaşi reguli ca în viaţa de zi cu zi

Aşa cum îi spui copilului să se uite în ambele părţi înainte să traverseze sau să poarte casca atunci când merge pe bicicletă, tot aşa învaţă-l să se gândească înainte de a distribui ceva online sau de a accepta o cerere de prietenie de la un străin.

Roagă-l pe copilul tău să te înveţe

Nu eşti pe Facebook? Sau poate te interesează să încerci un serviciu de muzică online? În cazul în care copilul tău este deja familiarizat cu aceste servicii, iar tu nu ştii cum funcţionează, roagă-l să îţi arate. Aceasta poate fi în acelaşi timp şi o ocazie de a discuta despre siguranţă, confidenţialitate şi securitate. În plus, în acest fel, îi dai oportunitatea de a-ţi arăta cum funcţionează, iar el va fi probabil foarte bucuros că are ocazia să te înveţe ceva.

Identifică momentele cheie şi profită de ele

De exemplu, când copilul tău primeşte primul telefon mobil, acesta este un moment bun pentru a stabili câteva reguli de bază. Iar când copilul este destul de mare pentru a se înscrie pe Facebook, Instagram şi pe alte platforme de socializare, este un moment bun să discuţi cu el despre distribuirea în siguranţă a informaţiilor. 

Ajută-l să îşi gestioneze timpul petrecut online

Încearcă să fii un bun model. Ideea potrivit căreia copiii fac ce faci tu, nu ce le spui să facă, este la fel de valabilă pentru mediul online ca şi în viaţa reală. Dacă stabileşti limite orare pentru a-i restricţiona copilului folosirea reţelelor de socializare sau a internetului (de exemplu, fără mesaje SMS după ora 22:00), respectă şi tu aceleaşi reguli.

Ajută-l să verifice şi să gestioneze setările de confidenţialitate

Odată ce copilul tău adolescent se înscrie pe o platformă de socializare, poate folosi instrumentele şi setările disponibile pentru a-şi gestiona contul. Facebook pune la dispoziţia utilizatorilor setări de confidenţialitate, prin intermediul cărora aceştia pot controla cine poate să devină prietenul lor, cine le poate vedea postările şi dacă sunt distribuite în mod implicit detalii precum locaţia. Instagram oferă multe instrumente flexibile pentru a facilita siguranţa adolescenţilor în mediul online, inclusiv filtre împotriva intimidării, avertismente legate de descrierile folosite şi ascunderea conţinutului sensibil. De asemenea, adolescenţii pot restricţiona interacţiunile nedorite pe profilurile lor şi pot raporta cu uşurinţă conturi, comentarii şi postări pentru intimidare.

Încurajează-l să raporteze lucrurile care îl îngrijorează

Aşa cum facem şi în viaţa reală, este important să ne tratăm reciproc cu empatie şi respect şi în social media. Din acest motiv, Facebook a dezvoltat o serie de politici (Standardele Comunităţii) care definesc ceea ce este sau nu este în regulă să fie distribuit pe platformele companiei. Există un link pe aproape toate postările de pe Facebook şi Instagram pentru raportarea abuzurilor, intimidării, hărţuirii şi a altor probleme. Echipele globale ale companiei lucrează 24 de ore din 24 pentru a analiza lucrurile pe care utilizatorii le raportează şi pentru a elimina tot ceea ce încalcă Standardele Comunităţii. Ne propunem să revizuim majoritatea rapoartelor în termen de 24 de ore.

Transformă această experienţă în una de care vă puteţi bucura împreună

Te poţi bucura de momentele speciale din familia ta surprinzându-le în clipuri video sau în fotografii, te poţi distra alături de cei dragi editând imagini, adăugând filtre sau folosind opţiunile de realitatea augmentată, cum sunt urechile de iepuraş! Îi poţi întreba care este activitatea lor preferată în mediul online – poate iubesc să se joace, să vorbească cu prietenii sau să îşi trimită fotografii. Şi, de asemenea, poţi povesti despre activităţile pe care tu le desfăşori cu plăcere în mediul online. În acest fel, împărtăşiţi părerile voastre despre tehnologie, un subiect extraordinar pentru a da startul unei discuţii. 

Ai încredere în tine

În general, poţi trata activităţile online ale copilului în acelaşi mod în care tratezi activităţile acestuia din viaţa de zi cu zi. Dacă observi că fiul sau fiica ta reacţionează cel mai bine la un acord obţinut în urma unei negocieri, elaborează un contract pe care îl puteţi respecta amândoi. Sau poate pentru copilul tău este suficient dacă ştie regulile de bază.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân