Virozele respiratorii iarna – cum îi îmbrăcăm pe copii

Unii copii răcesc atât de des iarna, încât părinţii nu mai ştiu cum să îi protejeze şi îi îmbracă prea gros sau prea subţire uneori.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Virozele respiratorii iarna –  cum îi îmbrăcăm pe copii

Nu este niciun dubiu că venirea sezonului rece nu aduce doar bucurii pentru copii şi părinţii lor, ci este şi o sursă de îngrijorare. Iarna este, de altfel, sinonimă cu apariţia infecţiilor respiratorii superioare la copiii mici. Numeroase studii arată că virusurile se răspândesc de la o persoană la alta mult mai uşor atunci când aerul este rece. Totodată, rata de transmitere a acestor infecţii este mai mare atunci când temperatura este scăzută. 

De cele mai multe ori, virozele pot fi însă evitate dacă avem grijă de sănătatea celor mici şi dacă le oferim o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, explică doctorul pediatru Roxana Hristianovici.
“Atenţie la o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată  (extrem de importantă este alăptarea). Somnul de calitate este iar un factor important. Şi desigur, evitarea contactului cu persoane bolnave, evitarea spaţiilor închise, aglomerate şi a spitalelor”, spune pediatrul.

Viroze respiratorii – cât de des e normal să răcească un copil

O altă problemă care îi afectează pe copii în sezonul rece şi îi preocupă pe părinţii lor este apariţia frecventă a acestor infecţii respiratorii superioare. De multe ori, părinţii ajung chiar să se întrebe dacă micuţii nu au cumva probleme mari de imunitate. Înainte de a se îngrijora părinţii trebuie să ceară sfatul unui pediatru, care le poate explică faptul că normalitatea în cazul frecvenţei îmbolnăvirii copiilor ţine de vârsta micuţilor şi de mediul în care aceştia trăiesc.

“Un sugar, în primul an de viaţă, ar trebui să aibă maximum 1 – 2 infecţii. Totuşi, dacă sugarul are fraţi mai mari care frecventează colectivitatea, părinţii fumători sau locuieşte în camere prost aerisire, în încăperi cu mucegai, atunci ne putem aştepta la îmbolnăviri mai dese”, arată doctorul Hristianovici. Ea precizează că, în cazul copilului care se află în primul an de colectivitate, ne putem aştepta la infecţii frecvente, undeva la 8-10/ an. Din fericire, infecţiile respiratorii superioare sunt, în general, infecţii uşoare, care nu necesită spitalizarea, mai spune pediatrul, în încercarea de a-i linişti pe părinţi.

Viroze respiratorii – evitarea contaminării membrilor familiei

Pentru a se evita contaminarea membrilor familiei, atunci când unul dintre aceştia este răcit, trebuie luate mai multe măsuri. Cel mai important lucru este aerisirea corespunzătoare a camerelor. Totodată, bolnavul trebuie să tuşească în şerveţele pe care trebuie să le arunce imediat după folosire (acestea nu trebuie să fie lăsate pe suprafeţe din cameră). De asemenea, izolarea bolnavului de restul familiei este de cele mai multe ori inutilă, mai ales că bolnavul este contagios dinainte să prezinte semne de boală, mai atrage atenţia Roxana Hristianovici.

Viroze respiratorii – cât de gros îmbrăcăm copiii?

Un alt aspect foarte important este modul în care părinţii îi îmbracă pe cei mici în sezonul rece. Ideal ar fi ca aceştia să fie îmbrăcaţi în straturi, astfel încât părinţilor să le fie uşor să îi mai îmbrace sau dezbrace pe micuţi în funcţie de activitatea pe care aceştia o desfăşoară. “Un copil care aleargă, este extrem de activ, ar trebui să aibă un strat mai puţin de haine ca adultul. În acelaşi timp, copilul care doarme are nevoie de un strat în plus de haine”, arată Roxana Hristianovici. Ea precizează că, în sezonul rece, căciula are rolul de a împiedica pierderea de căldură din corp. Totodată, fularul pus peste gură şi nas nu protejează, ci favorizează îmbolnăvirea.“Primul strat de haine, cel care vine în contact direct cu pielea copilului, ar trebui să fie dintr-un material cât mai natural (lână, bumbac), astfel încât să absoarbă rapid transpiraţia”, mai spune pediatrul.

Dr. Roxana Hristianovici, medic Pediatru

Dr Roxana Hristianovici,medic pediatru

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”