Vegheaza ca micutul tau sa viseze frumos!

Daca cel mic se trezeste noapte cel mai bine este sa mergi la el pentru a nu se simti abandonat.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vegheaza ca micutul tau sa viseze frumos!
Vegheaza ca micutul tau sa viseze frumos!

Ce este cosmarul? O experienta prin care am trecut cu totii. Deja de la varsta de 4 ani, copilul incepe sa distinga intre bine si rau si incepe sa-si perceapa propria agresivitate. Agresivitatea pe care nu o poate controla este infricosatoare. Ce putem face?

Bebelusii sunt cufundati intr-un somn angelic. Ii privim si ne surprindem zambind. Ce se intampla atunci cand somnul este tulburat? Din ce in ce mai multi parinti sunt nevoiti sa-si petreaca o buna parte din zi la serviciu si din ce in ce mai multi copii au probleme cu invatarea somnului independent.

Raspunsul pare evident atunci cand intelegem efectele pe care le produce separarea in dinamica relatiei parinte-copil. Subliniem parinte si nu mame cu precadere pentru ca tot mai multi tati sunt astazi implicati in cresterea copiilor. Si este un lucru bun. Atunci cand parintele lipseste aproape toata ziua, va reusi cu greu sa se separe de copil in timpul noptii.

Este ca si cand si-ar dori sa recupereze ceva din timpul pierdut. La randul sau, copilul se va hrani cu aviditate din intensitatea acestor momente. Ambele reactii sunt firesti si inevitabile, iar intelegerea mecanismelor care le produc este primul pas spre rezolvarea unora dintre problemele legate de somn si separare.

Bebelusii dorm diferit

Bebelusul doarme in cicluri succesive de somn profund si somn agitat, superficial. Ciclurile se repeta la intervale de 3 sau 4 ore. Dupa un ciclu de somn profund si revenire la somnul superficial, bebelusul se trezeste, scanceste si se foieste in pat in incercarea de a se linisti si adormi la loc.

Daca la fiecare episod de somn superficial, parintele il ia in brate, il hraneste, leagana, incercand sa-l readoarma, atunci bebelusul va asimila un model de adormire care implica prezenta parintelui. Aceste tipare timpurii vor fi importante mai tarziu, atunci cand ne dorim ca odraslele noastre sa doarma singure, sa fie autonome si independente.

Intre 3 si 5 ani, copilul va percepe orice ezitare din partea parintelui cu privire la “trebuie sa doarma singur” si o va specula fara nici o ezitare.

O poveste inainte de culcare

Cititul povestilor inainte de culcare este un moment excelent de reapropiere si regasire, o rutina ce trebuie exploatata. La intrebarea “Ce fac daca se trezeste noaptea?” exista un singur raspuns. Sigur ca da, trebuie sa mergi la el. Daca nu se intampla asa, el se va simti abandonat si singur, iar voi, parintii, insuportabil.

Iata, mai jos cativa pasi care va pot ajuta atunci cand decideti ca este momentul ca fiul/fiica voastra sa doarma singuri:

– Cel mai important lucru este ca ambii parinti sa se puna de acord asupra dormitului independent al copilului.

– Daca se trezeste in timpul noptii, mergi sa-l linistesti, dar nu-l da jos din pat.

– Nu intra in discutii contradictorii cu privire la somn, ramai calma, dar hotarata.

– Aproape intotdeauna unul dintre parinti se descurca mai bine decat celalalt cu refuzul copilului de a adormi singur. Mergeti pe rand la copil, demonstrand astfel ca decizia este impartasita de amandoi.

– Aseaza-te pe un scaun langa patul copilului, dar in asa fel incat sa nu interactionati! Repeta-i incetisor ca poate sa adoarma singur. Treptat muta scaunul din ce in ce mai departe de pat, pana cand reusesti sa-l scoti din camera.

– Cititul, cantatul inainte de culcare, plusul preferat confera rutina si suportul necesar pentru invatarea autonomiei la somn.

Afla mai multe din editia tiparita a suplimentului Junior pe luna noiembrie 2008

Citeste si Convinge-ti puiul sa doarma la pranz
                  Copilul meu este… altfel
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Curatenia excesiva duce la diabet
Curatenia excesiva duce la diabet
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”