Pubertatea precoce poate aparea de la varsta de patru ani

In Romania exista cateva sute de cazuri, acestea fiind de opt ori mai frecvente la fete decat la baieti.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pubertatea precoce poate aparea de la varsta de patru ani
Pubertatea precoce poate aparea de la varsta de patru ani

In Romania exista cateva sute de cazuri, acestea fiind de opt ori mai frecvente la fete decat la baieti.

Pubertatea precoce este o tulburare hormonala care ii transforma pe copii in niste adulti in miniatura: sunt vizibile toate transformarile specifice pubertatii si sexului, devin capabili sa perpetueze specia, deoarece functiile sexuale sunt activate prematur, insa fizic si psihic raman la statura si varsta biologica.

„Pubertatea precoce este atunci cand toate fenomenele normale de sexualizare hormonala apar mai devreme cu cel putin doi ani fata de varsta obisnuita, adica 10-12 ani la fete si 12- 14 ani la baieti. Varsta cea mai joasa la care poate aparea pubertatea este de circa patru ani.

Cu cat varsta este mai mica, cu atat va exista o dizarmonie, deoarece partea inferioara va ramane mai scunda, iar partea superiora, trunchiul, vor fi mai dezvoltate”, explica prof dr. Constantin Dumitrache, seful sectiei de Patologie Suprarenala, Gonadica si Osoasa, din cadrul Institutului National de Endocrinologie „C.I. Parhon”.

Conform statisticilor, in Romania exista cateva sute de cazuri, acestea fiind de opt ori mai frecvente la fete decat la baieti, mai ales in mediul urban. Cauzele care duc la aceasta tulburare sunt idiopatice (la care meidicina nu are raspuns), genetice, existenta unor tumori la nivelul hipotalamo- hipofizar sau a unor tumori craniene.

Prof. dr. Dumitrache spune ca aceasta tulburare poate fi adevarata, o pseudo-pubertate sau una heterosexuala. „In primul caz, vorbim de o tulburare de crestere, deoarece hormonii sexuali vor grabi dezvoltarea in inaltime, pacientii fiind mai inalti decat ceilaIti copii de aceeasi varsta. Insa ei vor ramane la statura unui copil, deoarece cartilagiile de crestere se vor inchide mai repede si nu se mai poate face nimic.

Sursa acestei dereglari este pe axul hipotalamo-hipofizo ovarian sau testicular, care intra mult mai devreme in actiune. Vom avea un pacient sexualizat complet, cu organe genitale de adult ca functie si marime, cu spermatogeneza, respectiv menstra”, spune medicul endocrinolog.

In cazul pseudopubertatii precoce, sursa dereglarii nu mai este gonadica, adica la nivelul glandelor sexuale, ci, cel mai adesea, in zona cortico suprarenala. Acesti pacienti sunt sexualizati, insa nu au organele genitale dezvoltate, iar fetele vor avea menstra foarte rar. O situatie aparte este pubertatea precoce heterosexuala.

„ Atunci cand baietii au secretii mari de estrogeni, incep sa se feminizeze, iar fetele au secretii de androgeni, incep sa se masculinizeze. Iau din trasaturile si comportamentul sexului opus”, afirma prof. Dumitrache.
Medicul spune ca aparitia pubertatii percoce poate fi prevazuta inca de la nastere, daca bebelusul are insuficienta suprarenala, sau are zona genitala foarte dezvoltata si pigmentata.

Daca nu, pe masura ce copilul creste, parintii sunt cei care trebuie sa observe orice dezvoltare neobisnuita a acestuia si sa il duca la medic. Endocrinologul ii va prescrie un tratament care sa incetineasca acest proces, pana la a-l aduce cat mai aproape de varsta normala.

In cazul in care copiii nu sunt tratati din timp, sexualizarea hormonala se incheie, insa dezvoltarea mentala a copilului se va produce normal, la varsta la care ar trebui. „Ei vor fi izolati de societate fara sa vrea, pentru ca vor fi respinsi si de cei de aceeasi varsta, fiind niste copii cu apucaturi de adult, dar si de cei mai mari, fiind niste adulti in corp de copii”, sustine prof Constantin Dumitrache.
 
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Vegheaza ca micutul tau sa viseze frumos!
Vegheaza ca micutul tau sa viseze frumos!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân