Pediatrul Roxana Hristianovici: ”Mersul pe vârfuri la copilul mic e normal”

Este normal ca un copil mic să meargă pe vârfuri? Care este perioada de timp în care este normal să meargă aşa? Ajută încălţămintea de tip ortopedic?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pediatrul Roxana Hristianovici: ”Mersul pe vârfuri la copilul mic e normal”
Foto 123rf.com

Foarte multe griji ale tinerilor părinţi sunt legate de mersul copiilor. Momentul în care vor face primul pas (variază chiar şi cu 3, 4 luni de la un copil la altul), piciorul plat şi mersul pe vârfuri sunt motive de mers la medic pentru lămuriri suplimentare. Medicul pediatru Roxana Hristianovici explică pe larg când anume mersul pe vârfuri constitue o problemă şi este nevoie de investigaţii suplimentare şi când este normal.

CSÎD: Pentru început, ce înseamnă ”picior”?
Dr. Roxana Hristianovici:
Precizez de la început că termenul ”picior” se referă doar la partea inferioară a membrului, adică de la articulaţia gleznei până la vârful degetelor.
CSÎD: Ce deosebiri există între piciorului adultului şi piciorul sugarului, piciorul copilului mic?
Dr. Roxana Hristianovici:
Piciorul sugarului şi al copilului mic este format din cartilaje şi nu din oase ca în cazul adultului. Pe parcursul anilor, aceste cartilaje încep să se osifice, unul câte unul. Osificarea este completă abia în jurul vârstei de 18 ani. Orice forţă, presiune constantă şi susţinută pusă pe un picior incomplet osificat, poate duce la deformări ale acestuia şi pot avea consecinţe grave.

Mersul pe vârfuri este normal între 1 şi 3 ani

CSÎD: Unii copilaşi merg pe vârfuri, iar asta sperie. Este normal să meargă aşa?
Dr. Roxana Hristianovici:
Mersul pe vârfuri este un motiv de teamă pentru unii părinţi, însă acesta este întâlnit deseori în primii 2 ani de mers (între 1-3 ani). El este, de cele mai multe ori, un obicei care nu necesită tratament sau atenţie specială.
CSÎD: Şi dacă copilul continuă o bună perioadă să meargă pe vârfuri, tot nu ne îngrijorăm?
Dr. Roxana Hristianovici
: Dacă persistă, poate fi vorba de un obicei de mers pe degete, în care, cu copilul relaxat, piciorul poate fi dus uşor în totalitate pe sol. Atunci când piciorul nu poate fi pus în totalitate pe sol, se indică un consult ortopedic pentru a exclude un tendon ahilean rigid congenital. Dacă mersul pe vârfuri se intensifică în fugă, iar reflexele osteo-tendinoase sunt vii, atunci se impune un consult neurologic.

Premergătorul, nerecomandat astăzi, poate favoriza mersul pe vârfuri

CSÎD: Copiii puşi în premergător au tendinţa asta de a merge pe vârfuri?
Dr. Roxana Hristianovici:
Da, se poate întâmpla la copiii care au folosit mult premergătorul (astăzi nu mai este recomandat premergătorul). El poate duce o vreme la un mers pe vârfuri.

Deviaţiile uşoare ale picioarelor nou-născuţilor se corectează în general uşor

CSÎD: Ce alte caracteristici mai au picioarele sugarilor?
Dr. Roxana Hristianovici
: Trebuie menţionat că majoritatea nou-născuţilor au un grad de deviere fie înăuntru, fie în afară a picioarelor. Aceste devieri sunt, în general, uşoare. Piciorul se poziţionează uşor în poziţia normală la manevrare şi de cele mai multe ori. Ele au o evoluţie favorabilă spectaculoasă în primele luni de viaţa. Aceste mici devieri se rezolvă cu mult înainte de primii paşi.
Încălţămintea ortopedică nu ajută la dezvoltarea muşchilor locali şi a creşterii stabilităţii gleznei
CSÎD: Se impune în aceste cazuri de devieri ale picioarelor fie înăuntru, fie în afara picioarelor la nou născuţi o încălţăminte ortopedică în scopul corectării?
Dr. Roxana Hristianovici:
Nu este nevoie ca un sugar care aceste devieri să poarte încălţăminte ortopedică. Dacă copilul încă nu merge nu este nevoie de ghetuţe care susţin talpa şi glezna în poziţie fixă. De asemenea, purtarea de ghetuţe „ortopedice” când copilul merge, nu ajută la dezvoltarea muşchilor locali şi a creşterii stabilităţii gleznei. O comparaţie interesant de imaginat este: purtarea adultului, tot timpul, de clăpari de ski rigizi.
CSÎD: Şi totuşi, când este picioarele sugarului au nevoie de ajutor medical?
Dr. Roxana Hristianovici:
Există o deviaţie gravă, numită Varus equin. Aceasta este considerată o malformaţie congenitală, de multe ori diagnosticată intrauterin prin ecografiile din timpul sarcinii. Necesită consult şi tratament de specialitate cât mai rapid. Rămasă netratată, aceasta malformaţie face mersul extrem de dureros şi de multe ori chiar imposibil.

Dr. Roxana Hristianovici, medic pediatru

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân