Greşeli grave în alimentaţia copiilor – tableta sau telefonul în faţă

”Degeaba părinţii le dau hrana din surse sănătoase copiilor dacă aceştia o mănâncă cu tableta în faţă!” este avertismentul medicilor pediatri.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Greşeli grave în alimentaţia copiilor - tableta sau telefonul în faţă

Una dintre grijile cele mai mari ale părinţilor, mai ales a celor aflaţi la început de drum, este să asigure toţi nutrienţii în alimentaţia copiilor. Şi studiază, întreabă doctorii pediatri, caută pe internet, sună bunicii, se interesează de surse de alimente sănătoase. Deşi găsesc hrana sănătoasă şi o gătesc cu grijă, ceva nu funcţionează. Dr. Iulia Balint, medic pediatru vine cu lămuriri pentru toţi părinţii şi bunicii din România.

Părinţii au o mare responsabilitate. Hrana copiilor atârnă greu balanţa. Parcurg kilometri pentru a cumpăra legume şi fructe de la ţară, nestropite, au găsit chiar şi o sursă de carne de la animale crescute responsabil, au abonament la lactate de calitate. Şi cu toate acestea copiii nu mănâncă. Adică nu mănâncă aşa cum şi-ar dori părinţii.
Ce urmează? Părinţii se gândesc la diverse trucuri să-i determine să mănânce pe copii.
De la farfurii colorate, la aranjamente pline de culoare sau chiar la derularea unor desene animate ori cântece pe tabletă sau telefon.

Greşeli în alimentaţia copiilor – nu păcăliţi copiii să mănânce

Dr. Iulia Balint, medic pediatru explică de ce nu este indicat să lăsăm copiii să vizioneze desene animate în timp ce mănâncă:
”După părerea şi experienţa mea cred cele mai mari probleme de alimentaţie a copiilor din ţara noastră sunt

  • obiceiul
  • cantitatea
  • calitatea

Pe locul 1 la probleme aş pune metoda prin care li se oferă copiilor mâncarea mai ales în primii ani. Indiferent de mediul de provenienţă, de familie, pare să fie normal hrănitul copilului cu o tabletă sau telefon în faţă, ca să deschidă gura şi să accepte mâncarea în cantitatea decisă de părinte, fără a fi atent la ce face”.

Aşadar păcălitul copilului ca să mănânce nu este indicat. ”Părinţii apelează la fel şi fel de trucuri. Cu linguriţe, avioane, hrănit jucării, mâncare oferită în biberon. Orice doar, doar să mănânce copilul cât decide părintele. De la asta derivă problema numărul doi. Cantitatea. Mereu se numără, boluri, felii, linguriţe. Cât a hotărât părintele sau e scris în tabel sau mănâncă vecinul etc. Niciodată nu cât vrea copilul. Şi se merge peste cantitatea necesară lui, mai ales prin metoda păcălitului cu desenele” continuă medicul pediatru. Rezultatul? Obiceiuri de alimentaţie nesănătoase. ”Poţi pune pe masă cea mai bio mâncare, crescută în curte. Atâta vreme cât copilul mănâncă neatent la ce face, cu desenele în faţă, se va crea o corelaţie nesănătoasă: saţietate-cantitate, cu efecte pe termen lung. De genul obezitate şi alte tulburări de alimentaţie” a mai spus dr. Balint.

Greşeli în alimentaţia copiilor – mezeluri, cipsuri

Şi altă problemă, legată de calitatea mâncării – la un moment dat, din disperare, că “nu mănâncă”, mamele oferă orice numai să primească. ”Mezeluri, fastfood, mâncare cu conţinut ridicat de sare (cum sunt chipsuri) etc. Sucurile de fructe, nici ele, nu sunt ok. E mult zahăr, fie el chiar natural în el şi consumat în cantităţi foarte mari sau constant nu este un obicei sănătos”, explică medicul pediatru.

Greşeli în alimentaţia copiilor – reguli de preparare a alimentelor

Gătim acasă. Dar cum gătim ca să fie sănătos? ”Atenţie la regulile de igienă: tăiem separat legumele şi carnea şi ce e în contact cu carnea crudă trebuie sa fie bine spălat. Avem grijă să gătim din ingrediente proaspete, atenţie mereu la locul de unde cumpărăm şi data de expirare„ a mai spus dr. Balint.

Greşeli în alimentaţia copiilor – fără semipreparate

Ce facem cu timpul? Nu mereu părinţii au timp şi de gătit. ”Cu cât gătim mai mult în casa şi ne bazăm cât mai puţin pe semi-preparate sau fastfood, cu atât e mai bine pentru toţi. Şi sunt metode de gătit rapid, sau mai bine zis uşor, care nu implică efort maxim din partea noastră, (de exemplu, vasele de gătit sub presiune, vasele de gătit cu aburi), cât să nu se zică că stăm tot timpul în bucătărie” a mai explicat specialistul pediatru. O altă regulă importantă ”jumătate din farfurie ar trebui să fie fructe şi legume, şi la adulţi şi la copii”.

Foto 123 RF

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”