Diana Lefter, specialist în educaţie: ”Nu minţiţi copiii cu privire la coronavirus. Responsabilizaţi-i!”

Indiferent dacă părinţii vorbesc sau nu despre problemele pe care le au, copiii indiferent de vârsta lor simt că adulţii sunt îngrijoraţi şi realitatea este alta
  • Publicat:
  • Actualizat:
Diana Lefter, specialist în educaţie: ”Nu minţiţi copiii cu privire la coronavirus. Responsabilizaţi-i!”
Diana Lefter, specialist în educaţie:”Nu minţiţi copiii cu privire la coronavirus. Responsabilizaţi-i!”, foto arhivă

Abia acum mulţi adulţi încep să înţeleagă ce se întâmplă de fapt în plină pandemie de coronavirus şi că lumea se schimbă rapid. Cei care sunt părinţi mai au o misiune importantă. Să aibă grijă de sănătatea fizică şi emoţională a copiiilor lor. Cum le vorbim copiilor despre coronavirus? Vine cu explicaţii Diana Lefter, specialist în educaţie.


Mulţi părinţi au tendinţa de a proteja excesiv copiii şi de a le ascunde veşti ce i-ar putea întrista – de la diverse probleme de sănătate ale unuia dintre părinţi, la moartea unui bunic etc, etc. Însă ce este oare de comunicat în cazul pandemiei de coronavirus? Le spunem copiiilor? Înţeleg ei? ”După ce am reuşit să ne dezmeticim cât de cât si ne-am dat seama că perioadă prin care trecem nu se va sfârşi curând, trebuie să le explicăm si copiilor cu ce ne confruntăm” este de părere Diana Lefter, specialist în educaţie.

Prin desen copiii pot exprima temeri, dorinţe

Cum pot exprima oare copiii imaginea despre un duşman invizibil, cum este un virus?”Înainte să începem să vorbim cu ei despre această situaţie îi putem întreba ce cred despre acest virus sau îi putem ruga să ni-l deseneze şi astfel ne dăm seama dacă există ceva care îi înfricoşează” a mai adăugat Diana Lefter.

Şi totuşi, cum facem să nu panicăm copiii?

”IMPORTANT… nu minţim copiii si nu minimizăm gravitatea situaţiei, dar le putem spune ca acest virus este prietenos cu cei de vârsta lor si că nu le va face rău” a mai adăugat Diana Lefter.

Regulile de igienă la copii sunt foarte importante

Spunându-le adevărul, copiiilor le va fi mai simplu să urmeze cu stricteţe regulile de igienă.
”Este la fel de important să îi responsabilizăm cu privire la igiena personală şi să le explicăm că este obligatoriu să ne protejăm bunicii, care sunt cei mai predispuşi la îmbolnăvire.”

Întrebaţi copiii la sfârşitul zilei despre bucuriile pe care le-au avut

Şi totuşi, cum putem să îi ajutăm pe copii să rămână pozitivi? ”Pentru că această nouă normalitate implică izolarea noastră în casă este important să găsim constant motive care să ne facă acestă perioadă cât mai uşor de suportat. Astfel putem la sfârşitul fiecărei zile să le cerem copilor să ne spună 3 lucruri care i-au făcut să simtă bucurie în ziua respectivă.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”