Descoperă copiii supradotaţi!

De curând, în premieră pe scena Operei Naţionale Bucureşti au urcat 11 copii supradotaţi cu vârste între 5 şi 13 ani. Aceştia şi-au demonstrat o parte din aptitudinile speciale cu care au fost înzestraţi în faţa a peste 800 de spectatori. Ca nişte adevăraţi profesionişti.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Descoperă copiii supradotaţi!
Descoperă copiii supradotaţi!

De curând, în premieră pe scena Operei Naţionale Bucureşti au urcat 11 copii supradotaţi cu vârste între 5 şi 13 ani. Aceştia şi-au demonstrat o parte din aptitudinile speciale cu care au fost înzestraţi în faţa a peste 800 de spectatori. Ca nişte adevăraţi profesionişti.

Totul s-a desfăşurat live, deşi cei mai mulţi mici artişti nu aveau experienţa scenei nu au lăsat emoţiile să transpară. Proiectul se numeşte „Vreau la Operă!” şi este conceput şi iniţiat de mezzo-soprana Oana Andra: „În ţara noastră nu există un sistem de învăţământ dedicat acestor copii speciali, care reprezintă zestrea noastră naţională şi şansa unui viitor mai bun.

Consider că în societatea actuală este de primă importanţă o reevaluare şi o reaşezare justă a valorilor, iar copiii supradotaţi şi domeniul Operei, două categorii de excepţie, prea puţin cunoscute la noi, prea mult neglijate şi uneori chiar dispreţuite, au nevoie de atenţie şi sprijin”.

Alături de mentorii lor – personalităţi din diverse domenii – au urcat pe scenă copiii: Miruna Mitu (11 ani), Roland Fazakas (12 ani), Antonio Teodorescu (10 ani), Matei Agarici (10 ani), Bianca Radu (12 ani), Andrei Dohorariu (13 ani), Andrei Gabriel Gheorghe (8 ani), Miruna Brăescu (10 ani), David Moraru (8 ani), Karina Luncanu (11 ani) şi David Petrovici (5 ani). Seria spectacolelor „Vreau la Operă” va continua şi în alte oraşe (davidpetrovich.wordpress.com).

Prin ce se deosebesc copiii supradotaţi?

Un copil supradotat poate fi indentificat destul de uşor. Vârsta mentală, aptitudinile speciale peste vârsta biologică pot fi semne care indică aceste abilităţi. „Supradotarea este o manifestare a potenţialului uman, care poate fi dezvoltată la anumite persoane în anumite perioade şi circumstanţe şi constă în interacţiunea a trei categorii de trăsături umane: aptitudini intelectuale generale deosebite, un nivel înalt de realizare a sarcinilor şi un înalt nivel al creativităţii”, explică Kristof Laios, consilier copii supradotaţi IRSCA .

 

De asemenea, specialistul atrage atenţia asupra faptului că nedescoperiţi la timp şi neavând un program care să le dezvolte abilităţile jumătate dintre aceşti copii rămân în anonimat. “1 din 2 copii supradotaţi se pierd în viaţa profesională. Dacă nu sunt descoperiţi la timp, ei pot fi etichetaţi ca fiind paria societăţii, copii cu deficit de atenţie sau hiperactivitate, tocmai din cauza precocităţii sau avansului mental.

Odată intrat sub egida IRSCA, copilul supradotat împreună cu familia beneficiază de programe şi consiliere, îndrumare psiho-pedagogică. În momentul de faţă, avem 200 de membri de excelenţă din toată ţara şi din străinătate”, explică Kristof Laios.

 

Citeşte şi: Imbunatateste-i copilului coeficientul de inteligenta!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân