Cum se introduc cerealele în meniul bebeluşului?

Până la 5, 6 luni, se consideră timpul ideal în care bebeluşul ar trebui hrănit exclusiv cu lapte matern. După această vârstă însă hrana solidă va înlocui treptat laptele matern. Iar regulile diversificării sunt numeroase.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se introduc cerealele în meniul bebeluşului?

Până la 5, 6 luni, se consideră timpul ideal în care bebeluşul ar trebui hrănit exclusiv cu lapte matern. După această vârstă însă hrana solidă va înlocui treptat laptele matern. Iar regulile diversificării sunt numeroase.

Diversificarea se începe cu legume rădăcinoase, fierte şi pasate. Urmează să îi introduceţi zilnic fructe, dar nu cele cu seminţe mici. În această categorie intră kiwi şi fructele de pădure. Se recomandă ca aceste fructe să intre în meniul copilului abia după 1 an, iar motivul îl reprezintă potenţialul lor alergenic. Între 4 şi 6 luni este posibil să introduceţi în hrana sugarului cereale.

Haideţi mai întâi să le aflăm povestea, astfel încât să ştiţi exact când şi cum să introduceţi în meniul copilului aceste alimente valoroase, baza alimentaţiei umane pentru tot restul vieţii. Apropo, alimentele de bază, indiferent de vârstă, sunt cerealele, legumele, produsele lactate şi fructele.

Cum să alternaţi glutenul?

Cerealele glutenice sunt grâul, ovăzul, orzul, secara. Cerealele
non-glutenice sunt reprezentate de hrişcă, orez şi mălai. Glutenul înseamnă compusul din cele mai multe cereale care le oferă acestora elasticitate. Spre exemplu, aluatul creşte datorită glutenului. Vorbim despre o proteină de origine vegetală. Dar 1 din 133 de oameni, la nivel mondial, dar în ţările dezvoltate, prezintă intoleranţă la gluten. Intoleranţele alimentare sunt o reacţie a sistemului imunitar care generează imunoglobuline G, diferite de alergii.

Alergiile sunt însoţite de exces de imunoglobuline E. Intoleranţele dobândite permeabilizează mucoasa intestinală. În apropierea acesteia, se ştie că e cantonat aproximativ 70% din sistemul imunitar. Cu alte cuvinte, alergenii din alimente vor intra direct în sânge şi limfă. Mai mult, acolo unde se opresc, creează focare de imflamaţie.

Cum se diversifică cerealele sugarului?

Toată această poveste este importantă pentru părinţi ca să înţeleagă mai bine că diversificarea corectă nu reprezintă un moft. Între 4-6 luni poate fi introdus în alimentaţia celui mic doar orez. De la 6 luni, îi puteţi da mălai sub formă de mămăligă, dar şi hrişcă integrală, pisată şi hidratată în apă caldă. Aceste cereale se pot mixa cu fructe cât mai dulci, pentru ca cel mic să le accepte gustul. Nu se mixează însă cu lapte. Motivul? Laptele este un aliment complet care nu are nevoie de adaosuri. Fiind un aliment complet şi metabolizarea consumă mult timp şi enegie din partea organismului.

După 6 luni e posibil şi glutenul!

După ce sugarul a împlinit 6 luni, îi puteţi introduce în alimentaţie şi cereale din grâu, orz, ovăz. Acestea se combină de asemenea cu fructe dulci – măr ras, pară, banană, citrice. Mai pot fi adăugate în supe de legume, ca să le mărească densitatea. De asemenea, cu ajutorul cerealelor, supele sugarilor devin şi mai hrănitoare. Fiecare cereală se introduce treptat, în cantităţi mici şi în zile diferite.

De la 1 an, reţete diverse

După ce sugarul împlineşte 1 an, are liber la toate bunătăţile. În privinţa cerealelor, unele dintre cele mai hrănitoare mixuri pot fi transformate în deserturi. Aşadar, hidrataţi cereale mărunţite obţinute la modul ideal prin presare la rece. După hidratare, se amestecă cu nucă pisată, cu scorţişoară şi puţină miere. În amestecul hidratat de cereale puteţi adăuga şi fructe uscate, pasate în prealabil, şi nucă. Astfel rezultă bombonele potrivite pentru un copil foarte mic, cu dentiţie incompletă. Iar tradiţionala mămăligă, făcută doar cu mălai şi apă, este potrivită de la aceste vârste mici şi se poate combina cu brânză proaspătă, puţină smântână.

Combinaţia dintre brânzeturi şi mămăligă este neutră, deci corectă pentru organismul uman. Vorbim despre un produs extrem de hrănitor. Orice prăjitură poate fi fabricată, în loc de făină albă, cu făină de ovăz, de orez, de hrişcă sau cu mălai.

Text: Ioana Georgescu

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân