Constipația la copii: cauze și remedii naturale care reglează tranzitul intestinal

Constipația la copii poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind însă alimentaţia săracă în fibre şi intoleranţa la produsele lactate sau la gluten.
  • Publicat:
Constipația la copii: cauze și remedii naturale care reglează tranzitul intestinal
Sursa foto: Shutterstock

Constipația la copii este o afecţiune destul de comună, aproximativ 35% dintre micuţi confruntându-se cu această problemă. Iar cauzele sunt multiple, cele mai frecvente fiind însă alimentaţia săracă în fibre şi intoleranţa la produsele lactate sau la gluten, sau ambele. 

Mai jos detaliem simptomele constipaţiei la copii, posibilele cauze ale acesteia, remediile care pot uşura tranzitul intestinal, dar şi care sunt alimentele contraindicate.

Constipația la copii: ce simptome apar

Manifestările constipaţiei nu sunt cu mult diferite de cele experimentate de un adult, însă, spre deosebire de acesta, un copil nu se poate exprima coerent, deci nu poate spune precis în cuvinte ce şi unde îl doare, aşa că părinţii trebuie să fie atenţie la următoarele aspecte:

  • Copilul nu are mai mult de două scaune pe săptămână
  • Scaunele sunt tari, ferme, de formă rotundă sau ovală
  • Copilul se plânge de durere atunci când merge la toaletă şi poate chiar să se teamă de acest proces, asociind defecarea cu durerea
  • Abdomenul copilului este uşor umflat, ferm la palpare sau dureros
  • Apar firişoare de sânge în scaun, ca urmare a unei fisuri provocate de scaunele tari la nivelul rectului
  • Copilul are frecvent gaze intestinale (flatulenţă)

Care sunt cauzele constipaţiei la copii

Există mai mulţi factori care pot duce la apariţia constipaţiei la copii, dintre care amintim:

Factorii genetici – deşi există gene care pot predispune la apariţia unor afecţiuni ce pot încetini tranzitul intestinal, asta nu înseamnă că alte măsuri nu vor avea succes în a depăşi această problemă.

Dieta dezechilibrată – alimentele procesate, sărace în fibre, cum este pâinea albă, pastele şi alte alimente bogate în carbohidraţi rafinaţi, trebuie evitate sau consumate mai rar pentru a preveni apariţia constipaţiei.

Intoleranţa la lactoză sau la gluten (sau ambele) intoleranţa este diferită de alergie, iar unii copii pot prezenta dificultate în a digera glutenul din grâu, de exemplu, sau lactoza din produsele lactate, ceea ce îngreunează tranzitul intestinal.

Abţinerea – este o altă cauză a constipaţiei la copii, care amână să meargă la toaletă atunci când simt nevoia sau se tem să facă asta pentru că asociază evenimentul cu durerea experimentată la defecaţie. Această amânare a defecaţiei nu face decât să înrăutăţească lucrurile – materiile fecale se acumulează în colon şi se întăresc, fiind mult mai greu de eliminat. În plus, pot duce la apariţia fisurilor la nivelul rectului şi a sângerărilor anale, ce pot favoriza anemia.

Mestecatul insuficient al alimentelor  – dacă nu sunt mestecate destul, alimentele ajunse în stomac se digeră mai greu şi, astfel, îngreunează tranzitul intestinal. De asemenea, o cauză frecventă a constipaţiei la copii este refuzul de a mânca legume şi fructe, alimente bogate în fibre care favorizează eliminarea materiilor fecale.

Consumul redus de lichide – aceasta este una dintre cauzele comune ale constipaţiei la copii, în special în sezonul rece, când adulţii şi copiii deopotrivă consumă mult mai puţină apă decât vara, de exemplu. Apa ajută la înmuierea alimentelor din colon şi uşurează procesul de eliminare a acestora.

Lipsa de mişcare – în prezent, copiii sunt mult mai sedentari decât altădată, preferând să se joace pe telefon sau pe calculator, în detrimentul mişcării în aer liber, cu alţi copii. Iar acest sedentarism juvenil, combinat cu dieta nesănătoasă, este reţeta perfectă pentru adultul obez de mâine. În schimb, exerciţiile fizice ajută la stimularea mişcărilor intestinale şi favorizează eliminarea cu uşurinţă a materiilor fecale.

Cele mai bune remedii pentru constipația la copii

Dacă copilul prezintă unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus şi identificaţi în lista posibilelor cauze un aspect care poate fi bifat, cel mai probabil micuţul de confruntă cu constipaţie. Pentru ameliorarea acestei condiţii, recomandăm următoarele remedii:

  • Suc de pere, struguri albi sau prune – cel mult 120 de mililitri/zi
  • Masajul abdominal sau anal şi exerciţii de tip „bicicleta imaginară”
  • Creşterea aportului de lichide
  • Introducerea în regimul copilului a mai multe alimente bogate în fibre (pere, avocado, prune, mazăre, broccoli, linte, fasole neagră, ovăz, paste integrale, orz, seinţe de in etc.) şi evitarea alimentelor procesate, grase sau cu mult zahăr
  • Stabilirea unui program pentru mersul la toaletă

Cât priveşte tratamentul medicamentos al constipaţiei la copii, pot fi administrate suplimente cu probiotice, mai ales dacă copilul urmează în paralel un tratament cu antibiotice. Acestea probiotice sunt bacterii „bune” care colonizează colonul şi reglează tranzitul intestinal.

O altă soluţie este reprezentată de supozitoarele cu glicerină, care stimulează musculatura rectului şi mişcările intestinale. Medicii pediatri nu recomandă administrarea de laxative copiilor, cel puţin până nu se încearcă metodele descrise mai sus.

Ce alimente trebuie evitate în cazul unui copil constipat

Următoarele alimente sunt contraindicate în cazul în care copilul este constipat, deoarece nu fac decât să agraveze situaţia. Aşadar, este de preferat să fie evitate, cel puţin până la rezolvarea problemelor.

Iată care sunt alimentele de evitat în caz de constipaţie: banane, îngheţată, brânzeturi, chipsuri din orez, suc de mere, orez alb, pâine albă, produse de patiserie, covrigi, dulciuri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”