Copiii din România sunt pe ultimul loc în Europa la igiena dentară

Sunt îngrijorată, câteodată, de igiena dentară a copiilor mei. Dacă nu se spală corect pe dinţi? Dacă au făcut o carie pentru că nu au ştiut să folosească corect periuţa sau poate eu am eşuat în a-i împrieteni pe viaţă cu ea.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copiii din România sunt pe ultimul loc în Europa la igiena dentară

Sunt îngrijorată, câteodată, de igiena dentară a copiilor mei. Dacă nu se spală corect pe dinţi? Dacă au făcut o carie pentru că nu au ştiut să folosească corect periuţa sau poate eu am eşuat în a-i împrieteni pe viaţă cu ea.

Poate nu am ştiut să le expun beneficiile, poate nu am insistat prea mult. Sau, tocmai, dacă am fost prea cicălitoare? Aşa că am zis să mă dumiresc  punând mai multe întrebări medicului stomatolog Bianca Ivanciovici.
 

Cât de important este pentru un adult ca în copilărie să aibă grijă de dantură?

Cred că este cel mai important moment în educaţia dentară. Un fel de T0, dacă vreţi. Obiceiurile pe care le dobândim în copilărie vor fi cele care ne vor conduce la maturitate. De aceea, eu cred cu tărie că este necesară vizita la stomatolog încă de la 6-7 ani. Este momentul în care copiii pot reţine cum să se spele corect pe dinţi, astfel încât, când vor ajunge adulţi, să aibă o deprindere care să îi ajute să obţină o dantură curate şi ferită de carii.

De la ce vârstă trebuie dus un copil la stomatolog?

Nu există o vârstă standard. Stomatologul trebuie introdus în viaţa copilului încet, chiar dacă nu are probleme. Vizită la stomatolog trebuie să fie amuzantă şi relaxantă. Nu ne dorim să fim transformaţi în “bau-bau”. Cei mici trebuie să ştie că au în noi prieteni, care se ocupă de dintii lor. Tocmai de aceea în cabinet avem canale de desene animate, hainele noastre sunt colorate, ştim poveşti multe şi, la primul contact al celor mici cu stomatologul, inventăm poveşti şi ne jucăm. Un copil care are încredere în stomatolog va fi un adult fără prea mari probleme stomatologice.

Este important dacă dinţii de lapte au fost sau nu cariaţi? Influenţează acest lucru dezvoltarea dentitiei definitive sau sănătatea corpului?

Da, este foarte important. Dacă, de exemplu, sunt cariaţi şi cad mai devreme, pot produce probleme în dezvoltarea corectă a dinţilor permanenţi. În organism, mai ales când suntem mici, există un anumit ritm, care trebuie respectat. De aceea sănătatea dinţilor, chiar dacă ei sunt cei de lapte, este importantă!

Cum ar trebui îngrijiţi dinţii definitivi?

Igiena acasă este foarte importantă. Apoi sunt obligatorii controalele periodice la medic. Şi când spun periodice nu mă gândesc o dată la 3-4 ani, ci din 6 în 6 luni. Aşa ne vom da seama dacă dantura evoluează bine, dacă este nevoie de aparat dentar. Şi putem preîntâmpina problemele grave de mai târziu.

Care este ABC-ul unei dentiţii sănătoase, ABC ce se poate deprinde în copilărie?

Periajul corect seara şi dimineaţa. Nu e suficient să ne spălăm o dată pe zi pe dinţi. Seara, înainte de culcare, trebuie să îi mai spălăm o dată. Şi să nu mai mâncăm nimic! Orice fruct sau pahar cu băutură carbogazoasă şterge periajul pe care abia l-am aplicat.

Aţi aflat vreo metodă miraculoasă pe care părinţii o pot aplica pentru a-i determina pe copii să se împrietenească cu spălatul pe dinţi?

Da, e foarte simplu! Părinţii trebuie să fie 100% implicaţi şi să transforme acest moment în timp petrecut împreună. Adică, e acel moment al zilei când ne distrăm, alături de cel mic, periind dinţii. Dacă transformăm asta într-un ritual, am câştigat lupta.

Am înţeles că derulaţi o campanie pt educarea celor mici. În ce constă aceasta?

Încercăm în şcoli o educare prin conştientizarea necesităţii păstrării unei igiene dentare perfecte. Şi, în egală măsură, avem discuţii şi cu părinţii, pe care vrem să îi educăm. În anul trecut peste 5000 de elevi au avut parte de lecţii gratuite de igienă dentară şi, cei care şi-au dorit, au venit şi la noi în cabinet, la control.

Din ce ştiţi dumneavoastră, ce spun studiile despre igiena orală a copiilor din ţara noastră?

Igiena este extrem de precară în România. Nu avem educaţie în acest domeniu, nu ne cumpărăm periuţe de dinţi, că să nu mai zic de schimbatul acesteia. Periodic. Cei mai mulţi români folosesc periuţă de dinţi o viaţă. Şi aceste obiceiuri se transmit şi la copii. În mediul rural igiena orală a celor mici este un fel de poveste de adormit copiii.

Unde ne-am plasa în Europa?

Pe ultimul loc, cu siguranţă! O arată studiile făcute de europeni.

Ce părere v-aţi făcut dvs în urmă acestor campanii? Ştiu copiii din România să se spele pe dinţi?

Nu, categoric nu! Sunt si foarte mulţi adulţi care nu stiu cum să se perieze corect. Avem, toţi, nevoie de educaţie. Abia atunci vom putea emite pretenţii.

Dacă nu, ce ar fi de făcut?

Să ne obişnuim că trebuie să mergem la controale periodice obligatorii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”