Cele mai bune soluţii pentru hipoacuzie la copii

Prin instalarea unui deficit auditiv, activitatea şi relaţiile copilului cu lumea înconjurătoare sunt puternic afectate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cele mai bune soluţii pentru hipoacuzie la copii

Pentru a se putea dezvolta normal, un copil are nevoie să poată descoperi lumea cu ajutorul tuturor celor 5 simţuri. Dacă informaţiile pe care le-ar putea percepe prin auz, un simţ atât de important sunt minime sau lipsesc, dezvoltarea limbajului şi a vorbirii, în general, vor fi grav perturbate. Tocmai de aceea, protezarea timpurie a copilului este atât de importantă!

Prin instalarea unui deficit auditiv, activitatea şi relaţiile copilului cu lumea înconjurătoare sunt puternic afectate.

Pierderea auzului înaintea vârstei de 2-3 ani are drept consecinţă mutitatea (copilul devine surdomut), iar dispariţia simţului auditiv la câţiva ani după însuşirea limbajului determină dificultăţi în vorbire, chiar regresii. Numai câteva afecţiuni ale sistemului auditiv pot fi tratate cu medicamente sau chirurgical, în timp ce majoritatea pot fi remediate cu ajutorul unei proteze auditive.

Tipuri de deficienţe

1. Hipoacuzie uşoară: cuvintele nu sunt identificate în întregime

2. Hipoacuzie medie: poate auzi conversaţia numai de foarte aproape şi cu dificultăţi. Copilul poate confunda vocalele şi consoanele. Poate avea un retard sever al limbajului verbal.

3. Hipoacuzie severă: numai vorbirea foarte puternică este percepută, de asemenea şi zgomotele puternice, mai ales cele grave

4. Hipoacuzie profundă: aude sunete foarte puternice, dar care provoacă şi senzaţii dureroase, vorbirea nu este percepută

5. Surditatea: slăbirea/pierderea mai mult sau mai puţin totală a auzului.

Protezarea auditivă

Amplificarea sunetelor este cheia către comunicarea copilului cu lumea înconjurătoare. Pentru a oferi stimularea auditivă de care are nevoie copilul, este indicat ca protezarea auditivă să se realizeze imediat după stabilirea unui diagnostic. În afară surdităţii şi a hipoacuziei profunde bilaterale (rar şi în cazul celei severe) când se recomandă implantul cohlear (un dispozitiv ce are că principală componentă o serie de electrozi care, implantaţi în cohlee, vor genera impulsuri electrice pentru nervul auditiv care va transmite această informaţie centrului auditiv din creier), proteză auditivă este cea care permite copilului hipoacuzic să-şi folosească auzul natural, optimizând perceperea sunetelor. Acestea realizează amplificarea şi procesarea semnalalelor sonore astfel încât să ofere o prezentare a sunetelor aşa cum se regăsesc ele în natură.

Am stat de vorba cu audiologul Anca Modan, de la Audiologos care mi-a răspuns câtorva întrebări legate de protezele auditive:

C.S.Î.D.:Care este rolul aparatului auditiv în procesul de auzire şi învăţare a vorbirii?

A.M.: Pentru copiii cu hipoacuzie aparatele auditive sau, după caz, implanturile cohleare oferă posibilitatea unei audiţii în limite normale. Printr-o amplificare adecvată a semnalelor sonore, copilul poate distinge sunetele vorbirii suficient de clar pentru a putea să-şi dezvolte o voce timbrată şi o pronunţie susţinută. Copilul hipoacuzic nu poate învaţa să vorbească dacă nu este ajutat prin amplificarea semnalelor prin intermediul unui aparat auditiv sau al unui implant cohlear, deoarece, pe lângă faptul că nu îi aude pe cei din jur, el nu poate să-şi controleze propria emisie vocală, nu se poate auzi şi corecta. Vocea unei persoane hipoacuzice care nu a fost ajutată prin amplificare este uşor de recunoscut, este guturală şi nesusţinută. Aş spune că aparatele auditive joacă un rol esenţial în procesul dobândirii vorbirii în cazul copiilor cu hipoacuzie.

C.S.Î.D.: Cât de important este că aparatul să fie unul performant?

A.M.: Pentru copiii care s-au născut cu o deficienţă de auz este foarte important ca aparatele care îi vor susţine în procesul învăţării vorbirii să fie cât mai performante, pentru a le permite o discriminare frecvenţială fină. Un auz clar le permite să distingă corect sunetele din jur şi mai ales pe cele ale vorbirii, în aşa fel încât să înveţe să pronunţe corect sunetele şi cuvintele.

Şi pentru copiii care au dobândit hipoacuzia după ce au învăţat să vorbească este important să beneficieze de aparate auditive performante, pentru a-şi menţine şi dezvolta achiziţiile verbale şi şcolare la nivelul colegilor lor de generaţie.

C.S.Î.D.: Ce înseamnă un aparat performant?

A.M.: Performanţă în domeniul aparatelor auditive se apreciază în funcţie de mai multe criterii. Un aspect important este legat de procesarea semnalelor auditive pe mai multe canale frecvenţiale. Cu cât procesorul unui aparat prelucrează sunetele pe mai multe benzi frecvenţiale, cu atât reglajul aparatului se poate realiza mai fin, iar sunetele vor fi auzite mai clar. Un alt aspect este legat de modul în care aparatele auditive amplifică diferenţiat sunetele de diferite intensităţi, în aşa fel încât să fie capabile să menţină toate sunetele din mediul de viaţă al pacientului într-un domeniu confortabil. Astfel, un aparat performant îl va proteja pe cel care îl poartă de sunetele prea puternice, prin intermediul unor circuite complexe de compresie. În acelaşi timp, va amplifica restul sunetelor într-un mod adecvat hipoacuziei respective, ceea ce înseamnă că purtătorul lui va auzi fără efort sunete de intensităţi şi tonalităţi diferite.

Cifre îngrijorătoare

Un studiu recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că 360 de milioane de persoane din întreagă lume sunt afectate de pierderea auzului (5,3%). În România, 11 % din populaţie suferă de deficienţe de auz şi ar avea nevoie de aparate auditive. În ultimii ani, numărul celor care au nevoie aparate auditive a crescut în mod dramatic şi, deşi în prezent există o mai mare conştientizare a subiectului, numărul celor care poartă aparate este în continuare mult mai mic decât cel al pacienţilor cu tulburări de auz. Există date clare care arată că un copil cu o pierdere de auz îşi poate dezvoltă vorbirea şi limbajul similar unui copil cu auz normal, dacă este protezat înainte de a împlini vârsta de 6 luni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Detox după naştere. Iată cum se face!
Detox după naştere. Iată cum se face!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”