Ce mare greşeală poate face o mamă în relaţia cu fiica ei? Răspunde Diana Lefter, specialist în educaţie

Multe mame au tendinţa de a pune pe umerii copiilor lor, în special pe umerii fiicelor toate visurile pe care ele nu şi le-au putut îndeplini în tinereţea lor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce mare greşeală poate face o mamă în relaţia cu fiica ei? Răspunde Diana Lefter, specialist în educaţie
Ce mare greşeală poate face o mamă în relaţia cu fiica ei? Răspunde un specialist în educaţie, foto Shutterstock

Pe umerii mamelor din lumea întreagă cade o mare greutate – pe lângă sarcina cu ale sale provocări, naştere, îngrijire, educaţie – ce direcţie îi dau copilului în viaţă. Am stat de vorbă cu Diana Lefter, specialist în educaţie, despre greşelile pe care le-ar putea face o mamă în relaţia cu fiica ei.
 

Unele mame cu cele mai bune intenţii sunt categorice în ceea ce priveşte viaţa copilului – îşi obligă copilul să aleagă o meserie bănoasă chiar dacă nu i se potriveşte, îşi obligă copilul să se căsătorească din interes, îşi obligă copilul să nu părăsească căminul părinţilor pentru a fi sprijin la bătrâneţe. Este corect sau nu? Este oare acesta lozul câştigător pentru copil?

Ce greşeli pot face mamele în relaţiile cu fiicele lor?

”În opinia mea, cea mai mare greşeală pe care o mamă o poate face faţă de fiica ei este să o îndrume acolo unde ea nu a reuşit. Multe mame îşi doresc de la fiicele lor tot ce ele nu au putut face vreodată, ceea ce este în sine greşit” este de părere Diana Lefter.
Şi totuşi, nu este un secret. Există multe femei devenite mame care nu şi-au putut trăi propriul vis din punct de vedere al profesiei urmate, de exemplu. Cumva natural au tendinţa să împingă copilul spre acel domeniu. Cum vede un specialist această situaţie? ”Educaţia în cadru familial se face în principal prin puterea exemplului. Dacă mamele consideră că nu sunt un exemplu demn de urmat pentru fetele lor, să nu uite ca niciodată nu e prea târziu să devină ce ele îşi doresc să transmită mai departe” sugerează Diana Lefter.

Femei care se poartă rece şi intransingent precum bărbaţii

De asemenea, o altă parte din mame din dorinţa de a ”construi” fete puternice le învaţă să se comporte dur, în stil masculin. ”Nu rareori am auzit spus la modul cel mai admirativ posibil te porţi exact ca un bărbat! Mamele spun asta din dorinţa de a creşte “femei puternice” dar nu fac decât să imprime adânc în sufletul fiicelor sentimente precum dispreţ, neacceptare, respingere a feminitaţii” a mai adăugat specialistul în educaţie.

Feminitatea este o putere

Chiar dacă în multe societăţi femeia este considerată sexul slab, fetele trebuie învăţate să se iubească pentru ceea ce sunt. ”O altă greşeală pe care mamele de fete o fac în relaţia cu fiicele lor este faptul că nu le învaţă să se admire, să se iubească şi să preţuiască faptul că s-au născut femei”, a explicat Diana Lefter.

Un sfat pentru mamele de fete?

Mamelor de fete, nu uitaţi că puterea cea mai mare a femeii stă în însăşi feminitatea noastră, nu e nevoie să fim mai mult sau mai puţin, este nevoie să fim conştiente pe deplin de tot ce suntem şi să ne iubim profund pentru asta” a concluzionat specialistul.

Diana Lefter, specialist în educaţie

Diana Lefter

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”