Ce se intampla, Doctore? 20/09/13-Nu neglijaţi durerile de stomac! Pot ascunde un cancer de pancreas!

Nu neglijaţi durerile puternice de la nivelul abdomenului. Chiar dacă trec cu anumite calmante, mergeţi la medic. În unele cazuri, pot fi tumori ale pancreasului, de obicei diagnosticate tardiv.

Nu neglijaţi durerile puternice de la nivelul abdomenului. Chiar dacă trec cu anumite calmante, mergeţi la medic. În unele cazuri, pot fi tumori ale pancreasului, de obicei diagnosticate tardiv.
 
Semnalaţi medicului orice durere în abdomen care se repetă.
 
“Durerea de burta poate să aibă o multitudine de cauze: o linişteşti la nivelul cabinetului şi obligatoriu trimiţi pacientul mai departe” spune dr. Cristina Ivaşcu, medic primar medicină de familie.

Dacă există deja o pancreatită cronică, boala evoluează cu dureri care sunt confundate cu cele de stomac. Dacă pacientul face greşeala să apeleze o perioadă lungă doar la calmante, iată ce se poate întâmpla la nivelul pancreasului.
 
“Treptat, treptat, el îşi epuizează rezervele şi atunci intră în insuficienţă pancreatică exocrină, adica nu mai secretă enzime. Aceasta este o situaţie extremă” spune prof. dr. Mircea Diculescu, şef secţie gastroenterologie.
 

Tumorile de pancreas dau iniţial dureri suportabile. Şi digestia cu probleme trebuie să vă trimită de urgenţă la medic. Pancreasul este un organ care face parte atşt din aparatul gastric, dar are şi o parte endocrină. Se situează în spatele organelor abdominale şi e greu de vizualizat la ecografie.
 
“Cancerul de pancreas care a crescut mult ca frecvenţă în ultima vreme vorbeşte foarte puţin despre el şi vorbeşte târziu. O tumoretă mică se vede foarte prost la ecografie, iar când o tumoare e mare de tot e prea târziu pentru operaţie” spune prof. dr. Mircea Diculescu, şef secţie gastroenterologie.

În privinţa acestei boli grave, iată recomandarea specialiştilor.
 
“În momentul în care am avut în familie istorii de cancer de pancreas trebuie să intrăm direct pe listele unui gastroenterolog. Colaborarea trebuie să fie strânsă” spune prof. dr. Mircea Diculescu, şef secţie gastroenterologie.

 Aşadar, mergeţi la medicul specialist gastroenterolog în lipsa oricăror simptome. Vă va recomanda atât teste imagistice cât şi sanguine, în funcţie de istoricul familial.

Nu le rataţi dacă părinţii, bunicii sau fraţii au suferit de cancer de pancreas. Motivul? Doar 3 din 10 cancere de pancreas sunt descoperite suficient de devreme cât să beneficieze de intervenţie chirurgicală.