Ce se intampla, Doctore? 12/03/13-Nu neglijaţi leziunile de la nivelul pielii!

Nu neglijaţi formaţiunile care apar la nivelul pielii. De multe ori, aceasta dezvoltă tumori benigne. Iar întrebarea care se pune este dacă le excizaţi sau nu! Orice excrescenţă de la nivelul pielii este denumită de către dermatologi tumoră. Însă nu întotdeauna formaţiunile sunt cancere de piele.

Nu neglijaţi formaţiunile care apar la nivelul pielii. De multe ori, aceasta dezvoltă tumori benigne. Iar întrebarea care se pune este dacă le excizaţi sau nu! Orice excrescenţă de la nivelul pielii este denumită de către dermatologi tumoră. Însă nu întotdeauna formaţiunile sunt cancere de piele.

Peste 90% dintre tumorile de pe piele sunt benigne.
 
“Tumorile benigne ale pielii chiar, prin natura  lor, nu au o semnificaţie, nu au o miză medicală. Ele pot fi îndepărtate şi chiar aşa se şi face din considerente estetice” spune conf. dr. Cătălin Popescu, medic primar dermatolog.
 
 
”Va fi excizată leziunea dacă este mare, dacă este dureroasă, daca e situată pe traiecte nervoase şi devine o problemă medicală” spune dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog.
 
“Pot să fie şi anumite considerente funcţionale – leziuni care sunt puse în zone traumatizabile, care se rotesc, care sângerează, se inflamează” spune conf. dr. Cătălin Popescu, medic primar dermatolog.
 
Dacă medicul apreciază că aluniţele sunt benigne, dar ar putea evolua periculos, vor fi îndepărtate.
 
“Este de dorit ca tipul acesta de leziuni să se excizeze cu responsabilitate chirugicală şi cu examen histopatologic” spune dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog.
 
Şi keratozele actinice au nevoie de atenţie specială. Apar pe zonele foto-expuse şi trebuie tratate.
 
“Leziunile benigne prin definiţie sunt benigne şi rămân benigne. Există un anumite leziuni numite precanceroase care nu sunt cancer la momentul la care le examinezi, dar care pot avea un risc mic ca în  timp să vireze spre cancer” spune conf. dr. Cătălin Popescu, medic primar dermatolog.