Ce se intampla, Doctore? 11/03/13-Ce analize trebuie făcute pentru preveni afecţiunile maligne?

Nu rataţi analizele care ar putea detecta cancerul în stadiu incipient. Există câteva forme perfect curabile. Este vorba despre cancerul de prostată, cel al aparatului genital feminin şi de cancerul de colon.

 

Nu rataţi analizele care ar putea detecta cancerul în stadiu incipient. Există câteva forme perfect curabile. Este vorba despre cancerul de prostată, cel al aparatului genital feminin şi de cancerul de colon. 
 
Orice femeie trebuie să-şi facă anual o ecografie mamară, un examen genital însoţit de ecografie transvaginală şi examenul Papanicolau. După 40 de ani, specialiştii recomandă şi mamografia.
 
“De obicei, dacă îţi faci mamografie periodic şi ecografie periodic, ai mare şanse de a descoperi eventual un cancer mamar foarte puţin avansat, dar rar ai ocazia să descoperi leziuni care au şansa să dezvolte cancer.
În timp ce pentru cancerul colului uterin, de cele mai multe ori, pot să fie diagnosticate leziuni care nu sunt cancer şi tratându-le, urmărindu-le, ai timp să eviţi apariţia cancerului” spune prof. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirugi oncolog.
 
Cancerul de col uterin poate fi evitat dacă vă faceţi o dată pe an examenul Papanicolau.
 
“Necazul e că o mare parte din populaţie nu-l face niciodată, ori de acolo apar majoritatea cazurilor care ajung la cancer de col uterin pentru că, din păcate, Roânia e pe unul din prime locuri în privinţa apariţie şi a mortalităţii” spune prof. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirugi oncolog.
 
Bărbaţii ar trebui să se prezinte regulat la medicul urolog, mai ales spre vârsta a treia. Cancerul de prostata are o incidenţă la fel de crescută ca afecţiunile maligne ginecologice la femei.
 
“Peste vârsta de 50 de ani, fiecare pacient ar trebuie să meargă la urolog, chiar dacă nu are o simptomatologie, pentru că asta e prolema: majoritatea aşteaptă anumite simptome” spune conf. dr. Valentin Ambert, medic primar 
 
 Persoanele care au rude de gradul 1 şi 2 diagnosticate cu cancer de prostată ar trebui să înceapă controalele anuale de la 40 de ani. Acestea implică dozarea din sânge a markerului PSA, o ecografie şi un consult urologic. Rezultatele investigaţiilor trebuie întotdeauna corelate.
 
“Sunt situaţii în care nu apar simptome şi am avut pacienţi care au avut valori foarte mici ale PSA, foarte puţin peste valoarea normală, şi au avut stadii avansate de boală” spune conf. dr. Valentin Ambert, medic primar 
 
Atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor, cancerul de colon poate fi prevenit. Leziunile maligne apar în majoritatea cazurilor pe formaţiuni benigne denumite polipi. Aceştia se pot elimina în timpul unei colonoscopii de rutină şi astfel scade riscul de cancer.
 
“Acei pacienţi trebuie îndrumaţi catre un control periodic” spune dr Andras Kosa, medic specialist chirurg.
 
Una din patru persoane cu vârsta peste 50 de ani dezvoltă polipi la nivelul colonului. Aşadar, colonoscopia trebuie făcută regulat, la indicaţia specialistului. În cazul în care la o colonoscopie iniţială nu se descoperă leziuni la nivelul colonului, investigaţia se repetă la 5 ani.