Ce se intampla, Doctore? 01/10/12-Care sunt recomandările medicilor pentru a depista la timp cancerul de sân?

Reconstrucţia mamară îmbunătăţeşte semnificativ viaţa pacientelor cărora li s-au extirpat sânii dupa diagnosticul de cancer. Aceasta chiar şi la vârste înaintate, susţin studiile. Iar tehnicile de top presupun implantul de proteze mamare, folosirea ţesutului propriu muscular şi a amestecurilor de grăsime cu celule stem.

 

Reconstrucţia mamară îmbunătăţeşte semnificativ viaţa pacientelor cărora li s-au extirpat sânii dupa diagnosticul de cancer. Aceasta chiar şi la vârste înaintate, susţin studiile. Iar tehnicile de top presupun implantul de proteze mamare, folosirea ţesutului propriu muscular şi a amestecurilor de grăsime cu celule stem. 
 
În cazul femeilor care au suferit o mastectomie, reconstrucţia mamara face parte din procesul de vindecare. Femeile cărora li se reconstruiesc sânii dupa extirpare pot trece psihologic mai uşor peste boală. Deşi avem astăzi la îndemână diverse tehnici de reconstrucţie, acestea nu pot fi aplicate tuturor pacientelor.
 
„Acestea pot fi făcute în acelaşi timp operator după ce sânul a trebuit să fie scos sau la un interval de timp ulterior. Cu siguranţă, nu toate femeile pot face reconstrucţia, cel mai important lucru rămâne siguranţa oncologică. Această reconstrucţie poate fi făcută prin diverse tehnici doar atunci cand nu împietează, nu modifică planul de tratament oncologic pentru că în primul rand, ne gândim ca femeia să fie sănătoasă şi apoi dacă e posibil să reconstruim aspectul, imaginea pierdută prin mastectomie” spune dr. Cristian Ioan Bordea, medic primar chirurgie oncologică. 
 
În timp ce în ţările dezvoltate, cancerul mamar se tratează în faze incipiente, în România, fazele avansate duc la extirpări ale sânilor. Explicaţia ar fi lipsa educaţiei în ceea ce priveşte testarea regulată, metoda numărul 1 de prevenţie în acest caz.
 
„Faţă de nivelul de civilizaţie din celelalte ţări în care educaţia sanitară joacă un rol important, la noi timpul acordat asistenţei medicale şi sănătăţii femeii e mult mai mic pentru fiecare femeie în parte” spune conf. dr. Daniel Popescu, medic primar ginecolog.
 
„Important e ca femeia să depisteze boala cât mai din timp, cât mai precoce. În astfel de situaţii nici nu e necesară amputarea sânului, o operaţie care conservă sânul, care scoate larg zona afectată împreună cu ganglionii limfatici de la subraţ, poate păstra în aceleaşi condiţii de siguranţă oncologică sânul şi aspectul feminităţii” spune dr. Cristian Ioan Bordea, medic primar chirurgie oncologică. 
 
Rata mortalitatii cauzate de cancerul la sân a scăzut semnificativ in ultimii 20 de ani, în Europa. În România însă aceasta rată este încă în creştere. În timp ce în Islanda, de exemplu, rata mortalităţii a scăzut cu 45 %, ţara noastră a cunoscut o creştere cu 17 procente. Iar acest lucru se explică, se pare, prin lipsa de educaţie în ceea ce priveşte testarea anuală, dupa o anumită vârstă.
 
„Noi am încercat ani de zile să introducem în psihologia femeii ca o dată pe lună, când face baie, să-şi facă o investigaţie singură a sânilor, e foarte simplă, şi dacă simte ceva într-o zonă anume să se adreseze imediat medicului. Spunem imediat pentru că medicul e singurul care poate face diferenţa ntre un lucru grav şi un lucru mai puţin grav ” spune conf. dr. Daniel Popescu, medic primar ginecolog.
 
80 la sută dintre afecţiunile descoperite de femei acasă sunt de regulă benigne şi necesită numai tratament şi monitorizare. 20% dintre acestea sunt considerate afecţiuni grave şi necesită intervenţia de urgenţă.