22/02/12 Nu vorbiţi mai mult de 20 de minute la telefonul mobil, altfel riscaţi cancer cerebral!

20 de minute la telefonul mobil reprezintă un timp îndelungat de expunere a creierului la undele emise de aparat. Medicii neurologi vă recomandă să scurtaţi la maximum orice fel de convorbire. Unul dintre motive? În ţara noastră, cancerul la nivelul creierului are printre cele mai ridicate rate de apariţie.

Nu vorbiţi mai mult de 20 de minute la telefonul mobil. Acesta reprezintă un timp îndelungat de expunere a creierului la undele emise de aparat.
Astfel, medicii neurologi va recomandă să scurtaţi la maximum orice fel de convorbire. Unul dintre motive? În ţara noastră, cancerul la nivelul creierului are printre cele mai ridicate rate de apariţie.


Activitatea cerebrală este de natură electrică şi poate fi verificată cu ajutorul unei encefalograme. Peste acest câmp electric, se suprapune încă unul când vorbim la telefonul mobil.
”Ne aflăm într-un câmp electromagnetic. În acest câmp, avem aparatul de telefonie mobilă, de obicei îl ţinem pe dreapta, punem întreg creierul în acest cimp electromagnetic” spune prof. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg.

În plus, la nivelul creierului, există concentraţii semnificative de fier, care exercită un efect de magnet.
”Sunt zone din creier, anumiţi nuclei care au şi un conţinut crescut de fier. Dacă ţii un telefon la ureche cu un câmp electric, sigur el produce modificări la nivelul creierului” spune dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog.

Diverse studii au arătat că în timpul unei convorbiri se produce o vasodilataţie locală. Astfel, presiunea sângelui creşte, dar nu semnificativ. Aşadar, nu e periculos dacă vorbiţi scurt la telefon de câteva ori pe zi. Însă dacă vorbiţi ore în şir, situaţia stă cu totul altfel. „Sunt o mulţime de studii care spun că acestea produc modificari în celulele nervoase, produc modificări şi în celule care le protejază, celulele gliale, şi pot să producă chiar tumori cerebrale. Ceea ce foarte mult timp s-a discutat dacă e real sau nu, s-a dovedit a fi real”
spune prof. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg.

Aflaţi că dispozitivul bluetooth nu vă scapă de impactul radiaţiilor. De asemenea, nu ţineţi noaptea telefonul lângă dumneavoastră dacă setaţi alarma, pentru că veţi fiţi expuşi în permanenţă unui câmp electric. Vă protejaţi în schimb dacă alternaţi urechea cu ajutorul căreia ascultaţi şi dacă folosiţi căştile. De asemenea, evitaţi să vorbiţi la mobil în zone în care semnalul e slab pentru că acolo radiaţiile devin mai puternice. Şi feriţi copii de aceste obiecte. Până la 12 ani, nu au voie să vorbească la mobil. Nu au voie nici măcar să se joace cu aceste obiecte.


Creierul lor e în dezvoltare, e un ţesut nervos mult mai sensibil la aceste radiaţii electromagnetice, la persoanele însărcinate e mai periculos”
 spune prof. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg. „Creierul îşi termină formarea până pe la 24 de ani se mai mielinizează nişte tracturi la nivel frontal care ţin de comportament, de integrare în societate, de grija faţă de sine şi de ceilalţi”
 spune dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog.

Concluzia: indiferent de vârsta, limitaţi-vă la convorbiri cât mai scurte în fiecare zi.