Românii care nu iau bani în plus după recalcularea pensiilor. Anunțul făcut de Ministrul Muncii

Până în prezent au fost recalculate 4.750.000 de pensii, însă unele nu vor beneficia de nicio creștere.
  • Publicat:
Românii care nu iau bani în plus după recalcularea pensiilor. Anunțul făcut de Ministrul Muncii

Mai sunt doar câteva zile până când poştaşul va începe să aducă deciziile de recalculare a pensiilor după noua lege. Sistemul public de pensii va fi schimbat radical și va aduce noi reguli de pensionare și noi formule de calcul.

În vreme ce unii români se vor bucura de o creștere la pensii, există și o categorie de pensionari care rămân cu mai puțini bani din septembrie 2024. Ministrul Muncii a făcut câteva precizări în acest sens!

Anunț de ultimă ori pentru pensionari de la ministrul Muncii

Noua formulă de calcul a pensiilor a provocat haos în România. Casele de Pensii au încheiat deja procesul de recalculare, iar documentele au fost trimise deja către Poșta Română. Din cele 4.750.000 de pensii recalculate, aproximativ 1.500.000 nu vor crește. Pe de altă parte, Ministrul Muncii a anunțat că nicio pensie nu va scădea, dar situația stă total diferit.

Conform Newsweek, sunt pensionari care nu vor lua bani mai mulți la recalculare! Aici vorbim despre cei peste 1.100.000 de pensionari care iau pensia sau indemnizația minimă de 1.281 de lei. Aceștia nu vor lua bani în plus la recalculare pentru că majoritatea au sub 25 de ani munciți și nu iau puncte bonus sau de stabilitate.

În plus, cei care au lucrat în condiții grele, speciale, la grupa I de muncă au șanse mari să nu ia bani în plus la recalculare tot pentru că nu au multe puncte bonus sau de stabilitate.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a precizat că doar cei care au mulți ani munciți vor primi o pensie mai mare după recalculare.

„Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Datorită acestui aspect, pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei. Punctele de stabilitate se acordă pentru a recompensa perioadele lungi de cotizare, menținerea în activitate. Punctele de stabilitate se dau pentru perioadele mai lungi de 25 de ani”, a spus ministrul la TV.

Formula de recalculare a pensiilor

  • Puncte = contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive (șomaj sau facultate).
  • Punctele de stabilitate
  • 0,50 puncte pentru fiecare an din intervalul 26 – 30 ani munciți
  • 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35,
  • 1 punct/an, pentru anii munciți opeste 35.

Cine nu a contribuit peste 35 de ani nu va lua pensie mărită

„Avem total stagiu de cotizare, compus din stagiu de cotizare contributiv, adică stagiu pentru care a avut vechime în muncă și stagii de contributivitate cu care pensionarul a alimentat bugetul asigurărilor sociale de stat.

Legea nr. 360/2023 este cea mai ambițioasă reformă a pensiilor din 1966, de când există sistemul public de pensii și asigurări sociale. Aplicarea acestei legi a presupus un efort imens de evaluare dosar-cu-dosar astfel încât de principiile contributivității, echității, solidarității și sustenabilității sistemului de pensii să beneficieze toți pensionarii, începând cu 1 septembrie”, a mai spus Ministrul Muncii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian
Recomandări: