Pofta de dulce s-ar putea să-ți salveze inima! Un nou studiu sugerează că unele delicii de zi cu zi pot avea un efect benefic asupra inimii, suficient de puternic încât să rivalizeze cu medicamentele prescrise pentru tensiunea arterială. Vedetele surprinzătoare? Ceaiul, ciocolata neagră, merele și strugurii.
Studiul publicat recent în European Journal of Preventive Cardiology arată că aceste alimente pot ajuta la relaxarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației, conducând, în timp, la scăderea tensiunii arteriale. Efectul a fost deosebit de pronunțat la persoanele care nu luau deja medicamente, sugerând că alimentația, de una singură, ar putea avea un impact măsurabil. A fost, de asemenea, mai puternic la persoanele cu tensiune arterială ridicată, în concordanță cu modul de acțiune al medicamentelor prescrise.
În cadrul studiului, participanții care au consumat regulat flavan-3-oli, cea mai comună subclasă de flavonoide, compuși naturali, au înregistrat reduceri ale tensiunii arteriale comparabile cu cele obținute în urma unor tratamente medicamentoase obișnuite pentru hipertensiune. Flavan-3-olii acționează prin stimularea producției de oxid nitric în organism, ceea ce ajută vasele de sânge să se dilate mai ușor și îmbunătățește fluxul sangvin.
Conform studiului, o doză eficientă ar fi echivalentul a 60 de grame de ciocolată neagră, trei cești de ceai și două mere de mărime medie. Cercetătorii au menționat că este mai bine ca această doză să fie obținută din alimente, și nu din suplimente, deoarece o cantitate mai mare poate cauza probleme hepatice sau poate interfera cu alte medicamente.
Descoperirile sunt în concordanță cu cercetările anterioare, inclusiv studii care sugerează că asocierea dintre ciocolata neagră și ceai poate avea beneficii enorme pentru sănătatea inimii.
Un studiu din Japonia a descoperit recent că în urma consumului de ceai verde, în special trei sau mai multe cești pe zi, se pot preveni bolile de inimă, cancerul și demența. Coaja și semințele strugurilor roșii sunt deosebit de bogate în resveratrol, cunoscut pentru reducerea inflamației și scăderea riscului de boli cardiovasculare, în timp ce conținutul ridicat de fibre solubile, antioxidanți și polifenoli din mere face ca zicala „un măr pe zi ține doctorul departe” să fie cât se poate de adevărată.
Citește și: 10 motive ca să mănânci (cel puţin) un măr pe zi
Foto: shutterstock