Alimente care reduc tensiunea, fără să renunți la sare. Ce să mănânci fără să renunți să dai gust mâncării

  • Publicat:
Alimente care reduc tensiunea, fără să renunți la sare. Ce să mănânci fără să renunți să dai gust mâncării

Pentru persoanele cu hipertensiune arterială, sfatul clasic este clar: reduceți sarea. Însă un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Waterloo, Canada, sugerează că ar trebui să facem și mai mult – adică să mărim aportul de potasiu din alimentație.

Potrivit cercetării, creșterea raportului dintre potasiu și sodiu în dietă poate avea un impact mai puternic asupra scăderii tensiunii arteriale decât simpla reducere a aportului de sare.

Ce au descoperit cercetătorii

Echipa de cercetare, condusă de prof. dr. Anita Layton, a dezvoltat un model matematic care arată cum funcționează echilibrul dintre sodiu și potasiu în organism. Concluzia lor?

„Adăugarea mai multor alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele sau broccoli, ar putea avea un impact mai pozitiv asupra tensiunii arteriale decât reducerea sodiului”, spune prof. Layton.

De ce e important acest echilibru?

  • Sodiul (sarea) face corpul să rețină apă, ceea ce duce la creșterea presiunii asupra vaselor de sânge.
  • Potasiul ajută la eliminarea sodiului prin rinichi și la relaxarea pereților vaselor de sânge, favorizând astfel scăderea tensiunii.

Ambele sunt electroliți esențiali pentru funcționarea corpului, dar în dietele moderne – bogate în alimente procesate – raportul este adesea dezechilibrat în favoarea sodiului.

Ce alimente sunt bogate în potasiu?

  • Banane
  • Broccoli
  • Cartofi dulci
  • Spanac
  • Avocado
  • Fasole
  • Sfeclă

Consumarea regulată a acestor alimente, alături de reducerea sării, poate contribui la o scădere naturală a tensiunii arteriale.

O problemă ignorată de milioane de oameni

Se estimează că aproximativ o treime dintre adulții din Marea Britanie suferă de hipertensiune arterială – echivalentul a 16 milioane de persoane. Îngrijorător este că peste cinci milioane dintre acestea nici măcar nu știu că o au.

Ce poți face?

  1. Redu consumul de sare la sub 6g/zi (aprox. o linguriță).
  2. Adaugă mai multe legume și fructe bogate în potasiu în mesele zilnice.
  3. Fă mișcare regulat și menține o greutate sănătoasă.
  4. Măsoară-ți tensiunea regulat, chiar dacă nu ai simptome.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult