Trei plante pentru o digestie uşoară de sărbători!

Nu sunt puţini cei ce nu se pot abţine din a mânca mult şi bine de Crăciun şi Revelion, însă câtă presiune poate suporta un stomac plin de grăsimi? Natura ne vine în ajutor cu remedii pe bază de plante care stimulează digestia şi ne asigură sărbători fără griji.
  • Publicat:
Trei plante pentru o digestie uşoară de sărbători!

Nu sunt puţini cei ce nu se pot abţine din a mânca mult şi bine de Crăciun şi Revelion, însă câtă presiune poate suporta un stomac plin de grăsimi? Natura ne vine în ajutor cu remedii pe bază de plante care stimulează digestia şi ne asigură sărbători fără griji.

„Întotdeauna în perioada sărbătorilor există persoane care prezintă simptome precum indigestie, flatulenţă, balonare sau alergie alimentară. Fie că este vorba de cantitatea mâncării sau de calitatea acesteia, problemele digestive apar negreşit la majoritatea celor care nu se pot controla în faţa unei mese pline. Pentru a preveni astfel de situaţii, este indicat să mâncăm puţin şi des, să nu abuzăm de alcool, întrucât  organismul nu trebuie atacat cu grăsimi după perioada în care au fost consumate alimente de post”, a explicat dr. Carmen Nonn, medic specialist în medicina complementară, .

Natura îţi oferă soluţii pentru digestia uşoară

Atunci cand stomacul digeră greu, simptomele încep să-şi facă apariţia. Acestea nu trebuiesc ignorate pentru că, în timp, pot deveni surse ale bolilor intestinale şi stomacale. În acest sens, se recomandă introducerea fibrelor vegetale în meniul zilnic, precum şi consumul de fructe şi legume.

Fructul de papaya este bogat în minerale precum postasiu, magneziu, fier, calciu, dar şi vitamine, A, C şi E. Cu un conţinut sporit de beta-caroten, fructul de papaya, supranumit şi „fructul îngerilor”, are efecte asemănătoare pepsinei. Papaiana, enzima specifică acestui fruct, prezintă proprietăţi proteolitice, ajutând astfel la digestia lipidelor, reglând activitatea secretorie a stomacului şi stimulând secreţia biliară.

Coriandrul este recomandat în tratarea anorexiilor, depresiilor digestive, balonărilor abdominale, răcelii şi gripei. Proprietăţile stomahice (care favorizează digestia), carminative (calmează durerile şi favorizează eliminarea gazelor din stomac) şi antispastice stimulează pofta de mâncare. Datorită conţinutului de uleiuri volatile, lipide, amidon, substanţe minerale şi pectine, este folosit ca tonic al stomacului şi al intestinelor.

Urzica este o plantă erbacee care are în compoziţie substanţe de natură proteică şi glucidică, amine, steroli, uleiuri volatile, vitaminele B2, C şi K, săruri de calciu, fosfaţi şi provitamina A. Urzica este de un real ajutor în tratarea afecţiunilor renale şi digestive, curăţând de asemenea şi tractul intestinal. Are efect antiinflamator şi antihipertensiv, proprietăţile sale fiind recunoscute în numeroase tratamente cu întrebuinţări interne sau externe.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân