Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta XIII

Daca esti la dieta sau daca vrei sa mananci sanatos renunta la dulciuri iar pe cele permise nu le consuma in exces.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta XIII
Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta

Am inteles: cat sunt la regim, savarinele si amandinele din cofetaria de peste drum pot sa prinda praf in vitrinele frigorifice, tot nu voi avea ochi pentru ele, voi privi nepasatoare prin bomboanele de toate formele si culorile, iar de torturile cu ciocolata, zau ca nu ma mai intereseaza. Dar nu pot sa uit ca exista dulcele. Zahar, indulcitori sau miere? Dupa ce m-am speriat de niste studii am intrebat un specialist.

La primele doua cure de slabire, m-am imprietenit cu indulcitorii artificiali. Nu stiam prea multe despre ei, ci doar ce trebuia ca sa ma faca sa-i primesc in casa: nu ingrasa. Pe urma, mi-a ajuns la urechi zvonul ca sunt cancerigeni. Am redus doza, luam doar zaharina de la farmacie.

Eram un fan declarat si al napolitanelor si ciocolatelor cu indulcitor pana cand vestea a cazut ca un trasnet: au mai multe calorii decat cele obisnuite, cu zahar, deci rotunjesc mai temeinic talia. Atunci sa-i mai dau o sansa zaharului, mi-am zis. Pana am vazut ca nu exista publicatie medicala care sa nu-l puna la zid. Mierea?, mi-am zis intr-un final.

Este izvor de calorii, avea sa vina o replica din mai multe parti. Din toate relele, trebuie sa fie unul mai bun, m-am incapatanat eu si am consultat-o inclusiv pe Oana Zarnescu, specialistul nostru in nutritie.

Cat de amara ne face viata zaharul?

Foarte. Iata ce mi-a spus medicul Oana Zarnescu: „Zaharul alb are un continut de 395 cal/100 g si este alcatuit exclusiv din carbohidrati. Este un aliment obtinut prin rafinarea trestiei de zahar sau a sfeclei de zahar si tocmai din cauza procesului tehnologic complex isi pierde orice insusire nutritiva benefica.

Consumul excesiv de zahar creste riscul de imbolnavire. Din punctul meu de vedere, este ultima alegere atunci cand mananc ceva dulce”. Atunci va fi si a mea, decid chiar acum.

Ar mai fi un tip de zahar, cel brun, despre care am auzit lucruri oarecum de bine. „Contine 377 cal/100 g si este obtinut din trestie de zahar. Nu presupune o procesare atat de complexa ca in cazul celui alb, asa ca mai pastreaza urme de vitamine si fibre. Fiind nerafinat, se considera ca solicita mai putin functia pancreatica.

Va recomand sa cititi cu atentie eticheta de pe ambalaj inainte de a-l cumpara, deoarece de multe ori in comert gasim zahar alb colorat prin caramelizare, dar vandut ca si zahar brun”, m-a lamurit doctorul Oana Zarnescu. Oricum, e ceva mai bine. Mergem mai departe.

„Pentru a va bucura de ceva dulce din cand in cand, fara nici un risc, va recomand sa alegeti mierea sau zaharul brun in cantitati reduse.”

La primele doua cure de slabire, m-am imprietenit cu indulcitorii artificiali. Nu stiam prea multe despre ei, ci doar ce trebuia ca sa ma faca sa-i primesc in casa: nu ingrasa. Pe urma, mi-a ajuns la urechi zvonul ca sunt cancerigeni. Am redus doza, luam doar zaharina de la farmacie.

Eram un fan declarat si al napolitanelor si ciocolatelor cu indulcitor pana cand vestea a cazut ca un trasnet: au mai multe calorii decat cele obisnuite, cu zahar, deci rotunjesc mai temeinic talia. Atunci sa-i mai dau o sansa zaharului, mi-am zis.

Pana am vazut ca nu exista publicatie medicala care sa nu-l puna la zid. Mierea?, mi-am zis intr-un final. Este izvor de calorii, avea sa vina o replica din mai multe parti. Din toate relele, trebuie sa fie unul mai bun, m-am incapatanat eu si am consultat-o inclusiv pe Oana Zarnescu, specialistul nostru in nutritie.

Poate fi luna de dieta, luna de miere?

Marturisesc ca dintre toate eu, pe ea as alege-o. Ce ar mai fi fara ea limonada de duminica? Sau bolul de dimineata plin cu cereale sanatoase fara un strop, hai doi de miere? Am fost sfatuita insa de diverse prietene intr-ale slabitului sa ii uit gustul: m-au facut sa cred ca apare inclusiv in Guinnes Book la capitolul cel mai caloric aliment.

Care este adevarul?, am intrebat-o pe experta Oana Zarnescu.  „Mierea este un produs natural, nerafinat, cu un continut ridicat de vitamine si minerale. Poate inlocui cu succes zaharul, dar nu este recomandata in cantitati mari deoarece are un numar destul de mare de calorii (365 cal/100 g).

Cantitatea zilnica recomandata este de 1-2 lingurite pe zi.” Oricum, mult mai putin decat cele doua tipuri de zahar, constat. Eu nu ma pot limita la 1-2 lingurite pe zi, dar chiar si asa sa stiti ca slabesc. Si inca bine.

Indulcitorii otravitori?

V-am spus, eu imi pusesem mari sperante in ei la inceput. Pana ce mai toata lumea a inceput sa ii ocarasca. Justificat?, o intreb pe Oana Zarnescu, medic nutritionist. „Indulcitorii nu au nici o valoare nutritiva (0 sau foarte putine calorii).

De ceva vreme, asupra lor planeaza numeroase suspiciuni (cel mai des este vorba de riscul de aparitie a neoplaziilor), dar rezultatele studiilor clinice sunt contradictorii. Prin urmare, eu ii recomand in cantitati moderate doar persoanelor care sufera de diabet.” Si daca ar fi sa tragem linie? Cu ce sa ne indulcim in zilele in care tinem cu dintii de regim?

„Pentru a va bucura de ceva dulce din cand in cand, fara nici un risc, va recomand sa alegeti mierea sau zaharul brun in cantitati reduse si nu uitati sa va faceti timp pentru miscare”, mi-a declarat medicul. Ca bine spuneti, nu am innoit abonamentul de ceva vreme… Fug intr-acolo. V-am pupat.

Studii deloc dulci

Va spuneam ca m-au speriat rezultatele unor cercetari, va insirui cateva. Prin februarie 2008, specialistii de la Universitatea Purdue anuntau ca indulcitorii artificiali duc la cresterea in greutate. Tot ei, dar 4 ani mai devreme, spuneau ca aceiasi indulcitori afecteaza abilitatea corpului de a contoriza caloriile.

Si pana sa ne anunte medicii ca inclusiv bauturile cu indulcitori ingrasa, in 2007 eram instiintati de cercetatorii americani care au lucrat la studiu cu cei japonezi, ca bauturile cu zahar cresc riscul de Alzheimer.

Citeste si Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta XII

Urmărește CSID.ro pe Google News
Supa te face mai supla
Supa te face mai supla
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”