In Romania, o persoana care
tocmai a implinit 50 de ani se autoconsidera batrana. In Italia, o
persoana de 90 de ani se considera in floarea varstei si nu doar se
crede tanara, ci si actioneaza ca un om activ. Cei cativa batranei
de peste 106 ani pe care i-am intalnit in Napoli au confirmat
faptul ca tineretea si batranetea sunt doar doua stari de
spirit.
Cu siguranta, in spatele comportamentelor de adolescenti tomnateci
cu varste peste 90 de ani (cei pana in 80 sunt la „varsta a doua”)
pe care am avut ocazia sa-i observ in Italia se ascund: o viata fara grija
zilei de maine, un stres pe care romanii il au intiparit in ADN, un
soi de ipohondrism national care ii trimite pe italieni nu doar la
un medic, ci la mai multi, o alimentatie bazata de legume, peste,
ulei de masline, fructe si vin (cu moderatie) dublata de o
disciplina de fier in ceea ce priveste combinarea
alimentelor.
De fapt aceasta este cheia sanatatii la ei si a modului de a-si
mentine silueta (inca nu a devenit un mit faptul ca italienii si
italiencele sunt supli). Bineinteles, nu pot sa nu mentionez
fetitele cu celulita pe care le-am
observat la plaja sau femeile obeze care se deplaseaza pe scutere
prin Napoli sau faptul ca in acest oras s-au inchis 3 restaurante
McDonald’s…
Ori ca un iaurt natural se gaseste cu greu, italienii fiind mari
consumatori de iaurt cu fructe sau iaurt dulce (cu zahar sau
indulcitori) sau ca la raionul cu mancare pentru copii se gasesc
preparate din carne de cal destinate bebelusilor de peste 4 luni.
Insa produsele bio au preturi
acceptabile, nu ca in Romania.
Esentele tari se tin in flacoane mici
Pe acest principiu se bazeaza italienii cand consuma cafea.
Practic, un italian obisnuit bea in medie 4 cafele pe zi, dar nu
este cazul ca medicii sa avertizeze ca, o data cu cresterea
consumului de cafea creste si riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala,
deoarece in Italia cafeaua este servita in cesti minuscule, care
culmea sunt pline doar pe jumatate.
Ce-i drept, nici nu ar putea bea mai multa pentru ca este o cafea
foarte concentrata. Obligatoriu, in pretul cafelei intra si un
pahar cu apa.
Cea mai buna cafea din Napoli am baut-o la Tico Bar, Via Duomo nr.
27, o cafea neagra ca infernul, dar buna precum amorul. De altfel,
la bar italienii nu se aseaza la mese ca romanii sau sarbii care au
facut din statul la cafea ore-n sir un sport national.
Pastele se fierb doar al-dente (asa nu te ingrasa) si nu se consuma
mai mult de 100 g pe zi.
Salatele sunt obligatorii zi de zi.
Pestele si fructele de mare se gatesc la gratar si se consuma de 2,
3 ori pe saptamana.
In Italia, doar „stranierii” sunt interesati sa cumpere ulei de
floarea-soarelui, caci uleiul de masline este omniprezent si
folosit la orice.
La capitolul mirodenii, busuiocul are rang de vedeta. Proaspat sau
uscat da savoare oricarei mese. Alaturi de patrunjel, oregano,
usturoi etc.
Barbatii italieni nu exagereaza cand vine vorba despre consumul de
alcool. Ei se lasa prada euforiei de a cumpara haine de firma si nu
aburilor proveniti din licoarea lui Bachus, desi nu pierd nici o
ocazie sa-si laude
vinurile (mai bune decat ale vecinilor
francezi).
Apropo, nu combina niciodata carne cu branza bogata in grasimi. De
exemplu, o salata de ruccola nu va avea si prosciutto crudo si
parmezan!
La Napoli s-a nascut pizza si aici este cea mai buna din lume, insa
nu ai cum sa remarci cat de putine ingrediente are o astfel de
pizza: un blat subtire (cat o lipie de shaorma), rosii,
mozzarella, busuioc si poate prosciutto crudo sau ceva
similar.
Citeste si Specialitati de la
Mediterana
Foto: SHUTTERSTOCK