Alimente care hranesc pielea

Trebuie sa stii ca aspectul pielii este strans legat de ceea ce mananci. Astfel, produsele de ingrijit nu egaleaza nici pe departe alimentele care hranesc pielea in profunzime si ii ofera tonus si aspect placut.
  • Publicat:
Alimente care hranesc pielea
Alimente care hranesc pielea

Daca vrei ca pielea ta sa arate mai tanara, mai stralucitoare si mai elastica, asigura-te ca incluzi in dieta ta numai alimente sanatoase! Tot ceea ce mananci isi lasa amprenta asupra trupului tau, atat de dinauntru, cat si pe dinafara, astfel incat, cu cat consumi mai multe alimente sanatoase, cu atat mai in forma va fi si pielea ta. In sens invers, cu cat privezi organismul de nutrienti esentiali mai mult timp, cu atat aspectul pielii tale va lasa mai mult de dorit.

In plus, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in conditiile in care nu hraneasti pielea corespunzator, din cauza vreunei diete cu carente, organismul risca sa dezvolte boli seriose, chiar cu implicatii somatice de anvergura, cum ar fi acneea, eczemele si chiar psoriazisul. De fapt, majoritatea bolilor de piele sunt cauzate de deficientele alimentare.

Ce sunt alimentele considerate sanatoase pentru piele?
Expertii spun ca cea mai buna cale de a pastra un aspect placut pielii este aceea de a adopta un regim alimentar echilibrat. Totusi, exista anumite produse care actioneaza mai repede si mai sigur asupra sanatatii vizibile a pielii, in comparatie cu altele. Iata care sunt cateva dintre ele:

Produsele lactate degresate
Elementul de baza atunci cand vine vorba despre sanatatea pielii este vitamina A. Continuta in majoritatea lactatelor degresate, se recomanda indiferent de natura dietei urmate. Iar daca ai cumva diabet ori probleme cu tiroida, includerea acestei vitamine in regim este cu atat mai importanta cu cat rolul ei devine esential. Principala explicatie sta in faptul ca cei care acuza astfel de afectiuni se afla in imposibilitatea de a sintetiza vitamina din beta-caroten, substanta care se gaseste in majoritatea alimentelor. Cercetatorii arata ca iaurtul, de pilda, pe langa vitamina A, contine si acidophilus, o bacterie benefica procesului de digestie. Ultimele descoperiri releva ca aceste culturi bacteriene vii au un rol activ si in imbunatatirea aspectului pielii.

Murele, afinele, capsunile si stafidele
Principala caracteristica intrunita de toate cele patru fructe este concentratia bogata de antioxidanti pe care o au. De fapt, ele contin cea mai mare cantitate de astfel de fitoelemente, iar influenta pozitiva asupra pielii este de nepretuit.

Radicalii liberi, cum ar fi cei care survin in urma expunerii prelungite la soare, deterioreaza membranele celulelor, ajungand uneori chiar in miezul acestora, fragmentand lanturile de acid dezoxiribonucleic (ADN). Antioxidantii pot interveni in acest proces, stopandu-l si protejand celulele expuse. Astfel, efectul benefic se va putea observa nu doar in aspectul general, ci si in varsta pielii, incetinind urmele imbatranirii.

Alaturi de fructele amintite mai sus, cercetatorii au mai gasit si alte alimente recomandate pentru efectul lor de necontestat asupra sanatatii pielii. Dintre acestea, amintim fasolea (in studiu erau inclusa cea neagra, rosie si tip pinto), anghinarele, prunele uscate si nucile.

Somonul, migdalele, uleiul de masline si semintele de in
Aparent fara legatura intre ele, toate produsele amintite au totusi ceva in comun, si anume acizi grasi esentiali (foarte importanti pentru o piele sanatoasa). Ei sunt responsabili cu asigurarea integritatii membranelor celulare. In plus, acestia asigura si traficul intra si intercelular, gestionanad fiecare nutrient care intra/iese din celula. Acizii grasi esentiali asigura si hidratarea corespunzatoare a unitatii celulare, mai ales ca ingroasa peretii celulei exact in scopul amintit.

Cei mai cunoscuti acizi grasi benefici sunt cei de tip omega 3 si omega 6. Ei trebuie sa se afle in echilibru perfect pentru a sigura un tonus corespunzator pielii.

Painea integrala si cerealele; curcanul, tonul si nucile braziliene
Toate alimentele enumerate contin seleniu, un mineral esential pentru piele. Seleniul este un microelement antioxidant si – se presupune si anticancerigen.

In organism , seleniului ii revine rolul de a contribui la realizarea respiratiei celulare, la protejarea hemoglobinei celulelor rosii, ca si la absorbtia si sporirea eficientei vitaminei E, cu care, de altfel, actioneaza sinergetic. In plus, seleniul e si antiaterogen si antisenescent, proprietati deosebit de benefice indeosebi pentru persoanele in varsta. De asemenea, acest mineral contribuie la mentinerea elasticitatii tesuturilor, atenueaza simptomele specifice menopauzei, potenteaza tratamentele aplicate in bolile cardiovasculare si a matretei.

In plus, cercetarile arata ca cei care au un nivel marit de seleniu in organism, par sa suporte mai bine procesele de oxidare care survin in urma expunerii la soare si care, se pare, sunt responsabile de declansarea cancerului.

Ceaiul verde
Desi merita un articol intreg datorita complexitatii efectelor pe care le are, vom incerca sa ne limitam asupra manierei in care el influeteaza aspectul pielii. Incontestabil, acesta are proprietati antiinflamatorii, protejeaza si hraneste membrana celulara, previne aparitia cancerului de piele si diminueaza urmarile devastatoare ale expunerii la raze ultraviolete (provocate de intensitatea caldurii solare).

Apa
La indemana oricui, rece sau calda, apa nu trebuie trecuta cu vederea deloc. Cantitatea recomandata naste inca polemici intre comunitatile de oameni de stiinta, dar asta nu ar trebui sa impiedice pe nimeni sa bea exact atata apa cat simte nevoia. Renuntarea la sucuri si alternative acidulate reprezinta sfatul numarul 1, indiferent de varsta, sex sau rasa. In vreme ce hidratezi trupul, vei fi sigura ca hranesti si pielea, care isi va mentine elasticitatea si supletea. Obiceiul de a consuma suficient de multa apa este cu atat mai natural cu cat este pastrat in timp, avand chiar efect de antiaging asupra pielii.

Articol exclusiv online (A. Raicu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mituri si adevaruri despre cosmetice
Mituri si adevaruri despre cosmetice
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân