Yoga pentru copii – Ce beneficii aduce

În țări precum Germania, yoga este cuprinsă chiar și în programul grădinițelor datorită beneficiilor pe care le aduce copiilor la nivel fizic și psihic.
  • Publicat:
Yoga pentru copii - Ce beneficii aduce
Delia Robescu, foto Adi Coco

”Există multe prejudecăți vis a vis de practica yoga. Cea mai comună este aceea că trebuie să fii flexibil ca să poți face yoga. Nimic mai neadevărat. Chiar oricine poate face yoga, și aici mă refer la partea fizică a practicii yoga, aceea a asanelor (posturilor specifice în care trebuie respectat un anumit aliniament al corpului și coordonate mișcările cu respirația). Posturile pot fi adaptate nivelului de pregătire și constituției anatomice ale fiecăruia. Chiar și ale copiilor” explică instructorul de yoga Hatha and Yin Yoga Delia Robescu. Am aflat ce îmbunătățiri aduce yoga în viața copiilor.

 

CSÎD: Ce aduce yoga bun în viața unui copil?

Delia Robescu: Yoga este o cale de a te descoperi pe tine. Și cât de important este să afli cine ești la o vârstă cât mai fragedă… Să știi ce putere extraordinară este în tine, să știi că tu poți controla felul în care te simți, în care răspunzi la factorii de stres din exterior, că poți fi conștient în fiecare moment de ce nevoie are corpul tău.

Yoga la copii dezvoltă compasiunea

CSÎD: Ei bine, în țările din Vest, se practică yoga încă de la grădiniță…

Delia Robescu: Sunt ferm convinsă că dacă cei mici ar începe să practice yoga încă de la grădiniță, viața pe Pământ ar arăta cu totul altfel. Cu adevărat am asista la Raiul pe pământ. Am trăi într-o lume în care am nu ar mai exista stres, victimizare, violență, ci numai compasiune, colaborare, dorință de a fi mai buni cu fiecare zi, întreaga planetă ar fi un spațiu de susținere și creștere.

Copiii care practică yoga devin adulții care își vor gestiona mai bine emoțiile și vor avea mai multă răbdare

CSÎD: Ce câștigă copiii practicând yoga?

Delia Robescu: Prin tehnicile de respirație (pranayama) învață să respire corect (majoritatea adulților nici măcar nu respiră corect, ci foarte superficial, acest lucru afectându-le, în timp, sănătatea). Se deprind cu tehnicile de meditație și în felul acesta gestionează cu ușurință momentele stresante, ajung să se cunoască la nivel profund. Dincolo de limitările minții și ale trupului, învață disciplina, răbdarea, reziliența, iar la nivel fizic dobândesc o conectare profundă cu propriul lor corp, mai multă prezență în corp, ceea ce-i va ajuta enorm în viață (să știe să-și asculte corpul și să-i ofere ce are nevoie în orice moment).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân