Sportul regenereaza masa osoasa

Miscarea determina un anumit tip de celule stem sa se transforme in masa osoasa.
Sportul regenereaza masa osoasa
Sportul regenereaza masa osoasa

Ca sportul face bine sanatatii stiam, ca imbunatateste circulatia, stimuleaza metabolismul sau ajuta procesul de regenerare neuronala nu mai este nimic nou. Insa oamenii de stiinta americani au descoperit recent inca o legatura intre miscare si starea de bine: celulele stem.

Potrivit unui studiu aparut in Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, miscarea determina un anumit tip de celule stem sa se transforme in masa osoasa. In functie de anumiti stimuli, aceste celule se preschimba, in mod firesc, in masa osoasa ori in grasime.

Experimentele de laborator, efectuate pe soareci, au demonstrat ca aerobicul stimuleaza mai degraba producerea de masa osoasa, in timp ce sedentarismul le transforma in grasime.

„Interesant este ca pana si un program modest de exercitii da rezultate”, a explicat unul dintre autorii studiului, adaugand ca „efectul pe care sportul il are asupra sanatatii noastre este comparabil cu interventia farmaceutica. Miscarea are un real impact asupra celulelor stem, influentand modul de diferentiere al acestora”.

Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se intampla, Doctore?

Citeste si: Miscarea invinge cancerul


Recomandări:
Fesierii: cum să îi definești fără să faci genuflexiuni
Fesierii: cum să îi definești fără să faci genuflexiuni
Cum a fost prima lecție de canoe
Cum a fost prima lecție de canoe