Sportul, duşman sau remediu al durerilor de spate?

Un interviu despre importanţa sportului în eliminarea durerilor de spate.
  • Publicat:
Sportul, duşman sau remediu al durerilor de spate?

„Gata, m-am hotărât, îmi fac abonament la sală!” Oare de câte ori nu ai spus şi tu aşa? Eu recunosc că m-am chinuit cam un an de zile să-mi fac curaj, iar în acest an probabil că am avut „n” iniţiative de a merge la antrenament, toate soldate eşecului.  Mai rău, această continuă amânare s-a petrecut  în ciuda unor dureri de spate complet nedorite (evident), constante şi… dureroase,  dar şi în completă cunoştinţă de cauză a beneficiilor pe care sportul le aduce în viaţa noastră în mod general.


Mi-am tot zis de-a lungul timpului că durerea de spate mă împiedică să fac sport. Şi, pentru că am realizat, în cele din urmă că greşesc, am făcut un prim pas către sală. Am mers la Moving Club şi am vorbit cu Dan Ionuţ Alexandru, kinoterapeut şi antrenor personal. Uite câteva sfaturi preţioase pentru oricine e la început de drum.

În primul rând, ce investigaţii medicale ar trebui să facem atunci când luăm hotărârea de a începe activitate fizică regulată?


Înainte de a începe să practici o activitate fizică regulată este indicat să faci un set de analize sanguine pentru a vedea nivelul colesterolului, trigliceridelor, transaminazelor, starea de sănătate a ficatului, precum şi dacă există anumite deficienţe în vitamine, minerale şi alţi nutrienţi. O evaluare a aparatului cardio-respirator precum EKG, măsurarea tensiunii arteriale sau un test de efort ar fi binevenite. Dacă ai o problemă a aparatului locomotor, te supără o articulaţie sau un muşchi, este recomandat să faci un RMN pentru a şti sigur dacă există o afecţiune. Astfel antrenorul/ kinetoterapeutul îţi va adapta programul de antrenament pentru a remedia acea problemă sau pentru a nu o agrava!


Este activitatea fizică recomandată în cazul unor anumite afecţiuni ale spatelui?


Cu excepţia cazurilor foarte grave, în urma unor traumatisme, când se recomandă imobilizare pentru o anumită perioadă de timp, activitatea fizică se recomandă în marea majoritate a afecţiunilor spatelui. Exerciţiul fizic este cel care menţine mobilitatea, supleţea coloanei vertebrale şi forţa musculaturii spatelui şi a grupelor  musculare secundare. O musculatură atrofiată nu va face decât să înrăutăţească afecţiunea existentă.

Este orice fel de activitate fizică indicată în cazul unor afecţiuni ale spatelui?


Este adevărat că nu orice fel de activitate fizică este benefică atunci când există o afecţiune a spatelui. Fiecare afecţiune are propriul specific de care trebuie să se ţină cont în alcătuirea programului de gimnastică/antrenament. În general, activităţi precum alergare, tenis, golf, volei, sporturi de contact se recomandă a fi evitate până la remedierea problemei, datorită impactului negativ asupra coloanei. Mişcarile de torsiune şi şocurile repetate pot agrava situaţia.

Cum ne dăm seama care sunt activităţile potrivite? Antrenorul care nu este şi kinetoterapeut are competenţa necesară de a ne indica tipul de activiate potrivită?


 În general, e bine să cereţi sfatul unui medic sportiv, kinetoterapeut, antrenor cu competenţe în recuperare sportivă înainte de a începe orice fel de activitate sportivă. De cele mai multe ori, oamenii se împacă cu gândul că sunt bolnavi şi că va trebui să se protejeze toata viaţa sau, din contră, aleg nişte activităţi mult prea grele pentru condiţia lor fizică. De aceea, un specialist te va îndruma pe calea potrivită. Durerea poate fi şi ea un ”specialist”, dacă un exerciţiu sau activitate fizică îţi provoacă durere, e clar că ceva nu faci bine. Exista o durere ”bună”, de efort, şi una dăunatoare, care îţi spune că ceva nu este în regulă.
 
Este gimnastica medicală mai indicată? Care este diferenţa?


În cazul unor afecţiuni ale spatelui este mai indicată gimnastica medicală, cel puţin în prima fază. Un program de recuperare nu trebuie să rezolve doar problema de moment (scăderea durerii, dezvoltarea mobilităţii, creşterea forţei etc). El trebuie să aibă în vedere şi reintegrarea persoanei în activităţile zilnice, urmând ca apoi să se continue cu un program de antrenament adaptat pentru a creşte performanţele fizice ale persoanei în cauză. Dacă gimnastica medicală ar fi rădăcina unui copac, antrenamentul adaptat, funcţional, ar fi coroana bogată.

Ne poate ajuta sportul să eliminăm durerile de spate?


Sportul în general şi metodele de antrenament au evoluat destul de mult. Vorbeam mai sus de antrenamentul funcţional, acesta antrenează mişcarea mai mult decât muşchiul, caută să îmbunătăţească diferite calităţi şi capacităţi motrice: coordonare, echilibru, mobilitate, viteză, forţă de contracţie. Un astfel de antrenament se adaptează nevoilor şi afecţiunilor fiecărei persoane, sub îndrumarea specialistului. Cunosc o mulţime de cazuri de persoane ce au evitat operaţia de hernie de disc prin sport, sau de persoane operate care practică sport de 4-5 ori pe săptămână, aratăşi se simt excelent.
 
În concluzie, voi spune că sportul ne ajută să eliminăm durerile de spate sau că o afecţiune a spatelui nu reprezintă o scuză pentru a nu practica sport! Mai rămâne să ajung şi în mod constant la sală…

 
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Frumuseţe şi sănătate în aer liber!
Frumuseţe şi sănătate în aer liber!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân