Şerban Blebea, antrenor personal: „Oricine poate slăbi dacă există voinţă şi disciplină!”

De Şerban am auzit prima oară de la colegele mele Paula şi Mihaela. Le-a mobilizat spre sală, le-a muncit până la febră musculară şI le-a făcut să iubească mişcarea şi să-i urmeze consecvente sfaturile. Destul de încercată pe la orele de cycling, kick boxing şi body pump, am zis că nu poate fi foarte greu să ţin ritmul unui antrenament de slăbire. Şi l-am ţinut, alături de un grup de persoane hotărâte să slăbească.
  • Publicat:

De Şerban am auzit prima oară de la colegele mele Paula şi Mihaela. Le-a mobilizat spre sală, le-a muncit până la febră musculară şI le-a făcut să iubească mişcarea şi să-i urmeze consecvente sfaturile.

Destul de încercată pe la orele de cycling, kick boxing şi body pump, am zis că nu poate fi foarte greu să ţin ritmul unui antrenament de slăbire. Şi l-am ţinut, alături de un grup de persoane hotărâte să slăbească.


La prima vedere, Şerban Blebea pare un antrenor blând. Explică metodic paşii antrenamentului, insistă asupra corectitudinii executării exerciţiilor şi pregăteşte meticulous barele cu cele 5 kilograme pentru exerciţiile de braţe. Însă îţi dai seama că lucrurile se complică atunci când începe numărătoarea inversă afişată pe o tabletă de ultimă generaţie. Atunci realizezi că ora nu va trece deloc uşor.

Genuflexiuni, flotări, exerciţii de braţe, abdomen de tot felul, prin toate am trecut. Stoarsă de vlagă, am apucat să zâmbesc şi mi-am zis încă o dată că exerciţiile făcute acasă de capul meu sunt chiar floare la ureche. Pe Şerban l-am invitat ulterior în parc şi după o şedinţă foto în acţiune, mi-a demonstrat că slăbirea şi tonusul sunt accesibile oricui dacă voinţa şi disciplina devin pentru o vreme regulile de aur în viaţă.

Se pare că scuza “nu am timp să fac sport” nu prea ţine în faţa lui Şerban. „Nu am timp să fac sport” este echivalentul expresiei „câinele mi-a mâncat tema” pentru adulţi, deci practic această scuză acoperă doar adevăratul motiv pentru care cei mai mulţi dintre sedentari nu fac sport şi anume lipsa rezultatelor imediate. Sunt convins că dacă ai putea să observi rezultate vizibile după primul antrenament în aer liber, atunci parcurile şi străzile ar fi pline de oameni care aleargă sau fac mişcare.

De ce nu renunţi la ţigări chiar dacă pe pachete ţi se spune că o să mori? Pentru că nu este un lucru care ţi se poate întâmpla acum, de la prima ţigară, ci undeva peste 30 sau 40 de ani de fumat. Ştiai că şi obezitatea ucide? Tot peste 30 de ani” conchide ironic antrenorul. După un antrenament istovitor, m-am întrebat totuşi ce-i face pe oameni să meargă mai departe. Pe mine m-a ţinut în stare alertă, cu greutăţile în mână, orgoliul de a nu ceda şi nu perspectiva a scăpa de câteva sute de grame.

“Întotdeauna am crezut că un antrenor nu este doar persoana care cunoaşte nişte exerciţii mai speciale, ci este un bun psiholog care ştie să te adune de pe jos atunci când nu vrei să te mai ridici. Ce le spun elevilor mei care vor să renunţe? În primul rând, le aduc aminte care este motivul pentru care s-au înhămat la această provocare în prima instanţă. Fiecare antrenament este ca urcatul unui munte: când ai trecut de jumătatea drumului este mai uşor să mergi până la capăt decât să te întorci” îmi mărturiseşte Şerban.

Eterna dorinţă, eterna problemă

Slăbirea, căci despre ea este vorba, este cea care-i mobilizează pe cursanţi către orele de efort, dar şi de monitorizare a dietei. Căci Şerban are grijă să te întrebe ce-ai mâncat şi chiar să-ţi dea o fişă pe care să o completezi cât mai sincer cu meniul zilei. Nu e zbir pentru că din când în când plăcerile culinare sunt premise.

“Internetul este plin de sfaturi despre cum să mănânci pentru a slăbi, însă acestea sunt planuri elaborate, de multe ori prea complicate pentru a fi puse în practică. Cei care participă la programul meu “Slăbeşte cu Şerban” au nevoie de un plan de alimentaţie uşor de urmat, simplu de pus în practică şi care nu conţine alimente costisitoare şi greu de procurat. Esenţa unui regim eficient este simplitatea: cumpără alimente neprocesate, multe legume şi fibre şi surse de proteină fără prea multă grăsime.

Problema cea mai mare este să implementezi aceste reguli, de aceea ai nevoie de ajutorul unui profesionist. După părerea mea, totul începe cu conştientizarea faptului că ai probleme cu greutatea şi acceptarea schimbării stilului de viaţă ca element principal al slăbirii. Persoanele cu care am lucrat şi au obţinut rezultate foarte bune sunt aceleaşi care s-au implicat cel mai mult în program. Cele mai importante reguli sunt: mănâncă mese mici şi dese, renunţă la alimentele procesate, de orice fel; fă mişcare cel puţin 30 de minute pe zi; setează-ţi obiective şi prepară-ţi mesele din timp” spune Şerban.

Iar reuşitele nu întârzie să apară şi se văd cu ochiul liber în cazul celor care se ţin de programul săptămânal care include 3 antrenamente, minimum o lună. L-am întrebat cum îşi dă seama dacă elevii săi trişează. “Este simplu: de ce să îi controlez pe cei care trişează când aş putea să fac din respectarea regimului un mini-joc. Cine reuşeşte să respecte regimul cât mai multe zile la rând primeşte un bonus. Cine leagă cele mai multe antrenamente fără să lipsească beneficiază de un premiu. De ce ai vrea să trişezi când respectarea regimului este amuzantă şi creşte spiritul de competiţie?” îmi explică Şerban între două flotări în parc.

Corectitudine, corectitudine, corectitudine

Recunosc: nu întotdeauna am fost atentă în privinţa executării corecte a exerciţiilor. Programele de grup nu permit întotdeauna acest lucru pentru că antrenorul nu are ochi doar pentru tine. Însă două luni de pilates cu antrenor personal m-au disciplinat şi astăzi nu mă mai dor nici spatele şi nici genunchii.

“Eu cred că o încălţăminte corespunzătoare de sport este suficientă. Trebuie să te uiţi după o talpă destul de groasă de spumă sau alte materiale sintetice. Riscul de a ne rupe coloana sau de a strica articulaţiile este o altă scuză invocată de multe persoane care evită sportul în sala de fitness. Adevărul este că nu trebuie să te temi de astfel de accidentări pentru că articulaţiile şi coloana sunt făcute să reziste stresului la care le supui în mod normal prin antrenament. Un rol foarte important îl joacă şi forma corectă de execuţie a exerciţiilor. Când lucrezi corect, riscul de accidentare scade drastic.”

Şerban îmi confirmă şi necesitatea execuţiei corecte a oricărui tip de mişcare. “Din punctul meu de vedere, executarea corectă a exerciţiilor este cel mai important aspect al fitnessului. Atunci când înţelegi cum funcţionează un exerciţiu şi care sunt planurile în care se mişcă corpul tău, poţi face face ajustări care să sporească sau să micşoreze gradul de dificultate a exerciţiului. Încerc să le explic elevilor mei că fiecare exerciţiu pe care îl facem are un rol bine determinat şi astfel reuşesc să îi implic mult mai mult în programul de antrenament” spune Şerban.

Cât despre mişcarea în aer liber, verdictul este unul singur.“Unul dintre principalele motive pentru care recomand antrenamentele în aer liber este consumul ridicat de oxigen. În aer liber, vom executa mişcări mult mai complexe, care stimulează mai multe grupe musculare în acelaşi timp şi care menţin ritmul cardiac la un nivel ridicat. Aerobic vine de la consumul de oxigen în furnizarea de energie, oxigen pe care îl găseşti mai greu într-o sală de fitness prost ventilată. Pe lângă aceasta, aş putea să mai enumăr starea de bine pe care ţi-o dă natura sau întoarcerea la conceptul de bază, însă ele sunt doar nişte efecte secundare.

Societatea de astăzi este bazată pe eficienţă, iar antrenamentele în aer liber sunt unele dintre cele mai eficiente pentru scăderea în greutate” concluzionează Şerban. Concluzia mea este că sportul n-ar mai trebui să lipsească din viaţa nimănui. O spun ferm convinsă la 37 de ani, când sunt mai în formă ca oricând.

Dacă vrei să te antrenezi cu Şerban Blebea, îl poţi contacta pe www.slabestecuserban.ro.

Foto: Mihai Dăscălescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”