S.O.S. slăbirea: află secretele siluetei de la un expert GALERIE FOTO

Marius Tudor a mâncat handbal pe pâine 15 ani (10 dintre ei în echipa Stelei, apoi în Belgia), iar acum s-a transformat în antrenor personal şi le cere celor pe care îi îndrumă să fie şi ei campioni la slăbit, cum era el pe teren.
  • Publicat:

Marius Tudor a mâncat handbal pe pâine 15 ani (10 dintre ei în echipa Stelei, apoi în Belgia), iar acum s-a transformat în antrenor personal şi le cere celor pe care îi îndrumă să fie şi ei campioni la slăbit, cum era el pe teren. 🙂 Dacă deja v-aţi uitat în calendar şi v-aţi panicat pentru că se apropie 1 Mai la mare şi apoi concediile, ar fi bine să citiţi sfaturile pe care ni le-a dat. Sunt de rupt din revista şi de păstrat undeva lângă frigider tot timpul anului! Un interviu realizat de Pofticioasa de serviciu.

CSÎD: Nu e departe sezonul estival, toată lumea începe deja să vorbească despre diete şi hei-rup-uri la sală ca să arate bine pe plajă. Care sunt cele mai mari greşeli pe care le putem face când începem să pregătim silueta de vară?

Marius Tudor: Înfometarea e prima. Dacă începi să te înfometezi şi să sari constant peste mese, nu vei face decât să-ţi supui corpul la chinuri care îţi vor aduce satisfacţie pe termen scurt, pentru ca în timp, să-ţi încetinească metabolismul şi mai grav chiar, să te îmbolnăvească. Apoi, dietele „fulger” – în ziua de azi sunt la modă foarte multe diete care se bazează pe excluderea unor grupuri de alimente, diete extreme care supun corpul la şoc, lucru la care organismul reacţionează eliminând apa din ţesuturi (ajungând chiar şi la cazuri severe de deshidratare) şi scăzând resursele alocate sistemului imunitar. Aş continua cu „minunile” dietetice: înlocuirea meselor şi alimentelor de calitate cu tot felul de covrigei, sucuri sau shake-uri dietetice, cu care s-au umplut super-marketurile.

Să nu uităm de pilula “magică”: în fiecare zi apare pe piaţă un medicament care promite scăderi miraculoase în greutate (fără a fi nevoie să faci sport sau să ai un stil de viaţă echilibrat), dar din păcate, marea lor majoritate sunt asociate ulterior cu grave probleme medicale, în mare parte de natură cardiacă, şi care în unele cazuri dramatice, duc chiar la moarte! Aş mai menţiona setarea unor obiective nerealiste – foarte multă lume îşi setează obiective mult prea îndrăzneţe pentru o perioadă mult prea scurtă de timp, şi pierde din elan atunci când rezultatele întârzie să apară! Nu e deloc rău să ai obiective măreţe, dar rămâi realist, şi acordă-ţi suficient timp să le îndeplineşti! Fii corect cu tine şi acceptă că dacă eşti sedentar şi ai un stil de viaţă nesănătos 11 luni pe an, nu poţi să „salvezi situaţia” într-o lună pentru că vine vara. Mai bine ai face să schimbi lucrurile în ceea ce priveşte celelalte 11 luni.

CSÎD: Dar care sunt cele inspirate decizii?

Marius Tudor: Cel mai bun lucru pe care-l poţi face pentru tine este să începi să duci o viaţă echilibrată, cu o alimentaţie sănătoasă, să introduci sportul în activitatea ta de cel puţin 3-4 ori pe săptămână, să încerci să te odihneşti ca la carte. Cel mai important este să faci asta pe termen lung şi să transformi aceste obiceiuri în stilul tău de viaţă. Introdu un plan alimentar echilibrat care să cuprindă 3 mese principale care să conţină alimente diversificate din toate grupele alimentare şi 2 gustări sănătoase. Hidratează-te suficient: consumă cel puţin 2-3 l de apă plată în fiecare zi. Apa este principală componentă a organismului uman, iar funcţionarea fiecărui sistem din corpul unei persoane depinde de apă.

Mai mult de atât, pe termen lung, deshidratarea sabotează procesul de scădere în greutate! Antrenează-te intens câte 60 de minute de cel puţin 3 ori pe săptămână. Activitatea fizică îţi accelerează metabolismul, lucru ce va face să consumi mai multe calorii şi te va ajuta să obţii sau să menţii forma fizică dorită. Recuperează-ţi organismul: pentru a valorifica la maximum un proces de slăbire sau de construcţie de masă musculară, trebuie să ne odihnim cel puţin 7-8 ore pe noapte. Degeaba mâncăm sănătos şi ne antrenăm intens dacă nu reuşim să ne recuperăm.

CSÎD: Pentru că tot vorbim despre talia estivală, dacă e sa vorbim în termeni corecţi, cu câtă vreme înainte trebuie să începem “pregătirile” pentru ea? Bine, lăsând la o parte îndemnul că fiecare zi trebuie să fie o pregătire şi că nu trebuie să ne oprim niciodată din antrenamente.

Marius Tudor: În mod natural, corpul uman este capabil să slăbească sănătos maximum 4 kg într-o lună. Corpul nostru nu este proiectat să poată arde mai mult de atât decât în condiţii extreme de stres psihic sau fizic, boli sau intoleranţe alimentare grave. Aşadar, ia în calcul cel puţin câte o săptămână pentru fiecare kilogram în plus de care vrei să scapi şi nu uita să introduci exerciţii fizice în programul tău în perioada asta, pentru a obţine un mai bun tonus muscular şi garantat vei fi mai mulţumit de tine când îţi vei face apariţia pe plajă!

CSÎD: Antrenorii au strategii de arătat mai bine pe timpul verii? Ştiu că se antrenează mereu, dar există mici trucuri?

Marius Tudor: Să nu crezi că noi antrenorii avem vreo formulă magică de care nu vrem să ştie nimeni. 🙂 Pur şi simplu, ne valorificăm la maximum cunoştinţele dobândite. În primul rând, intensificăm antrenamentele: le înmulţim, le îngreunăm, le diversificăm. În al doilea rând, suntem mai stricţi în plan alimentar: mai atenţi cu cantitatea de carbohidraţi din alimentaţie pentru un „six pack” sau mai generoşi cu proteinele şi grăsimile sănătoase pentru câteva kilograme de masă musculară în plus! Poate marele avantaj al antrenorilor este faptul că majoritatea suntem foşti sau actuali sportivi de performanţă, ne cunoaştem foarte bine corpul, ne cunoaştem atuurile şi deficienţele şi ştim cum va răspunde corpul nostru în funcţie de „tratamentul” la care-l supunem!

 

CSÎD: Vreau de la tine 10 sfaturi ca să arătăm bine ŞI pe plajă, dar ŞI când apar gutuile, ŞI când vine Moş Crăciun. Sfaturi de bună purtare pentru siluetă.

Marius Tudor: Organizează-ţi viaţa! Este foarte important să ai disciplină în viaţa de zi cu zi. O persoană organizată are mult mai multe şanse să aibă o minte sănătoasă într-un corp sănătos. 2. Fii echilibrat! Dacă reuşeşti să menţii un echilibru între minte şi trup, o să te poţi bucura de o siluetă frumoasă fără să-ţi interzici mici plăceri culinare ale vieţii. 3. Ai grijă să-ţi satisfaci aceste placeri culinare ocazional, în prima parte a zilei (nu seara), în zilele în care ai programat un antrenament şi asigură-te la antrenament că ai consumat tot J. 4. Fă cumpărături sănătoase: în loc să te concentrezi pe ce nu ai voie să mănânci, mai bine mergi la cumpărături cu gândul la ce trebuie să mănânci!. 5. Fă-ţi un program strict de antrenament: stabileşte clar nişte zile şi un program potrivit, iar dacă nu crezi că poţi face asta, nu ezita să apelezi la un profesionist în domeniu. 6. Ascultă-ţi corpul: sunt zile în care o pauză de la un antrenament este mai benefică decât un antrenament făcut prost, în timpul căruia există şi riscul de accidentare. 7. Fii eficient: antrenează-te intens o oră de 3-4 ori pe săptămână! Nu stă câte 3 ore prin sala de sport, pentru că pierzi din eficienţă şi pe deasupra o să îţi dai ocazia să-ţi spui mai târziu că sportul îţi ocupă prea mult timp şi mai bine renunţi la el. E doar o scuză ca să nu mai faci sport! 8. Fă sport în aer liber! Dacă nu ai încercat asta încă, habar nu ai ce ai pierdut până acum! 9. Odihneşte-te suplimentar în fiecare zi în care faci sport! 10. Şi ultimul sfat, dar poate cel mai important: Ai grijă de corpul tău! Nu o să mai primeşti încă unul!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Butoh – “dansul întunericului”
Butoh – “dansul întunericului”
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”