Rezistența musculară: ce este și cum poate fi îmbunătățită?

Rezistența musculară este o componentă importantă în fitness, deoarece are un impact asupra antrenamentelor și calității vieții.
  • Publicat:
Rezistența musculară: ce este și cum poate fi îmbunătățită?
Foto: shutterstock

Te-ai întrebat vreodată cum reușesc unele persoane să alerge la maratoane fără să epuizeze sau să stea într-o poziție de planșă perfectă pentru câteva minute? Răspunsul este simplu: au rezistență musculară. Rezistența musculară este o componentă importantă în fitness, deoarece are un impact asupra antrenamentelor și calității vieții. Îmbunătățirea acesteia poate ajuta și în procesul de evoluție.

Ce este rezistența musculară?

Rezistența musculară este capacitatea mușchiului sau a unei grupe musculare de a exercita o forță pe o perioadă îndelungată de timp. Cu alte cuvinte, trebuie să-ți pui întrebarea ”Pentru cât timp îmi pot contracta mușchii?”. Este esențială pentru atleți și te ajută să reziști cât mai mult. De exemplu, un înotător are nevoie de rezistență musculară în umeri, în timp ce un alergător are nevoie de aceasta în picioare.

Care sunt beneficiile rezistenței musculare?

Dacă plănuiești să-ți îmbunătățești rezistența musculară, cu siguranță de vei bucura și de performanțe mai mari atunci când vine vorba de practicarea sportului favorit sau a antrenamentului, iar asta pentru că îți va permite să lucrezi mai mult timă sau poate să alergi fără oprire timp de 90 de minute în loc de 60. De asemenea, te poți bucura și de beneficii cardiovasculare în urma exercițiilor.

Să presupunem că îți place să înoți, dar nu ai suficientă rezistență musculară în umeri astfel încât să conteze ca un antrenament cardio. Îmbunătățind acest aspect, poți intensifica astfel încât să-ți simți inima cum pulsează. Te vei bucura astfel de o îmbunătățire a dispoziției, reducerea riscului de afecțiuni precum diabet de tip 2 și anumite cancere și îmbunătățirea funcționării inimii și plămânilor. Un alt beneficiu ține de confortul pe care-l ai în privința diferitor activități.

Cum să îmbunătățești rezistența musculară?

Înainte de toate trebuie să alegi o grupă musculară pe care să te concentrezi precum mușchiul gluteal, abdomen sau umeri, să zicem. De aici, schițează un plan pe care să-l urmezi și pe fiecare zi fă programul să fie tot mai dificil. Mai exact, este vorba de numărul de repetări pe care le faci până la epuizare, îți înregistrezi rezultatele și data viitoare încerci să le depășești. În primul rând, schimbările sunt de ordin psihologic și te ajută să faci mai multe repetări, dar în tot acest proces trebuie să ai răbdare pentru a vedea primele diferențe. Cu un efort constant poate dura chiar și până la patru săptămâni pentru a vedea rezultate substanțiale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân