Prof. Gabriel Toncean – culturist: ”Este inuman să te antrenezi 3-4 ore pe zi la sală ”

Este bun sau nu sportul în exces? Ce se întâmplă cu organismul atunci când este antrenat cu greutăţi mari ore în şir? La toate acestea, răspunde Gabriel Toncean
  • Publicat:
Prof. Gabriel Toncean - culturist: ”Este inuman să te antrenezi 3-4 ore pe zi la sală  ”
Prof. Gabriel Toncean - culturist: ”Este inuman să te antrenezi 3-4 ore pe zi la sală”, foto Cipri & Anca

Toţi specialiştii ne recomandă să facem mişcare. Sălile de sport sunt pline de sportivi de ocazie sau de cursă lungă. Însă nu întotdeauna un antrenament de lungă durată înseamnă şi rezultate imediate şi, mai ales, cu efecte benefice asupra organismului. Despre cei 5 de NU care trebuie respectati când te apuci de sală, dar şi despre riscul folosirii substanţelor intrezise ne spune chiar preşedintele Federaţiei Naţionale de Fitness şi Culturism, prof. Gabriel Toncean.

CSÎD: Ce efecte are sportul în exces asupra organismului ? Cât timp ne antrenăm pe săptămână pentru a nu forţa organismul?
Prof. Gabriel Toncean:
Trecerea de la un antrenamentul eficient, care creează o stare de bine, la suprantrenament, se datorează lipsei informaţiei corecte asupra sportului sau chiar mai mult, lipsei antrenorului/instructorului care ar trebui să ne coordoneze activitatea sportivă. Dacă un antrenamentul corect ar trebui să dureze undeva între 45 min-1 h, aud deseori cazuri în care fac 3-4h de sport/zi. Această activitate fizică susţinută este mult peste ceea ce poate duce o persoană cu ritm normal de viaţă. Rezultate nu vin cu „mai mult”, ci cu suficient şi corect. 4 antrenamente pe săptămână a câte o oră, cu un instructor bine pregătit, ne aduc rezultatele scontate. 

Echilibrul trebuie să conducă vieţile

CSÎD: De multe ori culturismul este privit cu reticenţă la noi, pare suprantrenament şi că ar cauza dezechilibre în organism. Care este adevărul?
Prof. Gabriel Toncean:
Eu, personal, în viaţă, funcţionez după un cuvânt bine pus în practică : echilibrul! Orice lucru/sport dus la extrem este în detrimentul nostru. Dacă vine vorba de suprantrenament, observ multe persoane care merg la sală şi fac 3-4 ore de antrenament.  Este inuman fiindcă rezistenţa fibrelor musculare este pusă la grea încercare. În mod normal, o persoană care este practicantă a sportului de masă ar trebui să se antreneze maxim 45 min-1h (cu tot cu încălzirea premergătoare). Nu întotdeauna mult înseamnă şi bun… 

Gabriel Toncean culturism

Sportivii care se dopează sunt excepţii

CSÎD: Cum demolăm mitul culturistului care se dopează pentru a ajunge aşa?
Prof. Gabriel Toncean:
Într-adevăr, mult timp culturismul a fost privit ca un sport al dopaţilor. Nu neg că există cazuri de dopaj, dar ele sunt izolate şi există nu numai şi în culturism, ci şi în alte sporturi. Am aruncat o privire pe site-ul agenţiei naţionale antidoping (www.anad.gov.ro) şi am rămas uimit să văd sportivi suspendaţi pentru dopaj din ramuri sportive gen kaiac, triatlon, hochei etc. Problema dopajului nu este culturismul ci este una de natură legislativă care permite vânzarea substanţelor anabolizante (interzise!) la liber în mediul online. La o simplă căutare pe google veţi găsi mii de anunţuri cu comercializarea lor. În ceea ce ne priveşte pe noi, Federaţia Română de Culturism, organizăm periodic cursuri gratuite de combatere a acestui flagel. Nu este suficient să interzici sau să sancţionezi, dacă nu faci şi campanii educative de informare! 

Trebuie să ştii să pierzi dar şi să gestionezi victoria

CSÎD: În calitate de sportiv de performanţă, ce sfaturi aveti pentru tinerii care doresc să fie performeri în fitness?
Prof. Gabriel Toncean:
Cred că ar trebui să plecăm de la premiza că orice sportiv poate face performanţă. Doar că pentru a face performanţă, trebuie să fim pregătiţi pentru sacrificii, pentru a accepta înfrângerea şi pentru a gestiona victoria. 
CSÎD: Cum ar suna un top al „aşa nu e de făcut” atunci când vine vorba de antrenament/ sport (5 exemple) pentru a putea obţine rezultate:
Prof. Gabriel Toncean: 
 Ar suna aşa din punctul meu de vedere:

  • NU alcool, ţigări, droguri, anabolizante etc
  • NU viaţă extrasportivă dezorganizată
  • NU antrenament cu greutăţi mari
  • NU antrenament fără încălzire 
  • NU face sport comparându-te cu alţii 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân