Plimbare urbană sau aventură off-road – ce trebuie să știi când vrei să-ți alegi bicicleta potrivită ție

  • Publicat:
Plimbare urbană sau aventură off-road - ce trebuie să știi când vrei să-ți alegi bicicleta potrivită ție
Sursă foto: Unsplash

Sezonul călduros se apropie cu repeziciune, iar tu te gândești serios să-ți achiziționezi o bicicletă care se compenseze lipsa de activitate în aer liber după care tânjești, însă te-ai lovit de faptul că nu știi care ți s-ar putea potrivi cel mai bine.

Varietatea de biciclete de pe piață este copleșitoare, iar noile modele care apar sunt pe cât de impresionante, pe atât de complexe pentru modul și contextele în care pot să fie folosite. Cum vremea bună bate în geam, nevoia și dorința de a-ți desfășura activitățile în căldura soarelui cresc. Fie că ai nevoie de un mijloc de transport până la muncă sau doar că îți dorești să te plimbi prin parc sau în afara orașului, bicicleta prezintă beneficii atât pentru sănătatea ta fizică și psihică, cât și pentru bunăstarea mediului înconjurător.

Până de curând, bicicleta de oras reprezenta o soluție ideală, însă apariția modelului de bicicleta gravel a revoluționat lumea ciclismului, deoarece poate fi folosit atât pe teren denivelat, cât și pe asfalt și șosea. Având în vedere caracteristicile pe care ambele tipuri de biciclete le posedă, iată câteva specificații după care să te-ai putea ghida dacă îți dorești să își cumperi o bicicletă:

Tipul de teren pe care te deplasezi cel mai des

Bicicleta de oraș, așa cum o prezintă și numele, este special concepută pentru a putea fi folosită mai ales pe  străzile orașelor și pe asfalt, pe când cea gravel poate fi folosită și pe teren denivelat sau noroios. Este important să ții cont de contextul în care vei vrea să îți folosești bicicleta.

Dacă te interesează doar să te deplasezi urban și eventual să te plimbi prin parc, atunci bicicleta de oraș ți s-ar potrivi mai bine, deoarece este mai confortabilă pentru astfel de curse.

În schimb, dacă te interesează să te aventurezi și pe drumuri accidentate, cum ar fi cele de munte, atunci bicicleta gravel se prea poate să fie mai potrivită, întrucât poți să o ghidezi facil și pe teren mai neprietenos.

Dimensiunile bicicletei

Datorită contextului în care poate fi utilizată, bicicleta de oraș este specific creată să fie mai compactă și mai ușoară pentru o transportare facilă, fie că e vorba să te deplasezi pe lângă ea sau să o cari la etaje superioare pe scări. Unele biciclete de oraș sunt, de asemenea, pliabile, ceea ce le face și mai ușor de utilizat și depozitat în spații mai mici, precum apartamentele sau birourile.

Pe de altă parte, bicicleta gravel este mult mai masivă  deoarece oferă extra rezistență și durabilitate dacă îți dorești să o folosești pe pământ accidentat. Mărimea bicicletei gravel afectează însă viteza pe care aceasta o poate atinge pe asfalt și șosea, în comparație cu cea de oraș, care se descurcă de minune pe acest tip de teren.

Prețul bicicletei și al accesoriilor acesteia

Și costurile variază în funcție de ce fel de bicicletă te interesează și ce accesorii vrei să îi adaugi un plus de utilitate.

Orice bicicletă de calitate are și un preț pe măsură, însă, comparativ, bicicleta de oraș este mult mai ieftină decât cea gravel și este mai ușor de întreținut, deoarece nu prezintă componente scumpe și complexe, acesta fiind și punctul ei forte. Pe lângă asta, poți să o accesorizezi ușor cu portbagaj, coș și aripi pentru noroi, fiind, așadar, mult mai de folos.

În comparație, bicicletele gravel reprezintă o adevărată investiție din cauza pieselor componente. În plus, trebuie să iei în considerare și faptul că ele sunt mult mai potrivite pentru drumuri off-road și că nu le poți considera biciclete de oraș în adevăratul sens al cuvântului. În lipsa terenului denivelat sau accidentat, o bicicletă gravel ar putea fi considerată chiar de prisos, deoarece nu ai putea-o folosi la adevărata ei ca capacitate.

Dacă dorești să afli mai multe despre avantajele și dezavantajele bicicletei gravel sau ale celei de oraș, te poți interesa în magazinele de specialitate, unde poți discuta cu un cunoscător și îți poți achiziționa bicicleta perfectă pentru nevoile tale. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân