Delia Robescu: instructor de yoga ”Și bărbații pot practica yoga”

Românii devin din ce în ce mai interesați de această practică străveche yoga și lasă preconcepțiile deoparte, descoperind în scurt timp efectele benefice pentru starea lor de sănătate.
  • Publicat:
Delia Robescu: instructor de yoga ”Și bărbații pot practica yoga”
Delia Robescu, foto Adi Coco

”Știam despre yoga că este o disciplină străveche, de mii de ani, originară din India. Că are o abordare holistică și că nu este doar o practică fizică. Dar yoga era departe de sfera mea de interes. În plus, mi se părea inaccesibilă, consideram că nu am nici pregătirea fizică, nici răbdarea pentru a practica yoga” povestește instructorul de yoga Hatha and Yin Yoga Delia Robescu. Am aflat că yoga este benefică oricui indiferent de starea fizică sau mentală și că poate fi practicată cu ușurință și de către bărbați.

 

CSÎD: Este yoga pentru oricine?

Delia Robescu: Există multe prejudecăți vis a vis de practica yoga. Cea mai comună este aceea că trebuie să fii flexibil ca să poți face yoga. Nimic mai neadevărat. Chiar oricine poate face yoga, și aici mă refer la partea fizică a practicii yoga, aceea a asanelor (posturilor specifice în care trebuie respectat un anumit aliniament al corpului și coordonate mișcările cu respirația). Posturile pot fi adaptate nivelului de pregătire și constituției anatomice ale fiecăruia. Deci nu se pune problema ca cineva să nu poată face o anumită postură, există variante, adaptări pentru fiecare corp în parte.

Delia Robescu
Delia Robescu, foto: arhivă

Yoga aduce multiple beneficii și bărbaților care o practică

CSÎD: Ce alte idei greșite mai au oamenii despre yoga?

Delia Robescu: O altă preconcepție este că yoga este o practică religioasă (având conexiune cu hinduismul) și din această cauză mulți oameni stau departe de ea. Adevărul este că yoga nu este o religie, este o disciplină complexă ce te poate ajuta să trăiești în armonie cu toate aspectele ființei tale (minte, corp și suflet) și care te ajută să devii în fiecare zi mai bun și mai conștient de cine ești și ce poți. Ce am observat, cel puțin la noi în țară, este că yoga este considerată a fi, mai degrabă, pentru femei.

CSÎD: Și nu e yoga doar pentru femei?

Delia Robescu: Eu  i-aș invita pe domni să încerce măcar o dată și vor simți beneficiile practicii imediat. Și bărbații pot face yoga și chiar este recomandabil.

Yoga te ajută să trăiești în armonie (minte, corp, suflet)

CSÎD: Ce preconcepții au românii despre yoga?

Delia Robescu: Mă bucur să văd că din ce în ce mai mulți români se deschid către practica yoga cu speranța că îi va ajuta să acceseze o stare de calm, o mai bună gestionare a stresului și o stare mai bună de sănătate. Până acum câțiva ani, yoga era privită cu suspiciune, aceasta și pentru că au existat în țara noastră anumite mișcări sau secte care pretindeau că practică yoga, însă erau departe de filosofia acestei practici. Mai degrabă aveau o interpretare eronată a acestei discipline care le-a adus, de altfel, și probleme cu… legea.

Slavă Domnului că situația s-a schimbat și sunt vremuri bune pentru yoga, lumea devine din ce în ce mai interesată de această practică străveche și lasă preconcepțiile deoparte, descoperind în scurt timp efectele benefice pentru starea lor de sănătate.

Delia Robescu, foto arhivă
Delia Robescu, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”