Cum să alegi o cască de bicicletă

  • Publicat:
Cum să alegi o cască de bicicletă

O cască de biciclist este o garanție a siguranței atunci când mergi pe bicicletă. Este indispensabilă indiferent de vârsta și nivelul biciclistului. Îți sugerăm cum să selectezi pentru stilul și terenul tău de conducere și cum să ajustezi dimensiunea.

Casca de bicicletă – este obligatorie și necesară?

În 2022, încă nu există reglementări care să impună utilizatorilor adulți ai drumurilor să poarte cască de biciclist. De asemenea, nu există norme privind minorii. Cu toate acestea, o astfel de dispoziție din Legea privind traficul rutier este planificată și poate fi o chestiune de timp. În acest moment nu vom avea mandat pentru lipsa unei astfel de protecții.

Deși nu este obligatoriu să porți o cască de bicicletă, merită să iei în considerare, deoarece minimizează riscul unor accidente foarte grave (sau chiar fatale). Este deosebit de util pentru copii și tineri, dar și pentru adulții care se află pe un traseu ușor mai dificil. Este o necesitate dacă ai de gând să mergi pe iarbă (off-road) sau un traseu de munte, sau dacă vrei să faci acrobații. Învelișul și interiorul special conceput al căștii de bicicletă disipează energia generată în timpul impactului și, de asemenea, minimizează șocurile. În funcție de model, protejează: partea principală a capului, templele, maxilarul și, în combinație cu ochelari de schi sau ochelari de protecție, fața și ochii.

Ce cască de bicicletă ar trebui să aleg pentru un adult? Tipuri de căști de bicicletă

Alegerea căștii de bicicletă potrivite depinde în primul rând de condițiile în care pedalezi de obicei și de stilul tău de mers. Gama include modele pentru călărie de agrement, pentru ciclism de șosea, ciclism montan și chiar pentru acrobație. Principalele tipuri de căști sunt:

  • Casca MTB Bike – concepută pentru o conducere mai agresivă și mai sensibilă pe teren mai dur și chiar pe trasee montane unde este nevoie de mai multă protecție și ventilație. Acest tip de cască are o suprafață de protecție sporită în zona occipitală. Acesta poate avea un cozoroc. Sunt prevăzute orificii de aerisire mari. Ochelarii de bicicletă pot fi atașați la unele modele cu ajutorul unei cleme.

 

  • Cască de bicicletă MTB enduro – a tip de cască de MTB, care este potrivită pentru începători sau pentru cicliștii cărora le place să meargă foarte repede. Secțiunea din spate a fost extinsă. Acestea sunt echipate cu un cozoroc și guri de aerisire mari.

 

  • Căști de bicicletă MTB fullface – se aseamănă cu căștile de motocicletă prin faptul că sunt prevăzute cu o protecție suplimentară a maxilarului. Sunt căști profesionale pentru biciclete pentru trasee montane extreme și ieșiri montane.

 

  • Cască de ciclism cross country – conceput pentru călăritul pe distanțe lungi și călătoriile de agrement în oraș și la țară. Au proprietăți aerodinamice și de ventilație îmbunătățite. Acestea sunt ușoare. Nu dețin panouri pentru a proteja templele.

 

  • Cască de bicicletă de șosea – asemănătoare cu o cască de cross country, dar cu orificii mai mari.

 

  • Cască de biciclist Melon – cască de bicicletă cu o formă caracteristică de cochilie, un pepene galben. Este potrivită pentru ciclism extrem, cascadorii pe bicicletă și pentru cele mai dificile trasee, deoarece oferă protecție sporită.

De asemenea, este extrem de important ca atunci când alegi o cască de biciclist să acorzi atenție la ce și cum este construită. În cazul în care producătorul nu specifică acest lucru, este posibil ca componentele să nu fie de bună calitate și să nu ofere o protecție adecvată în caz de accident. Casca de bicicletă Rudy Project MTB, de exemplu, este creată cu ajutorul tehnologiei In Mold și are o construcție în 3 straturi. Acesta este format dintr-un exoschelet, umplutură EPS (modelele de șosea au un miez EPS cu dublă densitate) și o carcasă din policarbonat rezistent. Acest lucru ajută la disiparea energiei în timpul unui impact. De asemenea, merită să verificați dacă casca respectă standardul de siguranță EN 1078. Toate condițiile pentru o utilizare sigură sunt îndeplinite de căștile de ciclism Rudy Project și POC.

Ce cască de bicicletă să alegi pentru un copil?

Copiii mici ar trebui să beneficieze de o protecție specială în timpul primelor lor plimbări cu bicicleta. La bicicliștii tineri încă neantrenați pot foarte ușor să cadă. O cască de bicicletă de calitate excelentă de la un producător testat va fi necesară. Este mai bine să nu le cumpărați pe cele de mâna a doua, deoarece chiar și o mică lovitură în trecut, ar putea deteriora structura internă, care pur și simplu se va prăbuși în viitor în loc să o protejeze.

O cască de bicicletă pentru un copil trebuie, de asemenea, să fie certificată și să îndeplinească cerințele Uniunii Europene. Să vedem dacă este marcajul CE (căutați-le înăuntru). Standardul care trebuie respectat de casca de bicicletă pentru copii este EN 1078 (pentru căști de bicicletă) și EN 1080 (căști pentru copii sub vârsta de 7 ani).

Dacă suntem în căutarea unei căști pentru copii sub 7 ani, ar trebui să acordăm atenție și greutății unui anumit model. Trebuie să fie foarte ușor pentru a nu încărca sistemul osos în curs de dezvoltare și gâtul și coloana vertebrală. Ca și în cazul căștilor pentru adulți, este important să știi din ce este făcută și dacă este proiectată pentru durabilitate și protecție.

Cum se măsoară o cască de schi?

Dimensiunea căștii de bicicletă va fi selectată în funcție de circumferința capului și de forma acestuia. Este important ca acesta să fie ținut ferm în poziție chiar și atunci când tremură, dar nu comprimat nicăieri. O cască prea mică, prea strâmtă sau prea mare va fi nepotrivită, așa că, de exemplu, nu cumpăra o cască prea mare pentru un copil.

Cum se măsoară corect circumferința capului? Acest lucru ar trebui făcut în punctul cel mai larg, astfel încât o măsură de croitorie este de obicei plasată la aproximativ 1 cm deasupra sprâncenelor. Aceasta trebuie să se potrivească bine în jurul capului. Merită să știi că aceste căști de bicicletă oferă, de obicei, o reglare de aproximativ 5 cm.

Merită să acorzi atenție sistemului de fixare și reglare, care este adesea plasat pe spate sub forma unui buton. Căștile pentru bicicletă POC au, de exemplu, o reglare la 360°, datorită căreia se adaptează perfect la forma capului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”