Cancerul de piele: cum să-l previi în timp ce faci sport

Fie că alegi să alergi sau să mergi cu bicicleta te supui riscului de îmbătrânire prematură și cancerul de piele, la fel de mult ca atunci când vrei să te bronzezi.
  • Publicat:
Cancerul de piele: cum să-l previi în timp ce faci sport
Foto: shutterstock

Ziua a devenit mai lungă, soarele mai puternic, iar dorința noastră de a face mișcare afară este tot mai mare doar că trebuie să ținem cont că trebuie să ne adaptăm antrenamentul astfel încât să evităm orele în care căldura și razele soarelui sunt greu de suportat. Mai mult, trebuie să luăm în calcul faptul că ne expunem razelor UV pentru mai mult timp și, indiferent că alegi să alergi sau să mergi cu bicicleta te supui riscului de îmbătrânire prematură și cancerul de piele, la fel de mult ca atunci când vrei să te bronzezi.

Cum să previi cancerul de piele când ieși la alergat

Aplică o cantitate generoasă de protecție solară

Și reaplic-o! Încearcă să faci un obicei din asta înainte de a ieși din casă. De asemenea, citește eticheta pentru a vedea împotriva căror raze ultraviolete te protejează produsul pe care-l folosești. Razele UVA sunt responsabile pentru efectul de îmbătrânire al pielii și cancer de piele, în timp ce razele UVB sunt cele care produc arsurile solare și sunt asociate melanomului malign și carcinomul cu celule bazale. Folosește cel puțin SPF 30 pentru o protecție adecvată.

Mergi la control la medicul dermatolog pentru a preveni cancerul de piele

Trebuie să-ți cunoști foarte bine corpul, iar dacă știi că petreci mult timp în soare, înainte de toate analizează-ți corpul în oglindă o dată pe lună pentru a observa dacă au apărut sau nu modificări pe piele. De asemenea, îi poți cere unui prieten, membru din familie sau partener să te ajute în acest sens, iar mai apoi nu uita să faci anual și o vizită la medicul dermatolog pentru o consultație amănunțită mai ales dacă ai suspiciuni în privința unor alunițe.

Acoperă-te

Poartă o șapcă și bluze cu mânecă lungă, dar care să permită pielii să respire. Există multe piese vestimentare cu texturi cu SPF 50 care absorb radiațiile UVA și UVB.

Verifică indexul UV

Există aplicații meteo care oferă și aceste date în funcție de timpul și zona în care te aflii. Indexul se măsoară de la 0 la 11+, ceea ce indică riscul de arsuri solare. Încearcă să-ți programezi ieșirile atunci când indexul este scăzut (3,4 maxim).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân